Lautan ikkunasta näkyy tuttu maisema.

Yleensä tutun maiseman näkemisessä ei ole mitään ihmeellistä. Vaan kun on kiertänyt maailmaa lähes kaksi vuotta, tuntuu oudolta tunnistaa Istanbulin maamerkkejä parin vuoden takaa.

Kun lähdin Euroopasta kesällä 2016, oli Euroopan portiksi kutsuttu Istanbul viimeinen kohteeni vanhalla mantereella. Ja kun lensin nyt takaisin Eurooppaan, tuli siitä myös kotimatkani ensimmäinen pysäkki.

Mitä reissun tuomista muutoksista jää jäljelle, kun stressi ja kiireet puskevat päälle?

Tuttua ei ole vain maisema. Vastapäisellä penkillä istuu turkkilainen ystäväni Müjdat, jonka tapasin Fijillä vajaa vuosi sitten. Fijin jälkeen kuljimme yhdessä myös Tongalla, kunnes jatkoimme matkojamme eri suuntiin.

On hyvää tuuria, että ehdimme tavata uudestaan Istanbulissa. Eläköitynyt pankkiiri Müjdat kun on palannut kotikulmilleen vain muutamaksi kuukaudeksi. Parin viikon päästä hän lentää Väli-Amerikkaan ilman tarkkaa paluupäivää.

Kun Müjdat aloittaa oman matkansa, lopettelen minä omaani. Paluuni Istanbuliin tarkoittaa, että olen nyt periaatteessa matkustanut maailman ympäri. Matkaa on silti vielä jäljellä, sillä kierrän seuraavat pari kuukautta maitse Eurooppaa.

Viimeisen kahden vuoden aikana olen tutustunut useisiin eurooppalaismatkaajin, joita näen nyt uudestaan heidän kotinurkillaan. Loppureissu meneekin pitkälti tuttuja tavaten.

 

Kun kiertelyni Euroopassa päättyy, palaan Suomeen, Jyväskylään ja opiskelijaksi. En ole täysin varma, mitä paluustani ajattelen.

Parin vuoden maailmanympärysmatka kuudella mantereella ja noin viidessäkymmenessä maassa on opettanut paljon. Uskon, että minusta on tullut matkan aikana avoimempi ja kiitollisempi ihminen. Näitä kokemuksia tulee ikävä.

Toisaalta matkailun jatkuvat jäähyväiset ja juurettomuus myös kuluttavat. Tuntuu hyvältä palata paikoilleen, vaikka ajatus syksyllä odottavasta opintolastista ahdistaa jo nyt. Mitä reissun tuomista muutoksista jää jäljelle, kun stressi ja kiireet puskevat päälle?

Ainakaan vastausta ei tarvitse odottaa enää kauaa. Kesällä olen viimein kotona.

arimotravels.com

Arimo reissaa -juttusarja päättyy tähän kirjoitukseen.