Meri-Jane Mikkolan keittiön pöytä on katettu harmaana marraskuisena aamuna koreaksi ja kauniiksi. Tarjolla on luomulaatuista teetä, gluteenittomia ja maidottomia keksejä sekä tuoreita herkkuja: vesimelonia, pensasmustikoita.

Terveysinnostus tulee vastaan jo ensikättelyssä.

”Ihan sama missä olen ollut, kotiin tullessa olen tutkinut terveyttä ja hyvinvointia.”

Kiinnostus syttyi vuosia sitten, kun Meri-Jane etsi parannuskeinoja kuivalle ja kutisevalle iholleen. Ennen kaikkea hän mietti, kuinka voisi muokata ruokavaliotaan sellaiseksi, että iho voisi paremmin.

Hän kertoo lukeneensa paljon ravitsemuksesta, muun muassa gluteenin vaikutuksista.

”Olen syönyt kaikenlaisia ravintolisiä, tehnyt erilaisia testejä ja mittauksia. Kuntoni on kohonnut, mitä enemmän olen siirtynyt puhtaaseen ravintoon.”

Puhtaalla ravinnolla hän viittaa mahdollisimman vähän prosessoituun, ravinteikkaaseen ja luonnolliseen ravintoon.

Hän kertoo olevansa juuri nyt paremmassa kunnossa kuin koskaan aiemmin aikuiselämässään. 

Meri-Jane kokee, että iso tekijä on ollut juuri CBD-tuotteet, eli kannabidioli-nimistä kemiallista yhdistettä sisältävät öljyt ja valmisteet. CBD:ssä on hänelle kyse ennen kaikkea juuri siitä – ravitsemuksesta. Sen avulla hän kokee auttavansa kehonsa tasapainoon.

Meri-Janen ensikosketus CBD-öljyihin tuli noin vuosikymmen takaperin, kun hänen ystävänsä kertoi siitä hänelle. Kesti kuitenkin joitakin vuosia, ennen kuin kiinnostus fytoravinteisiin eli kasvikunnan tuottamiin kemikaaleihin vei hänet käänteentekevällä tavalla kannabidiolin äärelle. 

”Mitä enemmän asiasta luen, sitä enemmän uskon, että fytokannabinoidirikkat kasvit kuuluvat meidän ravintoomme.”

CBD-tuotteet vaikutuksineen eivät kuitenkaan ole vielä valtavirtatietoa.

Aivan aluksi CBD-ilmiö lähti liikkeelle Yhdysvalloista. Sieltä se aloitti voittokulkunsa ja saapui kaikessa hiljaisuudessa myös Suomeen parisen vuotta sitten, pitkälti yritysten ja somevaikuttajien avulla. Se, mistä somessa CBD-tuotteita ja tavallisimmin öljyjä kehutaan, liittyy useimmiten unen laadun parantamiseen tai rentoutumiseen sekä ihonhoitoon.

Nyt CBD-öljyt ja -tuotteet ovat löytäneet Suomesta alati kasvavan käyttäjäkunnan, vaikka kannabidioli herättää ennakkoluuloja jo kannabikseen viittaavan nimensä vuoksi

Lyhyesti: CBD on toinen Cannabis sativa L. -kasvin, eli hampun, tunnetuimmista ja tutkituimmista kemiallisista yhdisteistä. Se on yksi yli sadasta erilaisesta kannabinoidista. CBD ei ole päihdyttävä, riippuvuutta aiheuttava tai psykoaktiivinen. CBD-tuotteita valmistetaan pääsääntöisesti teollisuushampusta, eli kannabiksesta, joka ei saa aikaan päihtymystä.

Lääkealan turvallisuus- ja kehittämiskeskus Fimea luokittelee CBD:n lääkeaineeksi. Fimean mukaan myyntiluvaton CBD-tuote, eli tällä hetkellä käytännössä jokainen tuote, joka ei ole lääkevalmiste, on laiton. Puhtaasti CBD:stä valmistettua lääkettä Epidiolexia käytetään tiettyjen harvinaisten epilepsiatyyppien hoidossa. Lisäksi CBD:tä löytyy toisesta Sativex-lääkkeestä, jota käytetään MS-taudin hoidossa.

Samalla erilaisten CBD-tuotteiden käyttö tavallisten ihmisten arjessa vastaa lähinnä ravintolisää. Sitä käytetään useimmiten öljymuodossa: nieltynä muutamista tipoista pariin lusikalliseen päivässä. Tuotteesta riippuen.

