MIKÄ ON baarin sydän, entä se sielu? Henkilökunta tai asiakkaat?

Vihje: Mikä on tärkeintä, kun kurkusta alas kittaamasi neste alkaa muodostua virtsaksi rakkoon (ja osalla myös päähän)?

Oikea vastaus kysymyksiin on baarin vessa.

Mutta millaisia sydämen ja sielun yhteenliittymiä Jyväskylän ravitsemusliikkeistä löytyy? Millä pöntöllä sydän pakahtuu ja sielu lepää?

Otimme selvää pimenevänä syksyisenä torstai-iltana.

 

Kulttuuriravintola Ylä-Ruth.

Kello 19.50

Ravintolassa on kolme vessaa: naisten- ja miestenvessa sekä yleinen esteetön vessa.

Miesten vessan kusilaarit on sijoitettu toisiinsa nähden ahtaasti. Välimatkan tulos mittanauhalla mitattuna: 12 senttimetriä. Siinä olkapäät kolisevat yhteen. Jos aikoo asioida laarilla jonkun kanssa samaan aikaan pitää (tai kannattaa) olla tuttavallinen tai lärvit. Tila laarien ja seinän välillä on myös niin kapea, ettei fyysiseltä kontaktilta voi välttyä, jos haluaa livahtaa perällä olevaan koppiin.

Ja kun laarilla on joku, ujoimmat ovat pakotettuina valitsemaan ovella kiusallisen 180 asteen käännöksen ja kokeilemaan myöhemmin uudelleen.

Miesten vessa on hyvällä tavalla rähjäinen. Seinät ovat täynnä erilaisia tekstejä, jotka noudattavat vessanseinäaktivismin parhaita perinteitä: Erottakaa kirkko ja valtio, Fasistit helvettiin.

Seinän takana sijaitseva naisten vessa on puhtaampi, raikkaampi ja valoisampi. Koppeja tosin on vain yksi. Käsipyyhettä ei ole revitty lattialle kuten miesten vessassa.

Oikeastaan naisten vessassa on parempi happi kuin baarin salin puolella. Voi istua pöntölle, tuntea rauhan, vaipua zen-tilaan. Kuin olisi astunut syksyn pimeästä juhannukseen tai aasialaisesta liikenneruuhkasta suomalaiseen metsään.

Kun avaa silmät voi lukea tekstejä ja tarroja, joissa halutaan luopua turkistarhauksesta ja häkkikanaloista.

Seinään on piirretty surullinen tomaatti.

 

Sohwi.

Kello 20.18

Liikehuoneisto valmistui 1965, ja alun perin siinä sijaitsi pankki, parturi ja Rauha Kilpeläisen Atria-baari. Kolme vuotta myöhemmin Kilpeläinen osti talon osakekannan ja perusti ravintolan, jonka nimesi Sohvin Krouviksi. Nimi juonsi juurensa hänen toisesta nimestään Sofia. Ravintolan yhteydessä on Jyväskylän ensimmäinen terassi.

Nykyään paikan nimi on Sohwi. Vessat ovat kellarikerroksessa, pitkien portaiden päässä. Ei voi olla liian huppelissa, eikä liikuntarajoitteinen. Vessakäytävän seinälle on kehystetty Jylkkärin kymmenisen vuotta sitten tekemä juttu Jyväskylän baarien vessoista. Jutun voittaja oli Sohwin vessa.

Naisten vessan ovessa on kuva Marilyn Monroesta, ja miesten James Deanista. Hollywoodissa ehkä suolletaan paskaa suusta, täällä jostain muualta.

Miesten vessassa löyhkää kusen lisäksi puhdistusaine, jolla todennäköisesti pestään murhapaikkoja ruumiiden hajusta.

Natsitarra on revitty seinästä irti, jäljellä on vain rippeet. Viereen on liimattu natsismia vastustava tarra. Stallarit johtanee pikku-hitlereitä Kela-avustetussa ja tarraluokkasodassa Yläkaupungin vessoissa.

