Koira

Meri Werkkomäki. Kosmos, 2023. s. 181.

 

KIRJAILIJA ja laulaja-lauluntekijä Meri Werkkomäen esikoisromaanissa Koira selvitetään alkoholipitoisen illan jälkipyykkiä, mutta ei aivan perinteistä sellaista. Päähenkilö Rauhan kotiin on ilmestynyt koira, joka ei ole hänen. Romaanin asetelma on kutkuttava: mitä eilen tapahtui?

Huuruisen eilisen lisäksi väläytellään hajanaisia muistikuvia Rauhan menneisyydestä. Koiran arvoituksen sijasta pohditaankin enemmän vaikeita perhesuhteita, surutyötä ja itsensä ja muiden kohtaamista.

Werkkomäen kirjoitustyyli on räväkkää, mutta kerronnan tempo poukkoilee. Liian yksityiskohtaiset kuvailut vievät voimaa lukijan mielikuvitukselta ja hidas kerronta turhauttaa. Loppua kohti kerronta kuitenkin nopeutuu ja tarina tempaisee mukaansa sen saadessa uusia syvyyksiä. Tarinaa kuljetetaan hän-muotoisella kertojalla Rauhan näkökulmasta, mutta koira määrää suunnan. Minä-muotoinen kertoja olisi voinut toimia romaanin tyylissä paremmin, sillä kerronta sisältää runsaasti Rauhan tajunnan virtaa. Loppua kohti runsastuva kiroilu ja paikoin liioittelevan hävytön kielenkäyttö vie liikaa tilaa hauskalta ja oivaltavalta kerronnalta.

Unenomaiset ja absurdit piirteet sopivat tarinan salaperäiseen teemaan ja Rauhan sielunmaisemaan hyvin. Rauhan ja koiran ristiriitainen suhde ja sen olemassaolon tarkoitus on teoksen avain, jota käytetään Rauhan tunnelukkojen aukomiseen.

Olennaista ei ole se, mistä se tuli, vaan miksi.