Hetki lyö

J-P Valkeapää | Draama, komedia | 2022 | 124 min | K12.

3/5

Ensi-ilta 11.11.2022.

 

VIIMEISTÄÄN Koirat eivät käytä housuja -elokuvallaan (2019) suomalaisten nykyohjaajien raskassarjaan nousseen J-P Valkeapään uutuus jatkaa läpimurtotyön makaaberilla linjalla.

Fuengirolaan sijoittuva musta rikoskomedia seuraa rappioalkoholismiin vajonneen entisen Miss Suomi -kandidaatin Marjaleenan (Outi Mäenpää) ja tämän yhtä syvällä kyntävän kumppanin Mikon (Ilkka Heiskanen) edesottamuksia. Kolmikon täydentää Marjaleenan poika Vili (Johannes Holopainen), joka vedetään mukaan kuningasideaan ryöstää Marjaleenan hiljattain vankilasta vapautuneen ex-miehen Madon (Jukka-Pekka Palo) miljoonat.

Elmore Leonardin rikostarinoista inspiroitunut teos tuo mieleen myös Coenin veljesten tragikoomiset elokuvat, joissa ”täydellinen” rikos menee vääjäämättömästi aivan päin helvettiä. Toimintakykynsä tuhonneiden rapajuoppojen pinnistely suunnitelmansa toteuttamiseksi säälittää ja naurattaa tasapuolisesti, mutta vain aikansa. Loppua kohden juoni lakkaa vetämästä ja jännite lässähtää.

 

PÄÄOSATRIO tekee hienoa työtä. Sekä Holopainen että Mäenpää osoittavat muuntautumiskykynsä rooleilla, joista muodostunee molemmille yksi uran kulmakivistä. Heiskanen vetää osuutensa niin täydellisesti ylinäyttelemisen rajoilla kuin voi odottaakin.

Elokuva on ehtinyt jo saada kritiikkiä Madon uuden naisystävän Ninjan hahmosta, syystäkin. Transnaisen roolin tekee miesoletettu Pääru Oja.

Hahmon sisällyttäminen tarinaan on temaattisesti perusteltu, mutta roolitus ja roolityö ei. Ojan käsittelyssä Ninja jää tympeäksi karikatyyriksi, jollaisen näkeminen nykyelokuvassa turhauttaa. Jo elokuvan Koirat eivät käytä housuja BDSM-representaatiosta kritiikkiä saanut Valkeapää ei ainakaan anna poliittisen korrektiuden (tai todenmukaisuuden) hidastaa tekemisiään.

Koirat eivät käytä housuja todisti, kuinka taitava Valkeapää on luomaan painostavia ja jopa ahdistavia kohtauksia. Myös Hetki lyö vie katsojan etevästi epämukavuusalueelle, mutta edellisen ohjauksen kaltaista rikkoutuneen minuuden kuvausta se ei tavoita, vaikka kuinka yrittää.