Tár

Todd Field | Draama | 157 min | K12.

4/5

Ensi-ilta 24.2.2023.

 

OHJAAJA-NÄYTTELIJÄ Todd Fieldin yli viisitoistavuotinen hiljaiselo päättyi näyttävästi. Useiden kaatuneiden projektien jälkeen valmistunut ja tukun Oscar-ehdokkuuksia kerännyt ohjaustyö Tár kuvaa fiktiivisen huippukapellimestari Lydia Tárin (Cate Blanchett) mahalaskua valtaistuimeltaan.

Field ja Blanchett ovat onnistuneet luomaan harvinaisen herkullisen antisankarin: Tár on häikäilemätön vallankäyttäjä ja manipuloija, joka jää katsojalle tarkoituksellisen etäiseksi. Blanchettin hyytävä roolityö lukeutuu hänen pitkän ja vaikuttavan uransa parhaimmistoon.

Tiivistunnelmainen elokuva pitää alkupuolellaan taiten otteessaan. Lopussa hahmojen motiivien ympärille rakennettu monitulkintaisuus kääntyy kuitenkin itseään vastaan, eikä ratkaisu tunnu tyydyttävältä.

 

TARINAN hapuillessakin Tár vakuuttaa kuvakerronnallaan. Vertailut ohjaajalegenda Stanley Kubrickiin – jonka viimeisessä elokuvassa Eyes Wide Shutissa (1999) Field näytteli – tuntuvat kerrankin oikeutetuilta. Hahmoja seuraavat aavemaiset, pitkät kamera-ajot vaikuttavat suorilta viittauksilta edesmenneen maestron tuotantoon.

Vallankäyttönsä ja työmetodiensa takia kriittisen katseen alle joutuneen Kubrickin tyylillinen läsnäolo antaa yhden tulkitsemismahdollisuuden lisää elokuvalle, joka tulee todennäköisesti jäämään historiaan yhtenä merkittävistä #metoo-aikalaisteoksista.