Jokasyksyinen juomisen akateemisten tutkintojen suoritustapahtuma Kauppakadun Appro on jälleen lähellä. Tapahtumaan on kuitenkin tullut jonkin verran muutoksia totuttuihin tapoihin.

Alun perin Approssa on lähdetty yliopiston alueelta Seminaarinmäeltä vaeltamaan yläkaupungin kautta Kauppakatua pitkin baarista toiseen. Tutkinto suoritetaan keräämällä juomista saatavia leimoja. Tutkinnon suoritettuaan saa loppupaikasta haalarimerkin ja arvonimen.

Leimoja keräillään yhä totuttuun tapaan, mutta tämän vuoden Approt käynnistyvät tänä vuonna messu- ja tapahtumakeskus Paviljongilta, missä myös viralliset jatkot ovat.

Ennen tätä vuotta lähtöpaikkana on ollut useamman vuoden Seminaarinmäen liikuntakenttä.

”Ennen riitti alkoholi viihdykkeeksi. Se ei enää pelkästään riitä, että kierretään kaikki baarit, vaikka se on ollut se alkuperäinen idea. Nykyään vaaditaan artisteja ja muuta viihdettä, siksi monipuolistunut lähtöpaikka”, ratkaisua selittää tapahtuman projektipäällikkö Selma Seppo.

Jylkkärin lähteiden mukaan kaikki ravintoloitsijat eivät ole suhtautuneet hyvällä tähän ja muihin muutoksiin. Suorituspaikoista jäävät tänä vuonna pois esimerkiksi Ilokiven alakerta sekä yläkaupungin Ylä-Ruth.

Ravintolat maksavat osallistumisesta tapahtumaan asiakkaiden toivossa. Tänä vuonna baarien osallistumisen hintoja on nostettu, mikä yhdessä uuden aloituspaikan kanssa sai Jylkkärin lähteiden mukaan monet baarit epäröimään mukaan lähtöä tänä vuonna.

”Opiskelijatapahtumassa on vaikea nostaa hintoja ja pitää itseään arvossa. Meistä ravintolat ovat kuitenkin maksaneet alihintaa tapahtumasta”, Seppo kertoi ratkaisusta korottaa hintoja.

Tapahtuman on omistanut vuosia AIESEC Jyväskylä ry, joka valitsee vuosittain vaihtuvat järjestäjät. Alunperin Approa järjesti Pörssi.

Toisaalta esimerkiksi yökerhoille tapahtuma ja sen jatkot ovat myös kilpailija.

”Yksi yökerhon edustaja totesi kokouksessa, jossa näistä puhuttiin, että mitä järkeä siinä on, että he maksavat enemmän siitä, että heidän asiakkaansa menevät jatkoille toiseen paikkaan”, kertoi Jylkkärin haastattelema ravintoloitsija.

Muutos ei ainakaan tänä vuonna tunnu kuitenkaan rokottaneen osallistuvia ravintoloita, sillä baarien määrä on pysynyt suurin piirtein samana. Tunnelma tulevaisuuden suhteen on kuitenkin ollut perinteisesti tapahtumaan osallistuvien baarien ja yökerhojen omistajien keskuudessa ilmeisen skeptinen. Jylkkärin saamien tietojen mukaan osa keskustankin alueen baareista on epäileväisiä kävijämäärien suhteen muuttuneen aloituspaikan takia, vaikka aikovatkin katsoa tänä vuonna, riittävätkö osallistujat.

Järjestäjät pitävät muutosta kuitenkin tarpeellisena tapahtuman kehittämisen kannalta, vaikka tänä vuonna ei juuri pyörää keksitä uudestaan muuttuneen aloituspaikan lisäksi.

Opiskelijoilta osallistumismaksu pysyy tänä vuonna samana ja järjestäjät uskovat, että myös suurin piirtein sama määrä osallistujia saapuu tapahtumaan kuin viime vuosinakin, eli noin 8 000 ihmistä.

”Lisäkasvu vaatisi lisää investointeja, mutta kyllä muutamalla sadalla osallistujalla voidaan vielä näinkin kasvattaa”, Seppo toteaa.