Miesten vessassa on kolikoilla toimiva kondomiautomaatti. Naisten vessassa on lattialla potta. Kenties sukupuolittunutta, mutta toisaalta miesten vessan kusilattialle tuskin moni vanhempi haluaisikaan kakaraansa pyörimään.

Naisten vessa on jälleen miesten vastinetta freesimpi, oikeastaan täysi vastakohta. Tuoksuu uudelle. Jos kymmenen vuotta sitten Jylkkäri palkitsi Sohwin vessan, lehti todennäköisesti vieraili vain naisten vessassa.

Saippuan tuoksu on metsämarja.

Miesten vessassa se on halvinta hajusteetonta.

 

 

Yläkaupungin Ale-Pub.

Kello 20.24

Muinoin Kauppakatu 6:ssa toimi baari nimeltään Vibes. Karaoke oli sijoitettu kadun viereiseen baarin nurkkaan, looseja oli ruhtinaallisesti, biljardipöytä oli toisella puolella baaria.

Sitten vaihtoivat järjestyksen kerran ja toisen, ja lopulta vielä nimensäkin. Vessat ovat pysyneet koko tämän ajan entisellään.

Entisessä Vibesissä, nykyisessä Ale Pubissa on täysin identtiset yhden pöntön naisten ja miesten vessakopit. Miesten vessan ovessa on lappu. VALOT ON RIKKI KAPUT SORRY =(

Lisäksi on pienen yksiön kokoinen invavessa. Siellä on sekä pisuaari että pönttö – vierailla voi siis yhdessä tai erikseen. Oven kuplalasista näkee jonkin verran läpi. Lasin takaa vessaan näkyvä hahmo voi siis kusevan luonteesta riippuen saada nopeuttamaan tai hidastamaan toimintaansa.

Tärkeintä on, että karaoke kuuluu hyvin vessoihin.

 

Vakiopaine.

Kello 21.01

Vessat ovat niin värikkäitä, etten yllättyisi, jos pöntöstä putkahtaisi sateenkaarta pitkin yksinsarvisella ratsastava Bob Ross.

Tänne olet aina tervetullut kakalle, lukee vuonna 1992 perustetun baarin naisten vessan ovessa. Peilissä puolestaan on teksti: Olet ihana. Olisipa kaikki vessat näin kannustavia varsinkin silloin kun krapularipuli yllättää, hikikarpalot valuvat otsallasi ja pohdit, kuinka suuri määrä verta vessapaperissa on normaalia.

Seinistä vastaan tuijottavat useat maalatut silmät. Ja jättikokoinen kirkkovene ovessa.

Vessan räikeä värimaailma saattaa mieltymyksistä ja mielentilasta riippuen joko rauhoittaa tai ahdistaa.

Kysyn mielipidettä eräältä naisten vessaa käyttäneeltä asiakkaalta.

Vastaus: ”Suosittelen.”

Miesten vessa noudattaa samaa räikeää värimaailmaa. Siellä on pitkä metallinen laari ja yksi pönttö, mutta sen käyttäjän suojana ei ole koppia vaan yksi vaivainen seinä puolikkaaksi näköesteeksi. Bideesuihku on pöntöllä istuvan näkökulmasta seinän väärällä puolella eli seinän takana.

Vessassa on kaksi henkilöä.

”Ikonen”, toinen heistä arvioi vessaa.

”Lemppari kaikista”, sanoo toinen.

Jos baarin on täynnä voi miesten vessan oven avaaja kolauttaa oven salin puolella oleviin asiakkaisiin.

Ja jos joku istuu kopittoman vessan pöntöllä, hän voi katsoa salin puolella olevia silmiin.

 

 

DeLorean.

