Minna Oinas ei tee vapaa-ajalleen tavoitelistoja, mutta haluaisi silti kehittyä flamencotanssijana. ”Kaipaisin enemmän lihasvoimaa jalkoihin. Tekniikkaa haluaisin oppia paremmin, sillä silloin olisi helpompi keskittyä tulkintaan.” (Kuva: Johannes Kaarakainen)
Minna Oinas ei tee vapaa-ajalleen tavoitelistoja, mutta haluaisi silti kehittyä flamencotanssijana. ”Kaipaisin enemmän lihasvoimaa jalkoihin. Tekniikkaa haluaisin oppia paremmin, sillä silloin olisi helpompi keskittyä tulkintaan.” (Kuva: Johannes Kaarakainen)

Suomalainen korkeakoulukenttä on murroksessa. JYYn pääsihteerin päivät opiskelijoiden etuja valvoessa ovat pitkiä ja raskaita, joten vapaa-ajalla Minna Oinas haluaa rentoutua ilman tavoitteita.

Syksyinen ja kylmä Jyväskylä jää taakse, kun avaan Jyväskylän Flamencoyhdistyksen harjoitustilan oven Mäki-Matissa. Sisällä on lämmintä ja valoisaa. Espanjankielinen tiukkarytminen flamencomusiikki kuuluu taustalla. Jyväskylän yliopiston ylioppilaskunnan pääsihteeri Minna Oinas tanssii opettajansa kanssa musiikin tahdissa. He näyttävät onnellisilta. Jään hetkeksi nojaamaan ovenpieleen ja sitten vasta tervehdin.
Flamenco-harrastuksen Oinas löysi Yläkaupungin yö -tapahtumassa. Monena vuonna Oinas jonotti Vakiopaineeseen päästäkseen näkemään yhdistyksen vuosittaisen flamencoesityksen.
”En ole ikinä ollut mikään kiltti ballerina. Tämä on sellaista tuhman tytön tanssia. Flamencossa on paljon voimakkaita tunteita ja rikottuja linjoja, se ei ole hillittyä ja piiloteltua.”
Flamencoa Oinas on harrastanut kolmisen vuotta, taukoa hänellä oli vuosi välissä. Tanssinut Oinas on kuitenkin lähes koko elämänsä ajan. Aikaisemmin hän on harrastanut balettia, jazz-tanssia sekä tanssinut kilpatansseja, joista suosikki oli kiihkeä rumba. Välillä tanssin korvasi sali, mutta hän kaipasi kokonaisvaltaisempaa liikuntamuotoa.
”Flamenco pitää huolta niin kehosta kuin mielestäkin. En ole ikinä ollut mikään aerobic-ihminen, en vaan yksinkertaisesti kestä huonoa musiikkia. Flamencon iskevä ja tunteellinen musiikki iski heti, vaikka en edes silloin aloittaessani vielä ymmärtänyt musiikin sanoja.”

Syksy on ylioppilaskunnan toimistolla kiireistä aikaa. Uusien opiskelijoiden saapuminen on myös pääsihteerille innostava asia. Viime vuodet yliopistomaailma on ollut muutosten kourissa ja Jyväskylässäkin on ollut keskustelua niin oppiaineiden lopettamisesta, lukukausimaksujen käyttöönotosta kuin opintoaikojen nopeuttamisesta.
”Eduskuntavaaleissa JYYllä on yhteisiä tavoitteita ammattikorkeakoulun opiskelijakunnan kanssa. Suomen ylioppilaskuntien liiton kautta me pyrimme vaikuttamaan valtakunnallisella tasolla. Ikuinen ongelma tässä on, kuinka saada nuoret kiinnostumaan huoltosuhteesta ja eläkepäätöksistä, vaikka nyt tuollaiset asiat saattavatkin tuntua kaukaisilta,” Oinas sanoo.
Pääsihteeri korostaa, että opiskelijoiden tulisi parantaa poliittista lukutaitoaan ja kiinnostua syvemmin poliittisesta päätöksenteosta. Maaliskuun eduskuntavaaleissa päätetään monista kauaskantoisista ja opiskelijan arkeen vaikuttavista asioista.
”Samalla tämä on myös haaste puolueille, joiden pitäisi nyt kertoa kantansa opiskelija-asioista.”

Flamenco on Minna Oinaalle puhtaasti harrastus, eikä hänellä vapaa-ajalla tarvitse olla  suorituspaineita tai tavoitteita. Tanssinharrastajana hän haluaa silti kehittyä paremmaksi, mutta ei missään tapauksessa hampaat irvessä.
”Inhoan sitä ajatusta, että pitäisi olla oman elämänsä toimitusjohtaja. Ei minulla tarvitse olla vapaa-ajalla tavoitteita, uskon siinä jäävän jotain nauttimatta ja kokematta, jos ei pysty olemaan avoimena elämälle. Minä en halua elää niin, että käyn omassa elämässäni kehityskeskusteluita itseni kanssa ja katson taulukoista, kuinka olen edennyt asetetuissa tavoitteissa.”

Kyösti Hagert

Ajattelija vapaalla -sarjassa tutustutaan Jyväskylän yliopiston henkilökunnan ja opiskelijoiden harrastuksiin.