Past lives
Celine Song

Draama. 105 min. Ensi-ilta 26.1.2024.

3,5/5

YHDEKSI VUODEN 2023 parhaimmaksi elokuvaksi tituleerattu Celine Songin Past Lives on herkkä ja realistinen rakkaustarina. Se on myös osin ohjaaja-käsikirjoittaja Songin omaelämäkerrallinen kertomus korealaisista lapsuudenystävistään Norasta (Greta Lee) ja Hae Sungista (Teo Yoo). Elokuvassa sydänkäpyset joutuvat eroon Noran muuttaessa Yhdysvaltoihin, mutta löytävät toisensa kaksikymmentä vuotta myöhemmin. Kaksikko viettää viikon pohtien sitä, mitä olisi voinut olla, jos elämä olisi kuljettanut heitä toisin.

Hollywoodin rom com -asetelmaa seurataan runollisten dialogien ja arjen menetetyistä mahdollisuuksista tahriintuneiden linssien läpi. Ajan kulkua on paikoin vaikea hahmottaa, ja samat näyttelijät toimivat ikääntyvissä rooleissaan epäuskottavan kauan. Luontoa korostava äänimaisema tekee jopa New Yorkista seesteisen miljöön vuoropuhelulle, joka ei kuitenkaan syvenny toivotulla tavalla. Hahmojen motiivit jäävät epäselviksi.

Lee esittää ajatuksillaan ja toisten tunteilla leikkivää Noraa kuitenkin sympaattisesti. Tämän mustasukkainen aviomies Arthur (John Magaro) käy alkuun hermoille. Hammastaan purren mies antaa vaimonsa pohtia tyytyväisyyttään, mutta esittää lopulta ääneen myös katsojaa vaivaavat kysymykset.
Elokuva nostaa tapetille kohtalon konseptin. Se on yksilölle sekä mahdollisuus toteuttaa unelmiaan, mutta toisaalta kohtalon armoille päädytään. Hetken ainutlaatuisuus saattaa piillä siinä, että sen saattaa menettää.

Vaikka elokuvaa on kuvattu rakkaustarinaksi, on Past Lives enemmän kahden ihmisen henkilökohtaisten haaveiden ja myös kulttuurien välillä pompotteleva tarina. Vaikka hahmot jäävät ontoiksi, Songin ohjausdebyytti on onnistunut luomaan haikean ja haaveilevan tunnelman.