iten bulkkilagerin määrittelisi?

No, sitä valmistetaan paljon ja myydään kaupoissa erilaisissa pakkauksissa: irtotuotteena, päkeissä, pulloissa, tölkeissä. Sitä saa lähes jokaisesta kaupasta. Hinta on esimerkiksi pienpanimotuotteisiin verrattuna edullinen. Bulkkilager eli vaalea olut on maailman ja Suomen eniten nautittu oluttyyppi.

Ja lisäksi: kaikki bulkkilagerit maistuvat täysin samalta – vai maistuvatko?

Jyväskylän ylioppilaslehti kutsui kolme henkilöä arvostelemaan ja arvailemaan bulkkituotteita. Mukana olivat Ilokivi Venue manager Laura Partamies, Akateemisen olutseura DOS:n puheenjohtaja Juuso Kilpi ja Jyväskylän yliopiston ylioppilaskunnan hallituksen kulttuuri- ja Jylkkäri-vastaava Meri Kärkkäinen. Sokkotestin järjestelyistä vastasi toimittaja Tatu Helle.

 

ALUKSI lämmittelykysymyksiä: pidätkö oluesta, vaikuttaako valintaasi hinta-laatusuhde ja juotko bulkkituotteita?

Laura Partamies: ”Mitä halvempaa, sen parempaa. Jos esimerkiksi hankin sauna- tai vappujuomaa, se on lava halvinta. Silloin maulla ei ole merkitystä. Lempparini ovat kuitenkin luostarioluet, ja niiden jälkeen pilsner ja barley wine.”

Juuso Kilpi: ”Omat suosikkini ovat neipat ja ipat. Usein lähtee iltaan siten, että on kymmenen erikoisolutta, mutta eihän neljän kaljan jälkeen enää maista eroja. Myös bulkkilagereita juon, niille on aikansa ja paikkansa. Hinta ratkaisee, mutta on muutamia tuotteita, joita en ota. Esimerkiksi Karjala jää aina hyllyyn.”

Meri Kärkkäinen: ”Pidän erittäin paljon, ja nimenomaan halpoja lagereita tulee ostettua aika usein. Jos juo vain yhden oluen, valitsee jonkun spessumman, josta voi maksaa enemmän. Muussa tapauksessa hinta ratkaisee. Bulkkilagerit käyvät mihin vaan. En muista bissejen nimiä, vain sen, miltä tölkit näyttävät.”

 

RAADIN TEHTÄVÄ oli arvioida oluet numeroasteikolla yhdestä viiteen. Ennen maistelua raatilaisille korostettiin, että kyseessä on peruslagerit tölkeistä (eikä trendikkäästi mitään ipaa hanasta). Oluet maistatettiin sokkona, ja juotiin lasista.

Arvostelun rinnalla raatilaisille annettiin (lähes mahdoton *toim. huom.) tehtävä: heidän piti arvata mikä olutmerkki milloinkin on kyseessä.

Oluita ei esitellä jutussa paremmuusjärjestyksessä vaan siinä järjestyksessä, kun raati on niitä maistanut.

Ja sitten: Psssshhhhhh!

 

 

 

 

”Tuttu maltainen tuoksu, tätä on joskus juonut. Alkumaku on mukava, suutuntuma täyteläinen, ja jälkimaku vetinen. Perustumakka. Tuntuu matala-alkoholisemmalta kuin kolmosolut. Vähän saippuanmakuinen eli huonosti humaloitu. Ei hyvää ole.”

Arvosanat
Laura: 3
Juuso: 1,5
Meri: 3

Arvaukset
Laura: Kotimaista vaalea lager
Juuso:  –
Meri: Kotimaista vaalea lager

 

 

 

 

”Edellistä huomattavasti vahvempi. Jälkimaku kuitenkin pehmeä. Helppo juoda, mutta mauton. Väri vaalea ja kirkas, kuin valkoviiniä. En tiedä haluaisiko juoda tätä lopulta. Olisiko Pirkka tai Lidl-olut? Saku, tai saman maan Ale Coq – tuskin. Jos muuttaa vastausta, meneekö se päin persettä?”

Arvosanat
Laura: 3
Juuso: 2,5
Meri: 3

Arvaukset
Laura: Pirkka-olut
Juuso: Lahden sininen
Meri: Lidl-olut

 

 

 

 

”Tummempi, ei haise miltään. Ollaan päästy Karjala/Koff-osastolle. Pikkasen hunajainen maku. Hyvin lagerin näköinen ja hajuinen. Sandelsmainen jälkipurenta – samaa maltaisuutta. Panimosiirappia ehkä vähän. Ei se tuo makua, mutta maltaisuutta.”

Arvosanat
Laura: 3,5
Juuso: 3,5
Meri: 3,5

Arvaukset
Laura: Sandels
Juuso: Sandels
Meri: Koff

 

 

 

 

”Hmmm hmmm. Pirtsakka tuoksu. Taas päästiin tälle linjalle, ettei maistu oikein miltään. En saa tästä yhtään kiinni. En varmaan ole tätä hirveästi juonut, koska tämä ei säväytä mihinkään suuntaan. Tiesittekö, että jos laittaa halpaan lageriin limeä, siitä tulee ihan jumalaista.”