Epidiolex-lääkkeen ero kaupasta ja verkostomarkkinoijilta saataviin CBD-tuotteisiin on yksinkertaistettuna se, että lääke on puhdasta kannabidiolia, kun taas CBD-tuotteet sisältävät yleensä muitakin kannabinoideja. Puhutaan laajan spektrin tuotteista: esimerkiksi öljyssä ovat ne kannabinoidit, jotka kasvissa itsessäänkin, lukuun ottamatta kannabiskasvin päihdyttävää yhdistettä THC:ta.

Sana Hemp -tuotemerkin Cannabis Sativa -öljyn litrahinta vaihteli kaupasta riippuen hieman 2 500 euron molemmin puolin.

Niin kutsutut täyden spektrin tuotteet sisältävät sitäkin. Tämä kenties tutumpi yhdiste THC, eli delta-9-tetrahydrokannabinoli, luokitellaan huumausaineeksi, jonka käyttö, osto, myynti ja hallussapito on kiellettyä. Ainakin toistaiseksi: kansalaisaloite kannabiksen käytön rangaistavuuden poistamiseksi keräsi marraskuussa lähes 60 000 kannatusilmoitusta.

Lääkevalmisteen ja CBD-öljyn erottavat toisistaan lisäksi toisistaan paljon poikkeavat CBD-pitoisuudet. Myynnissä olevissa tuotteissa on todettu olevan runsaasti vaihtelua pitoisuuksissa, sillä tuotteiden ennakkovalvontaa ei ole, toisin kuin lääkevalmisteilla. Ainakaan yritysten oman valvonnan lisäksi. Tuotteista on löydetty myös pieniä määriä THC:ta. Vaikka määrä ei päihtymiseen riittäisikään, voi se silti näkyä huumetesteissä.

CBD-öljyt ja -tuotteet ovat maailmanlaajuisesti kasvava bisnes. Yle uutisoi syyskuussa, että ennusteiden mukaan Yhdysvaltojen CBD-markkinoiden arvo olisi jo nousemassa 15–20 miljoonaan dollariin vuoteen 2025 mennessä. Tai jopa sen yli.

Tuotteet eivät ole halvimmasta päästä. Esimerkiksi nyt jo markkinoilta vedetyn Sana Hemp -tuotemerkin Cannabis Sativa -öljyn litrahinta vaihteli kaupasta riippuen hieman 2 500 euron molemmin puolin. Yhdestä 10 millilitran pipettipullosta sai siten pulittaa noin 25 euroa. Toki päivittäiseksi käyttöannokseksi suositellaan vain muutamia tippoja.

Hinta ei pahemmin vaikuta karkottaneen kiinnostuneita CBD-tuotteiden ääreltä. Kiinnostuksen siivittämänä tuotteiden kirjo on laajentunut varsin nopeasti.

On tinktuuraa, imeskelytabletteja ja öljyä, koirantabletteja, huulivoidetta, hamppumehujauhetta, CBD-suusuihketta, hamppurasvaa ja muita ihonhoitotuotteita, vaporisaattorinesteitä, proteiinijauheita, CBD-hunajaa sekä purukumia.

Vaikka mitä moninaisimpia tuotteita voi löytää luontaistuotekauppojen valikoimista, CBD-ilmiö rehottaa näkyvimmin sosiaalisen median verkostomarkkinoinnissa.

Vahva myönteinen kokemus CBD-öljyistä ja usko teollisuushampun mittaviin käyttömahdollisuuksiin sytytti Meri-Janessa yhtä vahvan tahdon tuoda CBD-asiaa laajemmin ihmisten tietoisuuteen.

”Ei ole väliä, mitä muut sanovat, tämä on niin tärkeää. Tämä on ihmisoikeusasia.” 

Meri-Jane oli kokeillut vuosien mittaan erilaisia aloja ja ammatteja. Hän yritti muun muassa datanomin ja maatilatyöntekijän opintoja sekä henkilökohtaisen avustajan töitä. Viimeisimpänä hän oli kaupan kassalla. Omaa juttua ei löytynyt.

Reilut puolitoista vuotta sitten hän törmäsi CBD-tuotteisiin erikoistuvaan yritykseen, jonka arvot hän koki jakavansa. Jonkin ajan päästä aloitti sen suosittelijana, brand ambassadorina. Kyse on käytännössä verkostomarkkinoinnista.

