KAIPAATKO laadukasta luettavaa? Jyväskylän ylioppilaslehti kokosi arkistostaan lukuvuonna 2022–23 julkaistuja juttuja. Listassa on niin ilmiö- ja henkilöjuttuja kuin mielipidetekstejä.

Lukuvuoden aikana Jylkkäri on ilmestynyt painettuna kuusi kertaa ja lisäksi verkossa. Lehdessä on työskennellyt kaksi lahjakasta toimitusharjoittelijaa, ja sisältöä ovat tehneet myös kymmenet avustajat – kiitos siitä. Lisäksi kiitos lehden lukijoille – myöskään ilman teitä ei olisi Jylkkäriä.

Jylkkäri jää kesälomalle kesäkuun alussa ja palaa elokuun alussa. Lompsis!

Kaikki lukuvuoden aikana julkaistut jutut löydät Jylkkärin verkkosivuilta ja näköislehdistä täältä.

 

Äly hoi! Viime vuosina julkaistujen tutkimusten mukaan älykkyys on kääntynyt länsimaissa laskuun. Suomessa kehityksen on havaittu alkaneen 1990-luvulla. Mutta mitä älykkyydellä oikein tarkoitetaan? Lue tästä.

 

Bulkkikalja eli vaalea olut on Suomen eniten nautittu oluttyyppi. Kaikki bulkit myös maistuvat samalta – vai maistuvatko? Testasimme. Jylkkärin kokoaman raadin tehtävä oli arvioida eri bulkkioluita sekä arvata, mikä olutmerkki on kulloinkin kyseessä. Lue tästä.

 

Jyväskylän yliopiston kauppakorkeakoulu linjasi tammikuussa 2023, että se ei kiellä tekoälyn käyttöä opiskelussa. Linjaus oli ainutlaatuinen ja ensimmäinen paitsi Jyväskylän yliopistossa myös Suomessa. Kaikissa korkeakouluissa tekoälyyn ei suhtauduta yhtä positiivisesti. Todennäköisesti tekoälyn rooli opiskelussa ja koulutuksessa kasvaa. Lue tästä.

 

Draamasarja Dance Brothers julkaistiin toukokuussa Netflixissä. Se on ensimmäinen suomalainen maailmanlaajuisen ensi-iltansa suoratoistopalvelussa saanut sarja. Tanssista kertovan sarjan toinen koreografi on katutanssin moniosaajana tunnettu Sanaz Hassani. ”Se oli siisteintä, mitä olen tähän mennessä tehnyt”, hän sanoo. Mitä huipulle pääseminen vaatii? Lue tästä.

 

Aloin pelata shakkia alun perin aikani kuluksi. Ahkeran treenaamisen myötä olen ymmärtänyt pelin olevan laji, jossa ei saa tuudittautua ajattelemaan olevansa tarpeeksi hyvä. Kun pitkän mietinnän päätteeksi löytää erinomaisen taktiikan, se palkitsee. Siitä shakissa on pohjimmiltaan kyse: psykologisesta kamppailusta paitsi vastustajan myös itsensä kanssa, kirjoittaa Markus Hulkko esseessään. Lue tästä.

 

Jyväskylän yliopisto sanoutuu irti rasismista. Yliopiston mukaan rasismin kitkeminen vaatii aktiivisia tekoja. Siitä huolimatta rasismia ilmenee kampuksella ja yliopistoyhteisössä eri tavoin. Lue tästä.

 

Jyväskylän Hippos-hanketta ryhdyttiin edistää miltei kymmenen vuotta sitten. Alun perin nimi oli Hippos2020. Valmista ei ole kuitenkaan tullut. Viivästyksiä ovat aiheuttaneet valitukset ja kasvaneet kulut. Mistä on kyse? Lue tästä.

