SYKSYLLÄ 2020 jyväskyläläinen Aapo Vuori törmäsi Instagramissa opiskelukaverinsa päivitykseen.

Portion Boys hakee solistia, yhtyeen miksaaja Joonatan Jaakonaho kertoi. Yhtyeen laulaja Jay Rocka oli jättämässä bändin.

Hakijan toivottiin olevan ”tiimipelaaja”. Sävellystaidot ja keikkailukokemus katsottiin eduksi. Hakemuksessa piti kertoa itsestään ja lähettää muutama kappale.

Vuori ei tuntenut yhtyettä. Hän päätti kuitenkin hakea, koska siinä ei menettänyt mitään.

Joulukuussa hän kuuli, että solistin paikka on hänen.

 

PALO MUSIIKKIIN syttyi Jyväskylän Jyskän koulussa vuonna 2003.

Kolmasluokkalainen Vuori katsoi musiikin tunnilla The School of Rockin (2003), joka teki vaikutuksen. Komediaelokuvassa bändistään potkut saanut kitaristi pestautuu alakouluun sijaiseksi ja muodostaa neljäsluokkalaisista oppilaista bändin kilpailua varten.

Siitä alkoi tukan kasvatus ja tunneilla musisointi muiden oppilaiden kanssa. Vuorea innosti etenkin rock ja hevi, ja hän aloitti soittotunnit aluksi bassolla. 11-vuotiaana pääsoittimeksi tuli kitara.

Vuori lauloi ensimmäisen kerran cover-kappaleita ala-asteella liikuntasalissa, jossa hän luokkalaisineen järjesti keikkoja.

”Otin laulajan roolin, kun muut eivät uskaltaneet.”

 

VUONNA 2011 Vuori aloitti opintonsa Cygnaeuksen lukion musiikkilinjalla. Hän aloitti myös laulutunnit.

”Halusin vaihtelua kitaransoittoon.”

Vuonna 2013, kesken lukion, Vuori haki muusikko-opintoihin Jyväskylän ammattiopiston konservatorioon (nykyinen Gradia). Siellä hän tutustui erilaisiin musiikkityyleihin popista jazziin.

Opintojen aloitusvuonna hän liittyi myös thrash metalia soittavaan Inkvisitor-bändiin. Vuodessa oli kymmeniä keikkoja erilaisilla rock-klubeilla, kuten Tavastialla. Bändi julkaisi myös yhden levyn ja EP-levyn.

Vuori jätti bändin kolme vuotta myöhemmin saatuaan tiedon pääsystä seuraavana vuonna Puolustusvoimien varusmiessoittokuntaan. Siellä hän oli soittokuntaan kuuluvan viihdeorkesterin solisti. Armeijavuoteen kuului kymmeniä bile- ja tanssikeikkoja eri puolella Suomea sekä esimerkiksi konserttisalikiertue jousiorkesterin kanssa. Loput vuodesta oli tapahtumatuotantokoulutusta.

Yhdistelmä sopi hyvin.

”Halusin armeijan loppuvaiheessa muualle musiikkikentälle töihin, en esiintyjäksi. Ajattelin, että eivät nämä keikat tästä enää isommaksi muutu, kun olimme jo kiertäneet paljon isoja keikkalavoja.”

 

 

VUONNA 2015 Vuoren ollessa yhä soittokunnassa hän aloitti musiikkitieteen opinnot Jyväskylän yliopistossa.

Musiikkitiede oli ykkösvalinta, halusihan Vuori työskennellä musiikin parissa ja pysyä kotikaupungissaan.

Yliopistossa aikaa riitti myös vastuutehtäviin. Vuori oli ainejärjestö Triolin varapuheenjohtaja sekä mukana Erasmus- ja opiskelijalähettilästoiminnassa.

Vuori koki järjestötehtävät velvollisuudekseen. Jotain oli annettava takaisin.

”Se, että laittaa yhteisön edun oman edelle, on merkki arvostuksesta ja tiimipelaamisen taidosta.”

Opiskeluvuosilta mieleen jäivät erityisesti Triolin tapahtumat, kuten pikkujoulut ja fuksiaiset, sekä musiikkitapahtuma Musica rock, jota Vuori oli järjestämässä. Vuori oli myös vaihdossa Hampurissa vuonna 2018.

Opintojen ohella hän teki satunnaisesti laulu- ja kitarakeikkoja.

Hän valmistui filosofian maisteriksi alkuvuodesta 2022. Gradun aihe oli taustamusiikki ja ambienssi tapahtumakontekstissa. Vuori tutki, miten musiikin käyttöä suunnitellaan ei-musiikillisissa tapahtumissa ja miten esimerkiksi tapahtuman teema vaikuttaa musiikin valintaan.

 

VUONNA 2010 perustettu Portion Boys nousi laajan yleisön tietoon vuonna 2021. Yhtye julkaisi jättihitit Kyläbaari ja Vauhti kiihtyy. Niitä on kuunneltu Spotifyssa tähän mennessä yhteensä lähes 30 miljoonaa kertaa.