Nykyään Meri-Jane tekee töitä suosittelijana päätoimisesti, lastensa ehdoilla. Arjessa paljon aikaa kuluu asiakkaiden viesteihin vastaamiseen, koulutuksien pitämiseen ja niihin osallistumiseen. Hän järjestää kotiesittelyjä, isompia tilaisuuksia ja toisinaan esimerkiksi ihonhoitoiltoja ympäri Suomea. Matkustamista riittää.

Itselleen ensimmäiseen esittelytilaisuuteen hän osallistui Palokan ABC:llä. Toisaalta erään CBD-tuotteita hyödyntävän kauneudenhoitoillan hän piti taas Ranskassa luksuskartanossa. 

Esittelytilaisuuksissaan hän kertoo muun muassa hampun ja marihuanan eroista, teollisuushampun hyödyntämisestä ravitsemuksessa ja sen muista käyttökohteista. Ja tietenkin suosittelemistaan tuotteista.

Työ on tuottanut tulosta.

Meri-Jane kertoo vastikään palanneensa Costa Ricasta palkintomatkalta. Matkat ovat tarkoitettu parhaiten menestyneille työntekijöille, jotka ovat pätevöityneet tehtävässään eteenpäin. Firman kustantaman viikon mittaisen lomaretriitin kaikki kustannukset olivat katettu ohjelmaa myöten: oli sademetsävierailuja, vaijeriliukua ja kuumia lähteitä.

Palkintomatka ei ollut ensimmäinen, tuskin viimeinenkään. Paloa työhön riittää.

”Vaikka tämä on minun työni, tämä on myös minun henkilökohtainen missioni.”

Firman kustantaman viikon mittaisen lomaretriitin kaikki kustannukset olivat katettu ohjelmaa myöten: oli sademetsävierailuja, vaijeriliukua ja kuumia lähteitä.

Pelkästään esittelytilaisuuksien järjestäminen ei silti riitä. Suosittelijan työssä olennainen väline on sosiaalinen media. Siellä erilaisissa ryhmissä suosittelijat ja kiinnostuneet kohtaavat ja pääsevät jakamaan kokemuksiaan.

Kannabinoidien lähteellä <3 -facebookryhmässä, jota Meri-Jane käyttää työssään, oli jutun kirjoitushetkellä  reilu 9 000 jäsentä. Luku on melko iso melko tuoreelle ryhmälle – se on luotu vuoden 2018 kesäkuussa.

Meri-Jane kokee, että puolentoista vuoden aikana Suomessa on tapahtunut suuri asennemuutos CBD-tuotteisiin suhtautumisessa. Alun perin hieman kankea ja varautunut vastaanotto on vaihtunut aitoon uteliaisuuteen.

Suhtautumiseen vaikuttaa silti yhä kannabiksen huumausainestigma. Tuotteiden laillisuus askarruttaa monia.

”Suomessa ongelmana on, että asia ei ole mennyt korkeimpaan oikeuteen. Nyt on sen aika, että asia käsitellään kunnolla. Se voi tietysti viedä aikaa”, Meri-Jane kommentoi CBD-öljyjen laillisuuden tilannetta.

Tilanne ei varsinaisesti ole yksinkertainen.

Tuotteet liikkuvat monen eri lain tonteilla. Toisaalta CBD-öljyjä käytetään ravintolisänä, mutta samalla kannabidioli on Suomessa luokiteltu lääkeaineeksi. Sitä sisältävä tuote rinnastuu Suomessa reseptilääkkeeksi. Öljyjä on myyty kosmetiikkana, ja jos ne sisältävät rahtusenkin kannabiksen huumaavaa ainetta THC:ta, on kyse samalla huumausaineista.

 

CBD-tuotteita käytetään ja niitä markkinoidaan kuluttajille pääasiassa öljymuodossa ravintolisänä. Näin ne asettuvat elintarvikelainsäädännön piiriin.

Ruokaviraston ylitarkastaja Anna Mizrahi kertoo heti kärkeen, että elintarvikelainsäädäntö ei puutu henkilökohtaiseen käyttöön, vaan tuotteiden kaupalliseen puoleen: myyntiin ja markkinointiin.

Myyntiin ja markkinointiin, joiden ei pitäisi olla juuri nyt Suomessa mahdollisia. CBD:llä on tällä hetkellä Euroopan unionissa uuselintarvikestatus, mikä merkitsee sitä, ettei sillä ole voitu osoittaa merkittävää käyttöhistoriaa elintarvikkeena ennen vuoden 1997 toukokuuta.

