Ei hakutuloksia.

Avustajille

Jylkkäri toimii avustajaperiaatteella. Jylkkäriä voi avustaa kirjoittamalla, valokuvaamalla tai kuvittamalla. Aiempaa kokemusta ei välttämättä vaadita, vaan toimitus auttaa jokaista tarpeen mukaan.

Miten pääsen avustajaksi?

Jylkkärin avustajaksi pääsee helpoiten noudattamalla yhtä tai useampaa seuraavista kohdista:

 1. Liity Jylkkärin avustajien Facebook-ryhmään.Ryhmässä tiedotetaan muun muassa avustajapalavereista sekä jaetaan pieniä ja/tai kiireellisiä työtarjouksia.
 2. Tule seuraavaan avustajapalaveriin. Avustajapalaverissa ideoidaan tulevia lehtiä ja jaetaan juttuideoita innokkaille tekijöille. Avustajapalaveri järjestetään lehden ilmestymistä seuraavana tiistaina klo 16–18 Kulttuuriravintola Ylä-Ruthin kabinetissa. Avustajapalavereista ilmoitetaan Jyytisissä ja Jylkkärin Facebook-sivulla.
 3. Ehdota juttuideaasi suoraan päätoimittajalle. Juttuidean voi kertoa lähettämällä sähköpostia, soittamalla tai tulemalla käymään Jylkkärin toimituksessa Ilokivellä.

Miten teen jutun Jylkkäriin?

Jylkkärin avustaminen toimii alan vakiintuneen käytännön mukaisesti, joka menee suunnilleen näin:

 1. Avustaja kertoo juttuideansa päätoimittajalle sähköpostitse, puhelimitse tai tulemalla käymään. Juttuideasta olisi hyvä käydä ilmi seuraavat asiat:
  • Mikä on jutun näkökulma? Esimerkiksi juttu ”Kortepohjasta” on vasta aihe, ei idea tai näkökulma.
  • Jutun ingressi tai synopsis, eli muutamaan lauseeseen tiivistettynä jutun pääpointti.
  • Ketä voisi haastatella tai mitä muita lähteitä käyttää.
  • Millä aikataululla jutun voisi toteuttaa.
 2. Päätoimittaja käy juttuidean läpi ja voi
  • hyväksyä idean sellaisenaan ja ostaa jutun avustajalta. Siirrytään suoraan kohtaan kolme.
  • ehdottaa muutoksia ja esittää toiveita alkuperäiseen juttuideaan. Avustaja vastaa niihin ja neuvotteluja jatketaan siihen asti, kunnes päätoimittaja päättää joko hyväksyä tai kieltäytyä kyseisestä juttuideasta.
  • todeta, että ei ole kiinnostunut ostamaan kyseistä juttua. Avustaja voi palata kohtaan yksi ja tarjota uusia juttuideoita. On normaalia, että kaikki juttutarjoukset eivät mene läpi, joten kieltävästä vastauksesta ei kannata masentua!
 3. Jos päätoimittaja päättää ostaa avustajan tarjoaman jutun, sovitaan jutun mitasta, palkkiosta ja deadlinesta. Avustaja on voinut ehdottaa näitä jo kohdassa yksi.

Toisinaan tarjoamme työtehtäviä avustajille suoraan. Vaikka sinulla ei olisi omaa juttuideaa, voit ilmoittaa päätoimittajalle olevasi kiinnostunut avustamaan Jylkkäriä. Jos et ole ennen avustanut Jylkkäriä, kerro viestissäsi muutamalla sanalla itsestäsi ja mikäli sinulla on aiempaa kokemusta kirjoittamisesta, kuvaamisesta tai kuvittamisesta.

Kun päätoimittaja on hyväksynyt juttuideasi, on aika sopia jutun yksityiskohdista. Jokaisen avustajan kanssa tehdään kirjallinen avustajasopimus, jossa sovitaan muun muassa luovutettavista oikeuksista.

 1. Jutun pituus. Jutun pituus ilmoitetaan merkeissä. Huom! Merkkimäärä sisältää välilyönnit.
 2. Jutun elementit. Tekstin lisäksi sinulta voidaan pyytää juttuun esimerkiksi kainalojuttua, kommenttia tai faktalaatikkoa.
 3. Palkkio. Palkkiosta sovitaan aina etukäteen.
 4. Deadline. Eli milloin toimitus odottaa saavansa sinulta valmiin jutun. Ilmoita välittömästi toimitukseen, jos et saa juttua tehtyä deadlineen mennessä tai et syystä tai toisesta pysty toimittamaan juttua ollenkaan. 

Jutut Jylkkäriin toimitetaan Google Docsin avulla. Kuvat jaetaan yksittäin tai kansiona Google Drivessa. Niitä ei liitetä missään tapauksessa docs-dokumenttiin.

 1. Luo tyhjä asiakirja.
 2. Nimeä asiakirja seuraavasti X-2018: Jutun nimi (Tekijän Nimi), jossa X-2018 on se lehden numero, johon jutun on sovittu tulevan.
 3. Kirjoita juttu valmiiksi. Varmista, että dokumentissa on kaikki elementit, joista aiemmin on sovittu.
 4. Jaa tiedosto käyttäjille: paatoimittaja@jylkkari.fi ja toimittaja@jylkkari.fi. Katso, että luovutat myös muokkausoikeuden.
 5. Lähetä tai jaa kuvat osoitteeseen paatoimittaja@jylkkari.fi ja toimittaja@jylkkari.fi. Älä toimita kuvia docs-dokumentin mukana.

Katso täältä ohjeet, miten teksti tulisi muotoilla.

Miten saan palkkioni?

Avustajajutusta maksetaan aina palkkio. Palkkiot vaihtelevat sen mukaan, kuinka suuritöisestä jutusta on kyse. Keskimääräinen palkkio on noin 100 euroa – pienemmistä jutuista maksetaan vähemmän, suuremmista enemmän.

Juttupalkkiot maksetaan kuukauden sisällä siitä, kun päätoimittaja on hyväksynyt juttusi julkaistavasti. Äärimmäisissä hätätilanteissa palkkio voidaan maksaa nopeamminkin.

Palkkiota varten JYYn taloustoimisto tarvitsee:

 • ajantasaisen verokortin
 • tilinumeron
 • postiosoitteen
 • nimen
 • sähköpostin ja puhelinnumeron

Verokortti ja henkilötiedot toimitetaan sähköpostitse osoitteeseen talous@jyy.fi. Laita otsikoksi ”Jylkkärin palkkiot”. Voit toimittaa tiedot myös postitse osoitteeseen Jyyn taloustoimisto, Vehkakuja 2B, 40700 Jyväskylä.

Toiminimellä tai yrityksen kautta tekevät avustajat voivat laskuttaa näillä tiedoilla:

Verkkolaskutus

Verkkolaskuosoite: 003701747173
Operaattori: OpusCapita Group Oy
Välittäjän tunnus: 003710948874

Paperilaskut

PL 94187, 00063 LASKUNET

Sähköpostiskannaus PDF-laskuille

JyvaskylanYliopistonYlioppilaskunta.FI.P.120172-2@docinbound.com

 

Lisätietoja

Päätoimittaja Oona Komonen
045 137 1957
paatoimittaja@jylkkari.fi