Arvosanat
Laura: 2,5
Juuso: 3
Meri: 3

Arvaukset
Laura: Sitä mitä en ole juonut
Juuso: Kotimaista vaalea lager
Meri: –

 

 

 

 

”Nyt on tuttu tuoksu. Ihana nikkelin maku tulee kitalakeen. Selkeästi enemmän makua kuin edellisessä. Voisiko olla Karhu? Tämä on ehdottomasti paras tähän mennessä.  Musta tuntuu etten enää arvaile näitä, meni motivaatio. Olisi pitänyt vetää viikon training camp ennen tätä.”

Arvosanat
Laura: 4
Juuso: 4
Meri: 3,5

Arvaukset
Laura: Karhu
Juuso: Karhu
Meri: –

 

 

 

 

”Sitruunaa ja paahdetta, humaloitu kukkaisuudella. Maku on pettymys. Bulkkilagerilta odottaa sellaista ah, mutta… järkyttävän makea. Karamellinen tai kinuskinen. Panimosiirappi puskee. Olen ostanut, voisin ostaa jatkossakin. Täytyisi olla vitun kova dokabiliteetti, että ostaisin. Maistuu laimealta, ei todennäköisesti montaa prosenttia.”

Arvosanat
Laura: 2
Juuso: 2
Meri: 3

Arvaukset
Laura: Crisp
Juuso: Crisp
Meri: Crisp

 

 

 

 

”Ehkä tiedän jo tuoksusta, riippuu maistuuko kuparikolikko. Se on Legendaa! Virhemaku minkä ne ovat saaneet tuotettua olueen on niin uniikki (en tiedä joudunko eroamaan Dosin hallituksesta tämän jälkeen). Olemme maistelleet jo aika monta.”

Arvosanat
Laura: 3
Juuso: 1,5
Meri: 2,5

Arvaukset
Laura: Legenda
Juuso: Legenda
Meri: –

 

 

 

 

 

”Perinteinen suomalainen lager. Oikeasti hyvä maku. Tuttu, mutta joku, jota ei osta usein. Pehmeä, tasapainoinen humalointi, täyteläinen. Katkeroinen jälkimaku. Sopiva hapokkuus. Aukeaa pikkuhiljaa. Dokabiliteetti löytyy. Menisi koko illan.”

Arvosanat
Laura: 2,5
Juuso: 3
Meri: 3

Arvaukset
Laura: Lahden Sininen
Juuso: Lapin kulta pure
Meri: –

 

 

 

 

”Ei erityisemmän hajuinen. Täyteläinen väri, mutta maultaan keinotekoinen. Jää pyörimään suuhun kuin nurmikko. Maistuu puutöiltä ja pihahommilta. Huonolla tavalla kitkerä, maltaisuus myös ylikorostuu. En saa tästäkään ihan kiinni. Panimosiirapin maku tuo tähän maltaisuutta, tuntuu, että se maistuu selkeästi. Vaikea sanoa, onko tämä 2,5 vai 3. Arvosteluasteikkoni on jo tässä vaiheessa mennyt sekaisin. Kyllä tästä maistelusta saa jopa pienen nousukiidon. Jätän kirjanpidon teon huomiselle.”

Arvosanat
Laura: 3
Juuso: 2,5
Meri: 3

Arvaukset
Laura: Urho
Juuso: Urho
Meri: –

 

 

 

 

”Kukkainen tuoksu. Tuoksu on tuttu, mutta maku ei. Todella makea, jälkimausta tulee mieleen banaani. Väriltäänkin ihan keltaista. Hajusta päätellen tämä voisi olla holiton. Voisiko olla Lapparin nolla, makeus ei yhdisty mihinkään muuhun. Eikä ole holiton, kuitenkin sellainen alkoholin purenta. Sellainen, josta tulee paha olo, kun sitä juo lavallisen. Mistä tulee huono olo, jos sitä juo lavallisen? Aika monesta…”

Arvosanat
Laura: 3,5
Juuso: 2
Meri: 3

Arvaukset
Laura: Lapin kulta 0%
Juuso: Lapin kulta 0%
Meri: Kotimaista vaalea lager

 

 

 

TASTING ALKOI kello 17.10 ja päättyi kello 18.10.

Raatilaiset pisteyttivät parhaimmaksi bulkkilageriksi Sandelsin. Heikoiten pärjäsivät Koff Crisp vaalea ja Koff.

Raatilaiset saivat arvattua maisteltavista juomista yhden oikein. Se oli alkoholiton Crisp.

Vaikuttaako mielikuva merkistä makuun?

Meri Kärkkäinen: ”Joo, tunnelma ja kaikki.”

Laura Partamies: ”Näitä ei yleensä juo lasista. Aina tölkistä. Juo pois, juo pois, juo pois…”

Juuso Kilpi: ”Kaikki olivat lopulta aika samanmakuisia. Pieniä eroja oli. Makuun voi vaikuttaa minkä oluen joi aiemmin. Lataus, jolla lähestyy olutta, vaikuttaa. Jos esimerkiksi etukäteen ajattelee, että Pirkka on maailman huonoin olut, se todennäköisesti maistuu juuri siltä.” ■

 

 

Lue myös:

Vielä viime vuosituhannen lopulla pienpanimoita oli muutama kymmenen, mutta sen jälkeen määrä on kasvanut räjähdysmäisesti – Mistä käsityöläisolueiden suosio johtuu?