”Uuselintarvikkeiden turvallisuus täytyy osoittaa ja saada EU-komissiolta uuselintarvikelupa, ennen kuin niitä voidaan markkinoida ravintolisinä. CBD-valmisteille ei ole sellaista lupaa vielä myönnetty. Hakemuksia komissiolle on kyllä tehty useita, mutta niiden käsittely on vielä kesken.”

Tältä näkökannalta on mahdollista, että CBD:tä löytyy tulevaisuudessa täysin laillisesti ravintolisistä Suomestakin.

”Ravintolisät saavat ja elintarvikkeet voivat sisältää lääkkeeksi katsottuja aineita, mutta niitä ei saa markkinoida lääkkeellisesti, eikä niillä saa olla lääkkeellistä vaikutusta. Elintarvikepuolella katsotaan turvallisuutta, eli vain turvallisia tuotteita saa tuoda elintarvikkeena markkinoille.” 

Mizrahi antaa esimerkin: melatoniini on Suomessa reseptiä vaativa lääkeaine, mutta koska sillä todettiin pitkä käyttöhistoria ravintolisänä Italiassa, voitiin sitä täällä sen vuoksi käyttää myös ravintolisissä.

Toisaalta lääkealan turvallisuus- ja kehittämiskeskus Fimealla on valtaa vaikuttaa ratkaisevasti niin melatoniinituotteen kuin CBD-tuotteenkin laillisuuteen Suomessa.

”Aina on se mahdollisuus, että Fimea luokittelee kaikki tiettyä ainetta sisältävät tuotteet lääkkeeksi. Silloin esimerkiksi CBD:tä ei voi olla elintarvikkeena Suomen markkinoilla, vaikka sille uuselintarvikelupa joskus myönnettäisiinkin. Lääkelainsäädäntö menee aina elintarvikelainsäädännön edelle.”

Turvallisuus- ja kemikaalivirasto Tukes saa sekin osansa CBD-ilmiöstä, sillä syötäviä CBD-öljyjä myydään toisinaan kosmetiikkana. Kosmetiikan valvonnan ylitarkastaja Terhi Tauriala-Rajala kertoo saaneensa useita yhteydenottoja liittyen kannabidiolin käyttöön kosmeettisissa valmisteissa.

Tukesin mukaan Suomessa ei voi olla CBD:tä sisältävää kosmetiikkaa laillisesti. Lääkelainsäädäntö ohittaa myös kosmetiikkalainsäädännön.

Tapaus ei ole uniikki. Tuotteita yritetään toisinaan myydä toiseen tarkoitukseen kuin mihin niitä todellisuudessa käytetään jonkin lain kiertämiseksi. Pari vuotta sitten myytiin sirkkoja keittiösomisteiksi. Pakkauksissa muistettiin kuitenkin mainita, että ne olivat syötyinä herkullisia. Juuri maininta siitä, että tuote sopii syötäväksi, vei sen jälleen elintarvikelainsäädännön piiriin.

Ja CBD-tuotteiden kohdalla sekin vie jälleen lääkelainsäädännön pariin.

Fimean yliproviisori Kristiina Pellas summaa ykskantaan pelisäännöt: kannabidioli on Suomessa luokiteltu reseptiä vaativaksi lääkeaineeksi. Sitä sisältävät aineet luokitellaan lääkkeiksi. Fimeassa on vireillä useiden CBD-tuotteiden luokitteluja. Yksityishenkilö ei saa tilata CBD-öljyä ulkomailta, sillä se rinnastuu reseptilääkkeeseen. Jokainen tuote arvioidaan valmistekohtaiseksi.

Viimeisen vuoksi CBD-tuotteiden myynti on eräänlaisessa kissa ja hiiri -leikissä. On tavallista, että kun yksi tuote on luokiteltu lääkkeeksi, on se ehtinyt jo poistua markkinoilta. Ja toinen tuote on tullut tilalle.

Pellas muistuttaa, että Tulli valvoo Suomeen saapuvia CBD-valmisteita:

”Mikäli laiton CBD-tuote havaitaan tullissa, aloitetaan valvonnassa prosessi rikoslain tarkoittaman lääkerikkomuksen, lääkerikoksen tai huumausainevalvonnan nojalla. Yksityishenkilö tai elinkeinonharjoittaja ottaa vastuun prosessissa omasta tuotetuonnistaan”.

Viranomaisten kannalta verkostomarkkinointi tuo oman haasteensa kuvioon. Ruokaviraston Mizrahi toteaa, että verkostomarkkinoijia koskevat samat lainsäädännön vaatimukset kuin yrityksiä ja kauppoja, mutta heidän tavoittamisensa on vaikeampaa. Viranomaisen voi olla hankala päästä esittelytilaisuuksiin ja suljettuihin sosiaalisen median ryhmiin.