Kello 21.32

Verkkosivuilla on kuvaus: DeLorean on aika mahtava cocktailbaari Jyväskylän ydinkeskustassa. Useissa kategorioissa ja useita kertoja Suomen parhaaksi valittu baarimme on pastellinsävyinen rakkauskirje neonvaloissa ja syntikkapopissa sykkivälle 80-luvulle, vuosikymmenelle jota kukaan ei voi ajatella hymyilemättä.

Ahaa. Käyn sisään ja suuntaan vessaan.

Pim pim pim, kasibittinen pelimusiikki soi kaiuttimista. Kirkkaat ja uutuuttaan hohtavat vessat ovat juuri sitä, mitä koko paikan ulkomuoto viestii edellisiin paikkoihin verrattuna eli lite bättre.

Pöntön vieressä on pino sarjakuvalehtiä: Captain America, Hulk ja Muumi. Täällä voisi viettää siis koko illan.

Vedetön pisuaari, ekologista.

Miesten vessan seinälle on kehystetty juliste Sylvester Stallonesta Cobra-elokuvasta.

Tekstejä, tarroja, töhryjä, aktivismia… sellaisia ei tämän paikan vessojen seiniltä juuri löydy. Miesten vessassa on Suomen jalkapallomaajoukkueen kannattajien tarra ja naisten vessassa tagi, jossa sanotaan DeLoreanin olevan paras baari.

Ehkä tässä vessassa ei olla vihaisia tai sitten ei uskota vessanseinäaktivismin yhteiskunnalliseen muutosvoimaan.

 

Onni.

Kello 21.51

Miesten vessa on hyvin pieni. Oven sisäpuolella on painauma. Näyttää siltä, että joku asiakas on yrittänyt nyrkeillä hakkaamalla selvittää tiensä ulos vessasta. Ehkä hän unohti, miten oven kahva toimii.

Huomattavasti miesten vessaa tilavamman naisten vessan katossa on disco-pallo. Se tuo vähän iloa muuten harmaaseen ja tylsään vessatilaan. Vessan fengshuin pilaa oven viereinen pimeä nurkkaus.

Onnia markkinoidaan ”karaoke- ja seurusteluravintola aikuiseen makuun, mikä viikonloppuisin muuntautuu discohittien ja bilekaraoken saattelemana keskustan ykkösbailupaikaksi”, ja baari on myös tunnettu luovista markkinointikikoistaan. Keskellä koronapandemiaa Onni halusi tarjota alennushintaisen tuopin kaikille koronatestiin suostuville. Viranomaiset harmillisesti eivät tästä innostuneet.

Seinillä ei ole yhtään töherrystä, mikä on melko harvinaista tässä maailmassa, joka päällään kantaa miljoonittain permanenttitussi taskuissaan kulkevia oman elämänsä Kasimir Malevitšeja.

 

 

 

Escape.

Kello 22.05

Satama-approjen jatkot. Järjetön jono. En mene. Vaikka kusettaa.

 

Poppari.

Kello 22.13

Ravintolassa on tänä iltana portieeri. Vessat ovat aivan narikan vieressä, joten niihin livahtaminen lupia kyselemättä on täysin mahdotonta. Joudumme käymään lyhyen neuvottelun henkilökunnan kanssa ennen kuin pääsemme tarkistamaan vessat. Nainen baaritiskin takana lähettää kollegansa siivoamaan käsipyyhepaperit miesten vessan lattialta. Sen jälkeen saamme luvan astua käymälöihin.

Miesten vessassa on pitkä laari, yksi koppi ja perinteisen miesten vessan hieman ummehtunut haju. Keskiverto miesten vessa, ei raportoitavaa.

Naisten vessan suunnittelussa sen sijaan on mietitty ihmisen muitakin tarpeita kuin ulostamista. Tiskialtaan reunalla on hajustettua saippuaa. Ehostusta varten löytyy hiuslakkaa, hiusharja, vanupuikkoja ja käsipeili. Naiset haluavat olla kauniita, mutta miehet eivät. Kateellisuus nousee pintaan.

