All of Us Strangers

Andrew Haigh

Draama. K12. 103 min. Ensi-ilta 8.3.2024

5/5

ROMANTTINEN, EROOTTINEN ja paikoin ahdistava gootti-fantasia-draama. Japanilaisen Taichi Yamadan romaaniin (1987) pohjaavaa Andrew Haighin intiimiä elokuvasovitusta All of Us Strangers on vaikea kategorisoida. Yllätyksellisen tarinan näkökulmat hahmottuvat selkeämmiksi, mitä sekavammaksi kerronta käy.

Kolkon lontoolaisen pilvenpiirtäjän huipulla asuva Adam (Andrew Scott) työstää käsikirjoitusta vanhemmistaan, jotka kuolivat tämän ollessa yksitoistavuotias. Kun mies palaa lapsuudenkotiinsa, kohtaa hän siellä Jamie Bellin (Rocketman) ja Claire Foyn (The Crown) esittämät vanhempansa täysin muuttumattomina haamuina menneisyydestä. Adamin avautuessa homoseksuaalisuudestaan konservatiiviseen aikaan jämähtäneille vanhemmilleen joutuu hän kohtaamaan sekä sukupolvien väliset erot ennakkoluuloissa vähemmistöjä kohtaan että omat hapuilevat asenteensa. Intiimit kohtaukset ilmentävät, kuinka työlästä ilman vanhempia varttuneen on täyttää sisäänsä syöpynyttä aukkoa jälkikäteen. Kun Adam aloittaa suhteen naapurissa asuvan, nuorempaa queer-sukupolvea edustavan karismaattisen Harryn (Paul Mescal, Aftersun) kanssa, pääsee hän viimein etsimään paikkaansa aikuisten maailmassa.

Elokuvissa, televisiosarjoissa sekä suurten teatterien lavoilla loistanut Scott on lähes surun lamauttamana ja pidättyvänä Adamina monitahoinen. Osin improvisoiduissa kohtauksissa vanhempiensa kanssa tämä taantuu sydäntäsärkevästi lapsen tasolle rakentaessaan siltoja menneisyyteen. Visuaaliseksi kaaokseksi paisuva ohjaus esittää kiehtovasti yksilön eksymistä muistojensa sekamelskaan ja omaan loputtomaan sinisävyiseen yksinäisyyteensä.

Mielenkiintoisten hahmojen henkilökohtaiset ulottuvuudet jäävät lopulta universaalien teemojen jalkoihin. Se on tarkoituksenmukaista. Monin tavoin kummitteleva tarina kuvaa lopulta inhimillistä riippuvuutta yhteyteen ja syväluotaa surun syövereissä vaanivia vaaroja. Liikuttavat roolisuoritukset ja ainutlaatuisesti rakennettu kertomus ihmisyyden taakasta imaisevat mukaansa.