Luonnollinen näytelmä.

Ulla Donner, suom. Sinna Virtanen. S&S, 2023. 140 s.

 

NUORTEN AIKUISTEN ahdistusta terävästi käsitelleet sarjakuvaromaanit Spleenish (2017) ja Sontaa (2018) nostivat Ulla Donnerin viime vuosikymmenellä yhdeksi suomalaisen sarjakuvan puhutuimmista tekijöistä. Varsinkin Sarjakuva-Finlandian voittanut jälkimmäinen teos jäänee sukupolviteokseksi – ei ”ainoastaan” sarjakuvan piirissä, vaan yhtenä aikakautensa tärkeistä kotimaisen kirjallisuuden töistä.

Donnerin pitkään odotetussa uutuudessa ajan henkeä piikittelevän satiirikon terä tuntuu tylsistyneen. Dante Alighierin Jumalaista näytelmää varioivassa tarinassa pää pilvissä elelevä koivunlehti päätyy matkaamaan metsänpohjan läpi sydänsuruissa rypevän sienen kanssa. Reitti on tapahtumien ulkopuolella pysyttelevien ihmisten kädenjäljen rujosti muokkaama.

Luontokato tarjoaa Donnerille mahdollisuuden käsitellä tuttuun tyyliinsä kriisiytyneen someajan henkilöitä ja ilmiöitä. Urbaanien hahmojen muuttaminen metsänpohjan asukkaiksi ei kuitenkaan tarjoa toivottua, tuoretta kulmaa – suuret teemat tuntuvat tällä kertaa etäisemmiltä ja pienemmiltä kuin betonimetsissä rähmineiden nuorten kipuilu Donnerin aiemmissa kirjoissa. Tutuista aineksista koottu tarina ei missään vaiheessa imaise mukaansa, ja sen myötä myös tärkeä sanoma tuntuu ohuelta.

Piirtäjänä Donner nousee kuitenkin uudelle tasolle. Yksityiskohtainen piirrosjälki ja hieno väritystyö luovat lumoavan kauniin maailman, jossa viipyy mielellään silloinkin, kun tarina hapuilee.