Dyyni: Osa kaksi

Denis Villeneuve

Draama, seikkailu, sci-fi. K12. 166min. Ensi-ilta 28.2.2024

2,5/5

OHJAAJA Denis Villeneuven Dyyni-elokuvan toisen osan päättyessä päällimmäisenä on yksi ajatus: minua ei kiinnosta enää.

Frank Herbertin maineikkaan scifi-romaanin filmaaminen oli arvostetun kanadanranskalaisen elokuvantekijän pitkäaikainen unelma, jonka moni leffafani jakoi. Häkellyttävän hienon Blade Runner 2049 -jatko-osan (2017) ohjaaja vaikutti paperilla täydelliseltä valinnalta Arrakis-aavikkoplaneetalle sijoittuvan eepoksen tulkitsijaksi.

Lopputulos on kuitenkin monella tapaa pettymys. Kahden osan perusteella Villeneuven Dyyni on tarinallisesti turvonnut rahjus, jolla ei ole muuta annettavaa kuin komea ulkokuori.

Elokuva jatkuu lähes suoraan siitä, mihin edellinen Dyyni jäi. Rökäletappion kärsineen Atreidesin suvun perillinen Paul (Timothée Chalamet) on piiloutunut fremen-alkuperäiskansan pariin, ja inhat Harkonnenit ovat jälleen Arrakisin tirehtöörejä. Paul nousee vähitellen fremenien päälliköksi ja alkaa viritellä kostoa.

Varsinkin alkupuolellaan Dyyni: Osa kaksi kuvittaa Herbertin maailmaa onnistuneesti. Aavikkosodankäynnissä räjähtelevät helvetinkoneet ovat hienon synkeitä visioita, joiden yksityiskohdat mestarikuvaaja Greig Fraser tallentaa näyttävästi.

Kerronnallisesti elokuva on kuitenkin pahasti levällään. Hollywoodin it-poika Chalamet patsastelee tehdasasetuksillaan läpi roolin, jonka traagisuuden kuuluisi olla Dyynin suurien ajatusten sydän. Kolonialismin, uskonnollisen fundamentalismin ja niihin kiertyvän vallan teemat kumisevat onttouttaan, kun Paulin kasvu teinipojasta sotapäälliköksi hukkuu luonnosmaisten sivuhahmojen rasittaman ja hajanaisen tarinan kitusiin. Myös keskeiseksi tarkoitettu romanssi fremen-soturi Chaniin (Zendaya) jää väkinäiseksi.

Herbert loi Dyynissä maailman, jonka vaikutus populaarikulttuuriin on tänäkin päivänä mittaamaton. Hän ei kuitenkaan ollut mikään henkilökuvauksen mestari.

Tähän ongelmaan myös elokuvantekijät jumittuvat. Toisenkin osan jälkeen Dyynin hahmot pysyvät ohuina ja etäisinä, ja siksi sen koko pieteetillä luotu maailma on katsojalle kuollut.

Kolmatta Dyyniä käsikirjoittava Villeneuve on kertonut, että seuraava elokuva päättää sarjan hänen osaltaan. Dyyni: Osa kaksi saa toivomaan, että ohjaaja pitää sanansa.