Kirjallisuus

Virtuaalisen tarinan synty

Pelien fiktiiviset hahmot tekevät pelaajan kautta valintoja, jotka vievät juonta kohtauksesta toiseen kohti yhtenäistä tarinaa. Videopelien tarinallisuus on Marras Mustosen intohimo. Hän on pelikäsikirjoittaja.

Ihmiset

22.3.2024

Kirja-arvio: Liila Jokelinin esikoisromaanin suurimpia ansioita on ratkaisemattomuus

Leikin varjolla laittaa lukijan käymään läpi tunteita, jotka ratkaisemattomuudessaan pakottavat jatkamaan lukemista, kirjoittaa kriitikko Jaakko Syrén.

Kulttuuri

21.3.2024

Kirja-arvio: Katkera tilinteko

Katja Ketun romaani taantuu katkeraksi tilinteoksi, jossa pyyhitään persettä Ismo Alanko -elämäkerralla, kirjoittaa kriitikko Niklas Pelkonen.

Kulttuuri

1.2.2024

Iskee kuin miljoona volttia! Korkeajännitys on ilmestynyt Suomessa seitsemänkymmentä vuotta, mutta mikä selittää pitkäkestoista suosiota?

Ensimmäinen Korkeajännityssarja-nimellä julkaistu sarjakuva ilmestyi lokakuussa 1953. Se on Suomessa toiseksi pisimpään yhtäjaksoisesti julkaistu sarjakuvalehti.

Ilmiöt

26.10.2023

Vaikka kääntäjä Kaijamari Sivill oli tiennyt, ettei kirjailija Cormac McCarthy elä ja kirjoita ikuisesti, kuolemaa oli vaikea käsittää

Kuusitoista vuotta sitten kustantamo WSOY tarjosi Kaijamari Sivillille käännöstyötä kirjailijalta, jota Sivill ei tuntenut. Cormac McCarthyn romaani The Road kertoo maailmanlopusta, eikä Sivill ollut lukenut mitään niin vaikuttavaa. Nyt Sivill on kääntänyt McCarthylta viisi romaania. Kirjailijan viimeisin teos, Stella Maris, ilmestyy suomeksi lokakuussa.

Kasvo

17.10.2023

Vaikka taiteilijoiden asemaa oli tutkittu, yhteiskuntaluokka oli jäänyt katveeseen, ajatteli Taija Roiha – Väitöskirjassaan Roiha selvitti, miten yhteiskuntaluokka vaikuttaa kirjailijoiden työhön

Jos taiteen ja kulttuurin nykyrahoituksesta leikattaisiin, se olisi Taija Roihan mielestä uhka demokratialle, julkiselle keskustelulle sekä taiteelle ja kulttuurille itsessään.

Kasvo

27.4.2023

Siirry takaisin sivun alkuun