Vaikka CBD:n laillisuudesta liikkuu monenlaisia virheellisiä käsityksiä ja lainsäädäntöä pyritään kiertämäänkin, eräästä asiasta lähestulkoon kaikki tuotteita kauppaavat ovat samalla sivulla: CBD:stä ei saa esittää lääkinnällisiä väitteitä, kuten ei elintarvikkeista ylipäänsä.

Terveyden kohentaminen on kuitenkin eittämättä asia, johon CBD:tä usein käytetään.

 

Sosiaalisen median ryhmissä CBD:ssä koetaan olevan mahdottoman paljon potentiaalia.

Tavanaomaisimpien käyttökohteiden, ihonhoidon, unen laadun parantamisen ja rentoutumisen lisäksi sen ounastellaan tenhoavan moneen muuhunkin kremppaan. Yhdet käyttävät sitä keinona esiintymisjännityksen lieventämiseen, toiset rentouttavat sillä jumiutuneita ja kipeitä lihaksia. Jotkut taas kokevat saavansa siitä apua muihinkin kiputiloihin, esimerkiksi nivel- ja hermokipuihin.

Hieman harvinaisempia käyttökohteita on löydetty hiusten ja kynsien kunnon parantamisesta ja esimerkiksi hammassärkyjen taltuttamisesta. Sitä tarjotaan lisäksi lemmikkeille ja kotieläimille: koirille ja kissoille, hevosillekin. Eläimiä CBD:n on kerrottu esimerkiksi rauhoittavan ja vaikutusten olevan yleensäkin samansuuntaiset kuin ihmisillä.

Vakavammallakin puolella riittää vaivoja CBD-tuotteille. Eräässä ruotsinkielisessä Facebook-ryhmässä esimerkiksi keskustellaan yhdisteen potentiaalista jopa erilaisten syöpäsairauksien hoidon tukena.

CBD-tuotteista vakuuttuneet pitävät yhdistettä hyödyllisenä ja tarpeellisena osana kenen tahansa arkea. Perusteet siihen löytyvät endokannabinoidijärjestelmästä. Niin mistä?

Erään CBD-tuotteisiin keskittyvän yrityksen markkinoinnissa endokannabinoidijärjestelmästä puhutaan seuraavasti: se on ”biokemiallinen viestintäprosessi, jolla on ratkaiseva merkitys kaiken säätelyssä aina immuunitoiminnoista homeostaasiin”. Markkinoinnissa kerrotaan, että hyödyt, joita CBD:tä käyttäneet ovat kokeneet, johtuvat siitä, että endokannabinoidijärjestelmää ravitaan kannabinoideilla kuten sitä muutenkin tulisi ravita.

Yritys povaa CBD:n mullistavan terveydenhuollon sellaisena kuin tunnemme sen nyt.

 

Määrää enemmän kannattaa huolehtia siitä, että öljyjen laaduntarkkailu ja niiden CBD-pitoisuudet vaihtelevat todetusti paljon. Aina ei saa sitä, mitä tilaa: joistakin CBD-öljyistä on löydetty esimerkiksi syöpävaarallisia yhdisteitä.

 

Helsingin yliopistossa yliopistotutkijana työskentelevä aivotutkija, dosentti Petri Hyytiä ei vakuutu markkinointipuheista.

”Ihmisen elimistö toimii mainiosti ihan ilman minkäänlaisia CBD-öljyjä.”

Perusterve ihminen ei hänen mukaansa tarvitse ravintoonsa kannabinoidilisiä.

”Endokannabinoidit ovat sillä tavalla erikoisia, että elimistö itse tuottaa tällaisia endokannabinoideiksi sanottuja yhdisteitä. Esimerkiksi aivoissa on niitä kaksi pääyhdistettä. Ne toimivat siten, että niitä valmistetaan ainoastaan silloin, kun niitä tarvitaan.”

Hyytiä luonnehtii endokannabinoidijärjestelmää keskushermoston hienosäätäjäksi, joka toimii useilla aivoalueilla ja jolla on tärkeitä tehtäviä monissa aivojen toiminnoissa. Kannabinoidit säätelevät muun muassa muiden välittäjäaineiden vapautumista aivoissa.

