Jyväskylän ylioppilasteatteri: Kehollisuudesta kumpuavia keskusteluita

Ohjaaja: Annina Uimonen

Ilokivi Venue

Ylioppilastalo Ilokivi

JYVÄSKYLÄN YLIOPPILASTEATTERIN kevään teos on ilahduttavan monipuolinen, syvä mutta kepeä näytelmä.

Näytös jakautuu sopivasti ajatuksia herätteleviin keskustelunpätkiin, joita tauottavat koreografioidut siirtymät sekä Piia Viitasen musiikki. Keskustelujen teemat liikkuvat dödövalinnoista kuoleman kohtaamiseen ja markkinataloudesta ihmiskehon perustoimintoihin. Vaikka käydyt keskustelut ovat välillä ilmiselviäkin havaintoja nyky-yhteiskunnassa elämisestä ja sen asettamista vaatimuksista, ei sävy ole luennoiva.

Tiiviit keskustelupätkät ja puheenvuorot soljuvat eteenpäin ja teoksen rytmi on miellyttävä. Keskustelijoihin ja parveen jakautuvat esiintyjät ovat kaikki lavalla koko esityksen ajan. Välillä tanssitaan!

OHJAAJA Annina Uimosen sekä esiintyjien yhdessä luoma käsikirjoitus on osoitus luovasta yhteistyöstä. Lopputulos on hieno kooste niistä havainnoista ja kysymyksistä, joita kehollisuuden eri ulottuvuudet ihmisen elämässä herättävät. Keskustelut kuulostavat luontevilta, joten teoksen nimessä käytetty kummuta-ilmaus on osuva.

Keskustelijat myös kyseenalaistavat lavalla lausuttuja ajatuksia, ja keskustelut tavoittavat nuorten aikuisten pyörittelemiä mietteitä kehoista ja niiden ominaisuuksista melko kattavasti ja tunnistettavasti.

Aistikeskusteluista mieleen muistuvat lapsuudessa opetellut perusasiat. Roolihahmoiksi rakennetut aistit kuvaavat vauhdikkaasti, miten keho viestii ihmiselle havainnoistaan. Yksilöllisessä maailmassa alati vähenevää kosketusta ja kohtaamisen merkitystäkin käsitellään tarkkanäköisesti.

Teoksen tunnelma on pääosin lempeä, vaikka teemat ovat välillä synkkiä. Päällimmäinen ajatus on se, että kehot ovat mitä ovat, ja niiden toimintaan sopisi suhtautua armollisesti.

Myös punasävyinen puvustus luo lämpöä ja pehmeyttä lavalle.

Katsoja voi oppia teoksen kautta kehostaan jotain uutta tai vaikka herätä kuuntelemaan kehonsa viestejä. Näytelmän nähtyään tekee mieli käydä niin arkisia kuin kriittisiäkin keskusteluja kehollisuudesta, joko muiden kanssa yhdessä tai itsekseen reflektoiden.

Kevään viimeinen esitys järjestetään sunnuntaina 28. huhtikuuta.