Seinällä on kuvat Dizzy Gillispiesta, Charlie ”Bird” Parkerista ja Marilyn Monroesta. Ujo sonnan haju leijailee ilmassa, mutta tännehän se kuuluu.

Bändi lavalla soittaa Elviksen Suspicious Mindsia. I can’t walk out / Because I love you too much, baby, laulun sanat kantautuvat vessaan vaimeana.

Kappale voisi kertoa tästä vessasta.

 

London.

Kello 22.46

Vessat ovat vierekkäin käytävällä, joka erottaa baarin karaokepuolen tanssilattiasta. Vastapäätä on katoavaa kansanperinnettä edustava tupakkahuone. Vessat ovat suurempia kuin edeltävien baarien vessat yhteensä.

Kello lähestyy yhtätoista. Kaikki baarin asiakkaat ja henkilökunta mahtuisivat tähän aikaan torstaina käymään samaan aikaan vessassa helposti.

Sekä miesten että naisten vessassa on kondomiautomaatit ilmeisesti sen varalta, ettei torstaiyön Londonin miessaalis muista itse huolehtia ehkäisystä.

Vessan seinässä on vielä korona-ajan ohjeet: muista pestä kädet saippualla. Miesten vessan saippuatelineet ovat tyhjät.

 

Freetime.

Kello 23.17

Timeen ei ole tänä torstaina lainkaan jonoa. Kaikki ovat ilmeisesti Escissä.

Alakerrassa on pari vessaa, mutta kuka sinne jäisi junnaamaan, koska yökerhoon saapuessa ainoa oikea suunta on portaat ylös, tiskille, ja sitten vessaan.

Naisten vessan ovea koristaa nainen, miesten vessan ovea apina.

Miesten vessassa on laareja ja muutama koppi, joiden ovea ei saa lukkoon. Yleisilme on tasaisen harmaa. Ei tänne viihtymään tulla. Käsisaippuaa ei ole, mutta paperia riittää. Seuraavan kerran kun näette miehen kieppuvan Timen tanssilattian tangossa, muistakaa, että hän ei ole pessyt käsiään saippualla – niin likaista.

Naisten vessa on valoisa ja mukava. Seinillä on värikkäät tapetit. Yhteen vessakopin oveen on piirretty skeittaava kissa.

Keskellä vessatilaa on sohva, johon käyn istumaan. Samalla sisään astuu naisasiakas, joka kysyy hämmentyneenä tuliko hän vahingossa miestenvessaan. Ennen kuin ehdin vastata hänen perässään vessaan tulee useampi nainen, joista ensimmäinen kyseenalaistaa oikeuteni naistenvessassa hengailuun sanoilla: mitä helvettiä.

Hyvin lyhyen ja hyvähenkisen sananvaihdon jälkeen tunnelma välillämme vapautuu enkä tule heitetyksi ulos vessasta ja baarista.

”Timen vessassa on hyvä meininki”, vessaan saapunut asiakas kehuu.

Niin pitäisikin olla.

Jossain Jyväskylän kaupungin baarien vessoissa tämä on ymmärretty, jossain ei.

 

 

KIERROKSEN YHTEENVETONA annan vinkkejä.

Ensin baarien omistajille: Vaaleat värit esimerkiksi seinien väreissä voivat tutkitusti rauhoittaa ja vähentää aggressiivisuutta. Käsien peseminen saippualla taas on tehokkain tapa torjua esimerkiksi norovirusta ja kausi-influenssaa.

Sitten asiakkaille: Joku ihminen siivoaa baarien vessoja. Jos sinulla tulee nuuskapusseja virtsan mukana laariin, mene lääkäriin.

Et ole ihmismuodon saanut uloste, joten kakkaa pönttöön, äläkä sotke.

Tai jos olet, vedä itsesi pöntöstä.