Neil Straussin Pelimies on monen puaajan Raamattu. Myös muunlaisista teoksista on pokaajalle hyötyä.

Muutama vuosi sitten jyväskyläläisen Tarvon pick up artist -blogi sai paljon huomiota. Blogissa hän kertoi naisten pokaamisyrityksistään sekä tavoitteestaan päästä poikuudesta eroon. Mitä Tarvolle kuuluu nykyään?

Torstai-iltana Kortepohjan Rentukassa kuhisee. Paikka on täyttynyt vaihto-opiskelijoista, jotka viettävät Stammtischejä. Heidän joukossansa liikkuu myös mies, joka tietää jotakin, mitä kaikki muut eivät tiedä. Hän on pelimies, pokaaja, PUA eli pick-up artist. Hän tietää, kuinka nainen vietellään. Hänelle pokaaminen on peliä, ja Rentukka on pelikenttä täynnä avoimia tilaisuuksia päättää ilta voittajana.

PUA-filosofia on kokoelma oppeja ja taitoja, joita puaajat noudattavat tehdessään tuttavuutta naisiin. Tavoitteena on tehdä itsestä mahdollisimman kiinnostava ja haluttava naisen silmissä – ja lopulta harrastaa seksiä naisen kanssa.

Olen lyöttäytynyt illan ajaksi puaajan seuraan nähdäkseni, toimiiko hänen taktiikkansa todella. Miehellä on puaamiskokemusta jo useamman vuoden ajalta. Internetissä hän on tullut monelle tutuksi Kehittyminen PUAksi -blogin kautta, johon hän on kirjoittanut jo useita vuosia nimimerkillä Tarvo.

 

Hetkeä aiemmin istun Tarvon asunnon lattialla ja tutustun hänen esittelemiinsä PUA-teoksiin. Tarvon kirjakokoelma sisältää muun muassa naisen seksuaalisuutta, evoluutiopsykologiaa ja hyvää huumoria käsitteleviä teoksia. Joukossa on myös neljän euron kirpputorilöydös Suuri hierontakirja.

”Kosketus on tärkeä PUA-tekniikka”, Tarvo selittää.

Kirjoista tärkein lienee Neil Straussin Pelimies, joka on monen puaajan Raamattu. Tiivistettynä teos kertoo siitä, kuinka sosiaalisesti kömpelömpikin mies onnistuu lopulta tutustumaan naisiin ja saamaan seksikumppaneita tiettyjen menetelmien avulla. Pokaaminen on peliä, jonka jokainen voi oppia.

Tarvo kertoo hänen kiinnostuksensa PUA-filosofiaan lähteneen lapsuuden arkuudesta ja epävarmuudesta. Lapsuudessaan Tarvo ei ollut kiinnostunut ihmisistä. Hän vietti aikaansa ennemmin yksin pelaamassa tietokonepelejä. Koulussa välitunneilla hän keinui yksin muiden leikkiessä, koska ei osannut lähestyä ihmisiä.

”Muistan, kuinka muut tulivat aina hakemaan minua leikkiin. Se ei koskaan lähtenyt minusta itsestäni.”

Murrosiässä vastakkaisesta sukupuolesta kiinnostunut Tarvo tutustui internetin treffipalveluihin. Hän ei kuitenkaan koskaan uskaltanut tavata yhtään tyttöä kasvotusten, vaikka saikin yhteydenottoja.

Yliopistoon tullessaan vuonna 2005 Tarvo sai enemmän kavereita, mutta hän kaipasi edelleen kohennusta sosiaalisiin taitoihinsa. Erityisesti kokemattomuus naisten kanssa alkoi harmittaa häntä entisestään.

Muutaman vuoden opiskeltuaan Tarvo sai apua ongelmaansa yllättäen IRC-palvelussa Kaide-nimimerkkiä käyttävältä henkilöltä. Kaide vinkkasi naisen puutetta poteneelle Tarvolle Straussin Pelimies-kirjasta. Tarvo oli tuolloin 23-vuotias neitsyt, eikä hän ei ollut koskaan edes suudellut naista. Hän päätti antaa kirjalle mahdollisuuden.

”Samastuin kirjaan ja sain siitä itsevarmuutta. Ajattelin, että ehkä minustakin voisi olla johonkin. Ainakin minun täytyisi yrittää”, Tarvo muistelee.