Kyläbaari äänitettiin pari viikkoa sen jälkeen, kun Vuori oli liittynyt yhtyeeseen. Suosiossa oli sulattelemista.

Yhtyeen suosion taustalla on Vuoren mukaan vuosia jatkunut kova työ. Yhtyeen jäsenet ovat aina otettuja suosiosta ja huomiosta.

”Siihen ei kyllästy.”

Vuoren mukaan siirtyminen hänelle tärkeästä hevistä energiseen bilemusiikkiin kävi helposti. Hevissä ei tuntunut olevan enää uutta, ja varusmiessoittokunta ja muusikko-opinnot olivat antaneet valmiudet eri tyylilajeihin.

Vuoren mielestä hänen vahvuuksiaan laulajana ovat “vahva ja täsmällinen ulosanti sekä esiintymistyyli”.

”Kun astun lavalle, keikkaeläin tulee automaattisesti esiin. En tarvitse äänenavauksen ja lämmittelyn lisäksi muuta valmistautumista.”

Portion Boys tunnetaan energisestä lavashow’staan. Se rakentuu Vuoren mukaan vasta keikalla, vaikkakin tietyt liikkeet ovat vakioita.

”Esimerkiksi yhteiset kädennostot ja heilautukset Kyläbaarissa.”

 

YHTYE ON nyt ehdolla Uuden musiikin kilpailussa, jonka voittajasta tulee Suomen euroviisuesiintyjä. Portion Boysin tammikuussa julkaistu ehdokaskappale on Samaa taivasta katsotaan.

”UMK-kilpailuun osallistuminen on jännä tapa julkaista musiikkia, koska se menee heti koko kansan arviointiseulan läpi. Se on tehnyt biisille melkoisen pesukonelinkouksen.”

Palautetta – positiivista ja negatiivista – on tullut ennätysmäärä. Joukossa on myös vihapuhetta.

”Ne, jotka eivät ole pitäneet Portion Boysista, ovat aiemmin vaihtaneet radiokanavaa. Nyt he sanovat mielipiteensä ääneen, koska kilpailussa arvosteluun suorastaan rohkaistaan.”

Vuoren mukaan hyvin perusteltu palaute on aina tervetullutta, mutta törkykommentit eivät tuo lisäarvoa keskusteluihin. Vaikka yhtyeen jäsenet käsittelevät ikävää palautetta yhdessä, se jättää aina ikävän tunteen.

”Täytyisi olla lähes tunnekylmä, jotta se ei tuntuisi missään.”

Yhtye tavoittelee Vuoren mukaan voittoa tosissaan. UMK-kilpailun taso on viime vuosina koventunut.

”Haluan rohkaista ihmisiä nauttimaan ja iloitsemaan musiikkijuhlasta. Kaikki saavat äänestää ketä haluavat.”

Kilpailu järjestetään 25. helmikuuta Turussa. Euroviisut järjestetään Iso-Britannian Liverpoolissa toukokuussa.

 

 

KILPAILUUN treenaaminen on tällä hetkellä tärkeysjärjestyksessä ensimmäisenä.

Yhtye alkaa keikkailla taas maaliskuussa.

Vuori odottaa keikkailua ja festarikesää.

”Emme ole aiemmin keskittyneet yhtä intensiivisesti yhteen projektiin kuin nyt. Yleensä keikat ovat aina pääosassa. Niitä kroppa jo kaipaisi.”

Vuoren haave on päästä esiintymään Jyväskylän Lutakkoon, joka on hänen mielestään Suomen paras keikkapaikka. Jyväskylä on muutenkin tärkeä entiselle vaajakoskelaiselle.

”Tulee aina kotoisa olo, kun kävelee pitkin Kauppakatua tai vierailee Kortepohjassa, jossa asuin kolme vuotta.”

Vuori muutti Helsinkiin, kun ura Portion Boysissa alkoi. Pääkaupungissa asuminen on vaivattomampaa tapaamisten ja äänitysten kannalta.

”Jos ei tarvitsisi töiden puolesta olla Helsingissä, olisin Jyväskylässä.”

 

YHTÄ tulevaisuuden haavetta ei ole.

”Olen nyt kotona musiikillisesti”, Vuori sanoo.

”Teemme tätä bändin jäsenten kanssa niin kauan kuin keho ja mieli antavat myöten.”

Vuori aikoo olla jatkossakin avoin kaikelle uudelle. Omien kappaleiden säveltämiseen hänellä ei kuitenkaan ole tällä hetkellä halua.

”En ole ikinä ollut säveltäjätyyppi, joten laulan mieluusti muiden biisejä. Ei ole hinkua, koska tiedän sen olevan vaikeaa.”

Hän naurahtaa ja sitten lisää nopeasti:

”Mutta never say never.”