Kannatan sananvapautta totta kai. Sehän on yksi yhteiskuntamme kivijaloista. Mielestäni kaikilla on oikeus omaan mielipiteeseensä.

Mutta eihän sananvapauden kannattaminen sitä tarkoita, että mitä tahansa saisi sanoa. Tai missä tahansa. Tai siis pitäisihän ihmisten tajuta, että puhumalla mitä sattuu joku kuulijoista saattaa loukkaantua.

Siksi olisikin hyvä, jos vapaa puhe voitaisiin rajoittaa tietyille alueille. Torit, kadut ja muut julkiset tilat eivät ole sopiva paikka mille tahansa puheelle.

 

Jos ei ole mitään järkevää sanottavaa, niin silloin kannattaa vaan olla hiljaa. Jotkut mielipiteet ovat myös niin vaarallisia, että ne pitäisi mielestäni kieltää. Silloin voitaisiin varmistaa, että kukaan ei pääse levittämään vihamielisiä ajatuksia.

Voisimme perustaa jonkinlaisen komitean, joka päättäisi, mitkä mielipiteet tulisi kieltää. Tasapuoliseen tulokseen päästään, kun kaikki saisivat sanoa tälle komitealle yhden sellaisen asian, joka loukkaa heitä jotenkin. Sitten sen lausuminen ääneen kiellettäisiin.

Maailmaan mahtuu kyllä niin paljon puhetta, että tämän jälkeenkin sananvapautta riittäisi kaikille. Eikä kenenkään tarvitsisi enää tulla loukatuksi toisten typerien mielipiteiden takia.

Minulla tätä ongelmaa ei kuitenkaan ole, sillä minulla ei oikein ole noista isoista asioista mielipidettä. Tai siis on, mutta joku muu osaa varmasti sanoa sen paremmin.

 

Mutta onhan sananvapaus oikeesti erittäin tärkeä asia. Ilman sitä meillä ei olisi demokratiaa.

Mutta nämä niin sanotut sananvapauskampanjat ovat mielestäni vaarallisia ja tyhmiä. Jos joku piirtää pilakuvan, joka loukkaa toisen uskontoa, niin kyllähän tuon piirtäjän täytyy tajuta, että ongelmiahan siitä seuraa.

Ja sitten näitä mukamas sananvapauden asialla olevia ”pilapiirrustajia” täytyy suojella jatkuvasti, mikä maksaa veronmaksajille maltaita. Saisivat itse hoitaa sen laskun, kun eivät osaa käyttää sananvapauttaan oikein.

Jos joku uhkaa jo etukäteen, että aseen kanssa tullaan kostamaan, jos piirrät minun profeettani, niin kyllä suurin vastuu on silloin pilapiirtäjällä. Miksi pitää ehdoin tahdoin mennä ärsyttämään toisia ihmisiä, jotka täysin selvästi varoittavat aikeistaan etukäteen? Ja eihän ne pilapiirrokset olleet edes hauskoja. Tai niin mä kuulin, itse en ole niitä nähnyt.

Sananvapauteen kuuluu se, että sitä osataan käyttää oikein. Selkeästi tyhmät mielipiteet eivät siihen kuulu.

Mutta kannatan kyllä sananvapautta. Kunhan kenenkään ei koskaan tarvitse loukkaantua mistään.

 

Lue lisää:

Kalifaatti tarjoaa jokaiselle jotakin (11.2.2016)

Hävettää tämä nykysuomi (21.1.2016)

Naiset, jotka vihaavat naisia (10.12.2015)

Todellisuus on kapitalistinen konstruktio (8.10.2015)

Seis maailmaanmuutto! (17.9.2015)