Hän käytti oppimiaan tekniikoita naisiin ensin internetissä, myöhemmin kasvotusten. Tuolloin, vuonna 2009, Tarvo aloitti myös bloggaamisen. Blogin perustamiseen häntä inspiroi eräs seksittömyydestä kertova blogi, jonka kirjoittaja oli onnistunut pääsemään poikuudestaan bloginsa lukijan avulla.

”Ajattelin kokeilla, voisiko sama toimia itsellänikin. Halusin myös olla vertaistukena muille samassa tilanteessa oleville ja saada puolestaan muilta vinkkejä omiin tekemisiini.”

 

PUA-kirjallisuuteen tutustuttuaan Tarvo tarvitsi vielä apua oppien soveltamiseen käytännössä. Juuri noihin aikoihin Tarvon ystävä Kaide sai tietää, että suomalainen mestaripokaaja Marko Ranki oli tulossa Jyväskylään.

”Kaide hankki meille pokausoppitunteja häneltä. Ranki vei meidät baariin ja ohjeisti meitä toimimaan siellä olevien naisten kanssa.”

Tarvo sanoo, ettei pokaaminen kuitenkaan ollut aluksi yhtä helppoa kuin miltä Ranki sen sai näyttämään.

”Ranki tosin on hyvin viehättävä mies, joten sekin saattaa asiaa hänen tapauksessansa auttaa. Ei kuitenkaan pidä luulla, että viehättävyys on miehellä avaintekijä. Viehättävyys auttaa alkuun, mutta sitten miehen täytyy tietää, kuinka toimia.”

Lopulta Ranki nimitti Tarvoa toivottomaksi tapaukseksi.

 

Pikkuhiljaa Tarvo sai rohkeutta lähestyä naisia myös ilman opettajan ohjeistusta. Hän kuitenkin sanoo puaavansa aina mielummin kavereiden seurassa kuin yksin.

Kaiden lisäksi nimimerkillä Maverick puaamisesta blogannut jyväskyläläinen mies kuului alkuaikoina Tarvon PUA-rinkiin. Kaiden ja Maverickin kanssa Tarvo ei enää pidä säännöllisesti yhteyttä, ja hänen oma puaamisensakin on jäänyt vähemmälle.

Toisinaan Tarvo itse harjoittaa Jyväskylässä päiväaikaan ”päiväpeliä” ja öisin ”yöpeliä”. Päiväpelille hänen lempipaikkojansa ovat Sokos ja kävelykatu.

”Ennen pelasin myös yliopistolla C-rakennuksen aulassa yleisiä tenttejä odotellessani. Kerran vain olen kokeillut puaamista luennolla”, Tarvo kertoo nauraen ja jatkaa:

”Uskon, että minulle sopiva nainen voisi löytyä juuri yliopistolta. Haluaisin uskaltaa päiväpelata esimerkiksi kirjastolla.”

Yöpeli on Tarvolle mieluisinta erilaisissa opiskelijabileissä, joista esimerkkinä hän mainitsee juuri Stammtischit Rentukassa. Hänen mielestänsä ulkomaalaisiin on useasti helpompi tutustua kuin suomalaisiin. Jyväskylän yökerhoista Freetime on hänen suosikkinsa pokaamiselle.

Tarvo uskoo, että Jyväskylässä on paljonkin PUA-filosofiaan perehtyneitä pokaajia, mutta suurin osa heistä pitää huomattavasti matalampaa profiilia kuin hän itse.

 

Monet puaajat ajattelevat, ettei naisille saisi kertoa pokaamisen taustalla olevista opeista, mutta Tarvo on eri mieltä. Tarvon mielestä naisten juuri kannattaisi tutustua PUA-kirjallisuuteen, jotta he tietäisivät miesten heihin käyttämistä taktiikoista. Hän ei usko puaamisen olevan naisista negatiivinen asia.

”PUA-taktiikoiden käyttäminenhän vain kertoo, että mies näkee todella vaivaa tutustuakseen tiettyyn naiseen.”

Tarvo ei ole täysin vakuuttunut siitä, voivatko naiset soveltaa PUA-oppeja miehiin.