Hieman yllättäen juuri kannabidiolin sitoutuminen endokannabinoidijärjestelmän reseptoreihin CB1 ja CB2 on huomattavan heikkoa. Hyytiä kertoo, että kannabidioli voi mahdollisesti jonkin verran lisätä sisäisen endokannabinoiden elinaikaa aivoissa ja että kannabidiolilla voi olla muitakin vaikutuskohtia, esimerkiksi eräs serotoniinireseptori.

Hyytiä kertoo, että CBD:n lääkinnällisiä mahdollisuuksia erilaisten sairauksien hoidossa tutkittu jonkin verran. Epidiolex-lääke on toistaiseksi ainoa markkinoilla oleva kannabidiolilääke, mutta tutkimusta tehdään jatkuvasti. Pienimuotoisia kliinisiä tutkimuksia on tehty muun muassa ahdistuneisuuden, masennuksen ja erilaisten tulehdusten hoidosta.

Hyytiä muistuttaa, että alustavista tutkimuksesta ei voi tehdä vielä päätelmiä aineen hyödyllisyydestä ja todellisesta tehosta. Turvallisuuden ja tehokkuuden osoittaminen maksaa ja vie aikaa.

”Hampussa on kokonainen iso leegio yhdisteitä, joita sanotaan fytokannabinoideiksi. Kaikkien toimintaa ei edes tiedetä kovin tarkkaan. Näitä yhdisteitä on tunnistettu noin satakunta, joista ehkä vajaa kaksikymmentä on sellaisia, joita on esimerkiksi farmasiassa tutkittu jollain tavalla. On hämärän peitossa, mitä suurin osa tekee. Se on hyvin kiinnostava ryhmä aineita.”

CBD-öljyissä ei kuitenkaan ole kyse lääkevalmisteista, vaikka ne samaa ainetta sisältävätkin. Eroja tekevät ainakin ainemäärät, koostumus ja tuotteiden valvonta.

Hyytiä arvioi, että Sana Hempin Cannabis sativa -öljyn pitoisuus, 250 milligrammaa CBD:tä 10 millilitrassa tuotetta, ei yllä vahingollisiin vaikutuksiin. Etenkään päiväannoksena, joka on noin kuusi tippaa nieltynä. Hyytiän korviin määrä ei kuulosta isolta.

”On eri asia väittää, että onko se sellainen määrä, jolla voisi mahdollisesti olla jotain terveysvaikutuksia.”

Määrää enemmän kannattaa huolehtia siitä, että öljyjen laaduntarkkailu ja niiden CBD-pitoisuudet vaihtelevat todetusti paljon. Aina ei saa sitä, mitä tilaa: joistakin CBD-öljyistä on löydetty esimerkiksi syöpävaarallisia yhdisteitä.

 

Meri-Janen mielestä Fimean näkemys siitä, että kaikki CBD-tuotteet olisivat lääkkeitä on väärä.

 

Meri-Jane toteaa, että hänelle tärkeää on se, että tuotteen sisältö vastaa sitä, mitä etiketissä luvataan. Hän kertoo myös varmistaneensa, ettei hänen käyttämänsä tuotteet sisällä THC:ta.

“Nämä ovat itselleni tärkeimmät kriteerit.”

Hän lisää, että CBD:n hyödyt eivät välttämättä rajoitu aiemmin kuvailtuihin kokemuksiin, vaan kannabinoideilla voi olla muitakin ravitsemuksellisia terveyshyötyjä. Viitteitä siitä antaa Yhdysvaltojen patentti kannabinoideista antioksidantteina ja neuroprotektantteina.

“Väite siitä, että CBD:llä ei olisi minkäänlaista hyötyä normaalille perusterveelle ihmiselle, on todella vahva väite, josta en ole samaa mieltä.”

Meri-Janen mielestä Fimean näkemys siitä, että kaikki CBD-tuotteet olisivat lääkkeitä on väärä.

“Se sotii Euroopan lääkelakia sekä oikeuskäytäntöjä vastaan. Sekä loogisesti että laillisesti se on väärin.”

Tuotteiden tilanteelle Suomessa ei silti ole näkyvissä muutosta.

Yle uutisoi joulukuun lopulla, että kannabidioliöljyjä ei voi enää myydä terveyskaupoissa ja että kyseiset tuotteet on poistettu kaupan hyllyiltä. Ruokaviraston päätöksestä joulukuun alussa vedettiin myynnistä useita CBD-tuotteita. Kyseisten tuotteiden maahantuoja Hamppumaa Oy aikoo ryhtyä asian tiimoilta lakitoimiin.