Sananvapaus.

Harva sana tuo mieleen yhtä paljon ylväitä ajatuksia. Se on kuin valo mäen päällä pimeänä syysiltana. Lupaus siitä, että pimeys ei hallitse kaikkialla. Niin kauan kuin tuo valo loistaa laskeutuvan pimeyden keskellä, matkaaja voi löytää tiensä.

Samalla tuo sana on kuitenkin määritelmältään epäselvä ja jatkuvasti muutoksessa. Mitä sananvapaus todella tarkoittaa? Missä sen rajat menevät? Ja kuka sen määrittelee?

Olen lukenut lukuisia sananvapautta käsitteleviä kirjoja ja artikkeleita. Olen katsonut kymmeniä sitä käsitteleviä luentoja ja väittelyitä. Olen lukenut satoja artikkeleita ja kolumneja, joissa sananvapautta vuoroin ylistetään tai herjataan. Kaiken tuon jälkeen se silti pakenee kaikkia yrityksiäni löytää se.

Näen valon mäen laella, mutta en koskaan saavuta sitä.

 

Tämä Jylkkäri käsittelee sananvapautta. Usein kuulee sanottavan, että ilman sananvapautta meillä ei olisi vapautta tai demokratiaa. Tämä pitää varmasti paikkansa.

Oikeus ilmaista mielipiteensä on keskeinen osa avointa ja vapaata yhteiskuntaa, joka ei pelkää keskustella vaikeistakin asioista. Tämä on yksi sananvapauden keskeisistä merkityksistä. Sananvapaus on perusta, jonka varaan niin monet muut vapautemme ja oikeutemme on rakennettu. Maailmalta löytyy lukemattomia esimerkkejä, joissa sananvapauden rajoittaminen tekee koko yhteiskunnasta huonomman paikan elää.

Sananvapauden arvo on suurimmillaan silloin, kun keskustelu on vaikeinta. Aivan kuten valoa antava soihtu on arvokkaimmillaan pimeyden keskellä.
Henkilö, joka haluaa sulkea toisen ihmisen suun, koska ei pidä tämän ajatuksista, ei ole ymmärtänyt sananvapauden merkitystä. Koko käsitteen keskeisimpiä tarkoituksia on suojella juuri sitä puhetta, josta itse olet eri mieltä.

 

Sananvapauteen täytyy kuulua oikeus loukata toisen ihmisen arvokkaina pitämiä asioita. Voin sanoa jotain, jota toinen ihminen pitää typeränä tai jopa hänen arvojaan loukkaavana.
Vapaassa yhteiskunnassa kenenkään ei tarvitse kuunnella puhetta, josta hän ei pidä. Jos kirjoitus tai mielipide loukkaa sinua, voit aina päättää olla kuuntelematta tai lukematta sitä. Tämä ei kuitenkaan tarkoita, että voisit kieltää toista ihmistä lukemasta tai kuulemasta.

Usein unohdamme, että sananvapaus ei tarkoita pelkästään lupaa ilmaista mielipidettään. Se tarkoittaa myös oikeuttamme kuulla, mitä toisella ihmisellä on sanottavanaan. Jokainen rajoitus sananvapauteen riistää siis meiltä oikeuden kuulla toisen ihmisen ajatuksia, ovat ne sitten meille kuinka loukkaavia tahansa.

Jos joku haluaa kieltää holokaustin tai esittää mielipiteensä erilaisen ihonvärin omaavien ihmisten älykkyydestä, se on hänen oikeutensa. Tyhmyyttä ei pidä kriminalisoida. Itse haluan aina mieluummin tietää, mitä ihmiset ajattelevat. Pidän tyhmistä ja ennakkoluuloisista ihmisistä enemmän näkyvillä kuin piilossa.

Muuten olen sitä mieltä, että Suomeen tarvitaan puoskarilaki.