”Evoluutiopsykologiset keinot, kulttuurit ja tavat ovat vain erilaisia. Naiset ja miehet arvostavat toisissaan eri ominaisuuksia. Miehet ovat myös paljon helpompia, eikä heitä yleensä edes tarvitse puata. Tietenkin, jos naisella on vaikeuksia ylipäänsä mennä puhumaan miehille, voi teoksista saada jotakin apua.”

Kaikkia PUA-taktiikoita Tarvo ei käytä. Esimerkiksi negausta hän ei suosittele. Negaus on PUA-käsitteistössä tapa, jolla kauniista naisesta tehdään helpommin lähestyttävä sanomalla tälle jotakin ikävää.

”Juttujen ei edes tarvitse olla totta. Kunhan sanoo jotakin, joka vie naiselta hieman itsevarmuutta”, Tarvo selvittää.

Tarvo on myös kehitellyt omia tapoja puata. Hänen erikoisuutensa ovat origamit.

”Saatan mennä kysymään naiselta, tahtoisiko tämä oppia tekemään origamin. Jos hän tahtoo, opetan häntä tekemään sellaisen vaikkapa baarikuitista.”

 

Tarvolle erityisen tärkeää puaamisessa on oman itsevarmuuden kehittäminen. PUA-kirjallisuuden avulla hän onkin oppinut kommunikoimaan vastakkaisen sukupuolen edustajien kanssa aiempaa huomattavasti rohkeammin. Nykyisin hän osaa myös tulkita naisia ja heidän kiinnostuksensa merkkejä paremmin.

”Nainen on kiinnostunut minusta, jos hän esimerkiksi nauraa jutuilleni, koskettaa minua tai jatkaa keskustelua, kun itse lopetan.”

PUA-filosofia painottaa rehellisyyttä.

”Jos seurustelusuhteessa oleva mies haluaa olla muiden naisten kanssa, siitä täytyy kertoa kumppanille.”

Rehellisyys on tärkeää myös Tarvolle. PUA-teokset ovat avoimesti esillä hänen kirjahyllyssään, eikä hän peittele kiinnostustaan niihin.

”Kaverini tietävät tästä, ja usein myös kotiin kutsumani naiset saavat tietää asiasta. Osa kavereistani on sanonut, että minun tulisi lopettaa puaaminen. Olen kuitenkin aina toiminut oman harkintani mukaan.”

Tarvon lähipiiri ei ole ainoa, joka on toivonut Tarvon luopuvan puaamisesta. Myös osa Tarvon blogin lukijoista on sitä mieltä, että hänen tulisi hylätä pelimiesopit ja lopettaa niin puaaminen kuin bloggaaminenkin.

 

Poikuudestaan Tarvo pääsi viime kesänä, jolloin hänen suurin tavoitteensa puaajana tuli toteutetuksi. Tarvo kertoo, ettei hän käyttänyt PUA-tekniikoita ensimmäiseen seksikumppaniinsa. Kokemus sai hänet kyseenalaistamaan puaamisen. Kiinnostus PUA-filosofiaan lopahti ainakin joksikin aikaa.

”Puaaminen on minulle nykyisin harrastus, jota en enää kovin aktiivisesti tee. Teen kaikkea muuta minua kiinnostavaa ja siinä sivussa saatan toisinaan käydä puaamassa. Tällä hetkellä olen kiinnostunut luonnonmukaisesta elämäntavasta.”

Tarvo toivoisi saavansa seurustelusuhteen, mutta samalla hän haluaa myös tavata paljon uusia naisia.

”Avoin suhde olisi minulle tällä hetkellä kaikkein mielekkäin ratkaisu. Jos kuitenkin löytäisin naisen, joka olisi täysin minun tyyppiäni, voisin harkita myös yksiavioisuutta.”

Tarvo toteaa voivansa nykyisin mennä juttelemaan kenelle tahansa, mutta paremmin hän haluaa tutustua vain tietyntyyppisiin naisiin.

”Minuun vetoavat sympaattiset ja fiksut tytöt. Myös ulkonäkö on tärkeä.”

 

Blogin ylläpitäminen ei Tarvoa enää kiinnosta. Bloggaamisesta oli hänelle kuitenkin konkreettista hyötyä, kuten hän toivoikin. Hän sai nimittäin ensisuudelmansa naiselta, joka kommentoi erästä blogikirjoitusta.