 

Vuonna 1949 Elsa Mäkiniemi aloitti työnsä Munkkiniemen arkkitehtitoimistossa, jota johti maineikas Alvar Aalto. Aalto tunnetaan kansallisesti ja kansainvälisesti, kuten myös hänen ensimmäinen vaimonsa Aino Marsio-Aalto. Mutta kuka oli Mäkiniemi, josta tuli myöhemmin Elissa Aalto? Hän avioitui leskeksi jääneen Alvar Aallon kanssa ja johti monia tärkeitä rakennushankkeita. Siitä huolimatta hän on jäänyt laajalle yleisölle tuntemattomaksi. Lue tästä.

 

Jyväskylän yliopiston ylioppilaskunnan avoimessa verkossa oli tiedostoja, jotka sisälsivät yksityishenkilöiden viestejä, henkilötietoja, eri tehtäviin hakeneiden henkilöiden arviointeja ja luottamukselliseksi merkittyjä tietoja. Virheitä on sattunut, JYY kommentoi. Lue tästä.

 

500-luvulla ennen ajanlaskun alkua antiikin Kreikassa oli tapana järjestää viinin jumalan Dionysoksen kunniaksi juhlia. Tähän päivään mennessä moni asia teatterissa on muuttunut. Näytelmien aiheet ovat monipuolistuneet ja tekijäkunta laajentunut. Muutoksista huolimatta perusidea on sama. Teatteri tuo yhteen, kertoo tarinoita ja ottaa kantaa, kirjoittaa Leo Heinämäki esseessään. Lue tästä.

 

Opintolainojen korko on kasvanut inflaation kiihtyessä. Sekä inflaatiota edeltäneen pitkään jatkuneen ennätysmatalan korkotason että opintotuen muuttamisen lainapainotteiseksi myötä lainaa nostaneiden määrä on kasvanut vuosi vuodelta. Lue tästä.

 

Taiteella on ollut läpi historiansa useita tarkoituksia. Se ilahduttaa ja lohduttaa. Taiteen avulla voi käsitellä vaikeita, jopa ahdistavia asioita. Taide voi myös järkyttää. Pitäisikö taideteosten sisällöistä varoittaa etukäteen? Lue tästä.

 

Vaajakosken Kanavuoressa on salaperäinen luolasto. Kun avaa jykevän ulko-oven ja kävelee pitkää, kolkkoa käytävää pitkin, saapuu harmaalle ovelle. Sen takana, useiden tuhansien neliömetrien laajuisessa luolatilassa, on Avoimen tiedon keskus, jossa säilytetään muistoja vuosikymmenten ajalta. Lue tästä.

 

Dungeons and Dragons ilmestyi miltei 50 vuotta sitten. Se saavutti suuren suosion. Sittemmin pelaajien määrä väheni ja pöytäroolipeli leimattiin nörttien puuhasteluksi. Viime vuosina jokin on jälleen muuttunut. Nyt D&D on suositumpi kuin koskaan. Lue tästä.

 

Elsi Sloanin ensimmäinen elokuvarooli oli pääosa Aino Sunin vuonna 2022 ilmestyneessä Sydänpedossa. ”Kuvauksiin tullessa sanoin Ainolle, että en osaa näytellä. Jos oon paska, se on heidän vikansa, kun ottivat mut.” Kuvausten aikana Sloan huomasi, että näytteleminen on jotain mitä hän haluaa tehdä aktivismin ja musiikin lisäksi. Lue tästä.

 

Lue myös:

Joulukuussa 2020 Aapo Vuori kuuli, että Portion Boysin solistin paikka on hänen. Seuraavana vuonna yhtye julkaisi muun muassa kappaleet Kyläbaari ja Vauhti kiihtyy. Niistä tuli valtavan suosittuja. Jyväskylän yliopiston musiikkitieteestä valmistunut Vuori oli opintojensa aikana muun muassa ainejärjestö Triolin varapuheenjohtajana sekä Erasmus- ja opiskelijalähettilästoiminnassa. ”Se, että laittaa yhteisön edun oman edelle, on merkki arvostuksesta ja tiimipelaamisen taidosta.” Lue tästä.

