KIINNOSTUS musiikkiin heräsi nuorena. Sonia Koskela oli toisella luokalla Jyväskylän Kortepohjan koulussa.

”Aloin tehdä musiikkia naapurin pojan kanssa. Kaikkiin muihin soittimiin löytyi soittaja paitsi rumpuihin.”

Tuolloin Koskela kuunteli poppia ja fanitti kanadalaispoppari Justin Bieberiä. Vilkkaan lapsen kiinnostuksen kohteet vaihtuivat usein, ja siksi vanhemmat ostivat aluksi vain halvat leikkirummut. Innostus ei kuitenkaan lakannut. Koskela soittaa rumpuja edelleen.

Lisäksi hän kävi klassisen kitaran soitto- ja teoriatunneilla vuosien ajan sekä harjoitteli soittamista Youtube-videoilta.

Vuonna 2022 hänet kiinnitettiin Etenee-levy-yhtiöön, ja Koskela julkaisi Sonia-nimellä ensimmäiset soolokappaleensa. Spotifyssa kuunnelluin kappale on Kirjeitäsi yli 350 000 soittokerralla.

Koskela säveltää ja sanoittaa kappaleensa itse.

”Olen vilkas ja hajamielinen, ajatukseni ovat all over the place. Se näkyy myös musiikissani.”

 

KOSKELA, 21, nauttii esiintymisestä. Mieleen on jäänyt etenkin Turun Kesärauha-festivaalin keikka viime kesältä. Se oli Koskelan ensimmäinen festivaali. Hän esiintyi YleX Stagella.

”Jäi onnistunut ja kiitollinen fiilis, menin pää edellä.”

Oman soolomusiikkinsa lisäksi hän on vieraillut muiden artistien kappaleilla, kuten Aksimin ja Joosu J:n muodostaman Shakkii-duon EP:llä tammikuussa 2022.

Lisäksi Koskela soittaa rumpuja Youngheartedissa. Kesällä 2022 yhtye esiintyi muun muassa Ruisrockin rantalavalla sekä oli brittimuusikko James Bluntin Vantaan keikan lämppärinä.

”Olen onnellinen ja kiitollinen, että olen päässyt esiintymään paljon jo tässä vaiheessa uraani.”

Koskelan mukaan hänen oli aiemmin vaikea näyttää tunteitaan. Sosiaalinen lapsi peitti tunteensa sanavalmiudella. Vasta myöhemmin, ihmissuhteiden ja musiikin kautta, hän on pystynyt näyttämään itsestään enemmän.

”Erityisesti parisuhteessa ihmiset pääsevät ihon alle, lähemmäksi kuin ystävät. Olen joutunut katsomaan peiliin ja reflektoimaan itseäni.”

 

 

KOSKELAN musiikkia voi luonnehtia vaihtoehtopopiksi. Hän ammentaa musiikkiinsa esimerkiksi ihmissuhteistaan.

”Olen kiinnostunut ihmisten välisistä asioista ja tuntemuksista sekä kaikista vaihtoehdoista, mihin suhde voi kehittyä. Elämä on parempaa, jos sen voi jakaa oikean henkilön kanssa.”

Kortepohjasta kotoisin oleva Koskela on kiitollinen siitä, että on kasvanut Jyväskylässä.

”Se on vaikuttanut siihen, miten olen, suhtaudun ja sukellan asioihin. Jyväskyläläiset ovat usein rempseitä ja empaattisia. Olen identiteetiltäni jyväskyläläinen.”

Hän muutti Helsinkiin vuonna 2022 opiskelemaan. Opinnot kuitenkin jäivät kesken. Tällä hetkellä hän keskittyy musiikkiin. Hän sanoo kotiutuneensa Helsinkiin hyvin yhtä miinusta lukuun ottamatta.

”Kun ihmiset kävelevät vastaan, kaikilla tuntuu olevan kiire.”

Silti Helsinki tuntuu oikealta paikalta. Vaikka hän kaipaa Jyväskylässä vietettyä aikaa, sinne paluu ei olisi samanlaista kuin aikoinaan kaupungissa asuminen.

”Tunnen ajan kaipuuta.”

Vapaa-aika kuluu ystävien kanssa. Hän tykkää myös olla kotonaan. Siellä hän tekee origameja ja ajattelutyötä sekä lukee. Koskelalle on tärkeää, että musiikin teko on hauskaa.

”Ei ole kiire minnekään. Tuntuu, että teen oikeaa asiaa.”