”Enää en halua olla julkisuudessa, koska siitä ei juuri mitään hyvää seurannut. Sitä paitsi, pääsin jo eroon poikuudestani, mikä oli koko blogini tärkein pointti.”

Tarvon mukaan kaikki eivät ymmärtäneet hänen blogiaan oikein. Hän kertoo kirjoittaneensa sitä puolitosissaan tragikoomisin vivahtein, mutta moni tuntui ottavan kaiken kirjaimellisesti.

”Jos joskus jatkan samasta aiheesta kirjoittamista, siitä tulee tylsempi ja persoonattomampi.”

Vaikka Tarvon näkyvimpiä tavoitteita blogissa olikin poikuudesta pääseminen, kaiken taustalla oli kuitenkin ajatus oman itseluottamuksen parantamisesta.

Puaaminen on laskelmoivaa ja jopa tunteettoman kuuloista, mutta myös Tarvon tapauksessa, kuten yleensä aina, kyse on lopulta niin ikään rakastetuksi tulemisesta.

”Puaaminen on tarkoitettu seksin saamiseen, mutta voi siitä rajallista apua olla rakkaudessakin. Voi olla vaikea löytää rakkautta, jos ei uskalla tutustua ihmisiin tai osoittaa ja lukea kiinnostusta. Koska pääsin jo eroon poikuudestani, etsin juuri nyt enemmän rakkautta kuin seksiä.”

Rentukassa Tarvo lähestyy muutamaa naista minun tarkkaillessani tilannetta etäämmältä. Hän on valinnut ylleen punaiset housut, joiden hän on aiemminkin todennut tekevän naisiin vaikutuksen. Näyttävän vaatteen tai asusteen valinta on PUA-termein riikinkukkoilua. Muuten Tarvo ei sinänsä erotu massasta millään tavalla, ja tuskin kukaan aavistaa hänen punovan mielessään taktiikoita iskuyrityksiään varten.

Alkoholi ei kuulu puaamiseen. Tarvo itse juo alkoholia vain silloin tällöin puatessaan. Tällä kertaa hän on valinnut juomakseen appelsiinimehun. Entä jos nainen juo?

”Parempi vaan, jos juo! Asiat sujuvat silloin paljon helpommin”, Tarvo nauraa.

Tarvo tarkkailee ja tutkii, etsii sopivia kohteita lähestyttäviksi. Hän analysoi naisten eleitä ja ilmeitä, liikkeitä ja tekoja. Sulavasti hän ujuttaa itsensä joidenkin naisten seurueisiin. Hänellä on selvästi tekniikka hallussaan.

Vaihto-opiskelijoiden kanssa toimiva keskustelunavaus on Tarvon mielestä arvata, mistä maasta kukin on kotoisin. Avaus vaikuttaa olevan oikea, sillä hänen juttutuokionsa joidenkin naisten kanssa venyy pitkähköksikin. Fyysisiä kiinnostuksen merkkejä ei kuitenkaan ole havaittavissa.

Kun vaihto-opiskelijat ryntäävät tanssilattialle kuulemaan, ketkä voittivat Stammtischijen parhaiden asujen palkinnot, Tarvo tulee istumaan pöytääni. Tanssilattiaa hän kaihtaa, koska siellä on liian kova melu. Odotellessa Tarvo opettaa minua tekemään origamin. Hämäännyn. En ole varma, onko kyseessä täysin objektiivinen demonstraatio vai onko minut juuri puattu. Joka tapauksessa, täytyy myöntää, kyseessä on hieno tapa vangita naisen huomio ja päästä keskusteluetäisyydelle.

Loppuillan aikana Tarvo tekee tuttavuutta vielä useamman naisen kanssa. Sitä pidemmälle puaaminen ei tällä kertaa johda.

”Minulla oli hyvät mahdollisuudet tutustua ja tehdä yhteystietojen vaihdot erään naisen kanssa. Se kuitenkin tuntui luonnottomalta, koska en löytänyt meiltä yhteisiä harrastuksia, kiinnostuksen kohteita tai muita syitä ja tapoja, miten voisimme tavata. En halunnut antaa kiinnostukseni asteesta suurempaa vaikutelmaa kuin se oli.”

Lue myös Tarvon vinkit pokaamiseen.