Mikä on baarin sydän, entä sielu? Mikä on tärkeintä, kun kurkusta alas kittaamasi neste alkaa muodostua virtsaksi rakkoon (ja osalla päähän)? Oikea vastaus on baarin vessa. Mutta millaisia sydämen ja sielun yhteenliittymiä Jyväskylän ravitsemusliikkeistä löytyy? Millä pöntöllä sydän pakahtuu ja sielu lepää? Otimme selvää! Lue tästä.

Marraskuussa 2022 Suomen ylioppilaskuntien liitto SYL kokousti tapojensa mukaan Espoon Korpilammella. Kaksipäiväiseen kokoukseen osallistuvien mukaan tärkeistä asioista kuten siitä, millaista edunvalvontaa 14 ylioppilaskunnan opiskelijajärjestö SYL harjoittaa. Mikä on liittokokouksen idea? Lue tästä.

Syksyllä 2021 Jyväskylässä opintonsa aloitti historiallinen joukko opiskelijoita, yhteensä 30. Yliopistossa käynnistyi ensimmäistä kertaa tieto- ja ohjelmistotekniikan diplomi-insinöörikoulutus. Nyt DI-ohjelman alkamisesta on kulunut vuosi. Miten on sujunut? Lue tästä.

Yksiö, kaksio, kolmio. Yksin, yhdessä. Katso ja lue kuvareportaasi opiskelija-asumisesta Jyväskylässä. Lue tästä.

Litku on ulospäinsuuntautunut ja hahmo, joka selättää masennuksen. Sen sijaan hahmon esittäjä Sanna Klemetti kuvaa itseään harmaaksi varpuseksi. Litku on hänen artistiminänsä yhtyeessä Litku Klemetti. Vaikka musiikin tekeminen on onnistunut, se on ollut Klemetille myös raastavaa. ”On tunne, että kulttuurialalla mikään ei riitä”, hän sanoo. Lue tästä.

Susi on Suomen vihatuin peto. Siitä keskustelu herättää monissa voimakkaita tunteita. Viha ei ole uutta, vaan perua vuosisatojen takaa. Yhteiseloa ihmisen ja suden kanssa ei kuitenkaan voi välttää. Lue tästä.

Alkoholin kulutus on vähentynyt Suomessa kauan. Siitä huolimatta kovaa juomista romantisoidaan edelleen. Liika juominen on helppo heittää vitsiksi viitaten omiin traumaattisiin kokemuksiin. Olen itsekin kehuskellut ystävilleni osaavani juoda ilman seuraavan päivän krapulaa. Jälkikäteen tiedostan piirteiden olleen ongelmallisia. Suhteeni alkoholiin on ollut monimutkainen. Vasta aikuisiällä aloin pohtia, miksi juon, kirjoittaa Nitta Kangas esseessään. Lue tästä.

Vaikka vihapuheella on ilmiönä pitkä historia, digitalisoituminen ja yhteiskunnallisen keskustelun polarisoituminen ovat lisänneet vihapuheen ja verkkovihan määrää. Tutkimusten mukaan vihapuhe voi aiheuttaa sen kohteelle sekä psyykkisiä että fyysisiä oireita, jotka ovat verrattavissa fyysiseen väkivaltaan. Vihapuheen kitkemiseksi on esitetty lainsäädännön koventamista. Osa vastustaa ehdotusta vedoten sananvapauden kaventumiseen. Lue tästä.

Kun katsoo pilvettömälle taivaalle pimeän aikaan, voi huomata sen olevan täynnä pieniä kirkkaita pisteitä. Tähtien sekä planeettojen ja niiden kuiden tarkkailu on kiehtonut ihmistä vuosituhansien ajan. Mistä se johtuu? Lähde mukaan Rihlaperän tähtitorniin! Lue tästä.

Sonia Koskela kiinnostui musiikista nuorena. Aluksi vanhemmat ostivat vain halvat leikkirummut, mutta innostui ei lakannut. Nykyään Koskela tekee musiikkia Sonia-nimellä ja soittaa rumpuja Younghearted-yhtyeessä. ”Olen vilkas ja hajamielinen, ajatukseni ovat all over the place. Se näkyy musiikissani.” Lue tästä.