Katsotaanhan puhelimiakin

Arsi Alenius. Kosmos, 2023. 137 s.

 

KIRJAILIJANA JA teräväsanaisena kirjallisuuskriitikkona tunnetun Arsi Aleniuksen toinen proosateos Katsotaanhan puhelimiakin on tulenkatkuinen monologi kirjallisuudesta ja nykykapitalismista sekä näiden risteyskohdista. Se kritisoi typerää ja vastenmielistä yhteiskuntaa, jonka sisällä me ja kirjallisuuden maailma ovat.

Selkeää juonta on turha etsiä. Luvassa on yli sata sivua yksinpuhelua, joka alkaa ensisivuilla: ”Halveksin rikkaita, ja siksi heidän valtansa tuntuu henkilökohtaiselta loukkaukselta; ihmisiä, jotka kuolaavat samojen tuotteiden ja saman elämäntyylin perään kuin kaikki muutkin […]” Aleniuksen mukaan elämä on turruttavaa suorittamista, jossa kaikkea käsitellään ainoastaan hyödyn kautta – kirjoja luetaan, koska ne kasvattavat empatiaa ja liikuntaa harrastetaan, koska se edistää työkykyä. Pilkkaa saa osakseen – tekstin paikoitellen ylitsevuotavan ylimielisyyden kautta – myös perinteinen monologi-muoto, joka on historiallisesti pitkälti perustunut ”miesnerojen” älylliseen masturbaatioon ja omassa erinomaisuudessaan paistatteluun. Turvassa ei ole lukijakaan: ”Juttu kertoo sinusta, koska olet päättänyt tehdä tätä, ehkä saat rahaa tähän sekaantumisesta, ehkä sinulla on vain tylsää, tai ehkä olet vain kiinnostunut lukemaan lisää tekijältä Arsi Alenius. Kukaan muu ei tätä lue. Kenelle raportoit?”

Aiheesta toiseen poukkoileva sisältö kuvastaa onnistuneesti inhimillisen kokemuksen sirpaleisuutta nyky-yhteiskunnassa. Koko ajan on oltava liikkeessä, mihinkään ei ole aikaa pysähtyä, viivettä tulee välttää taudin lailla. Ja kuten elämässä yleensä myös teoksessa vakaus hektisen myllerryksen keskellä löytyy marxilaisesta yhteiskuntateoriasta, jota teoksessa selvitellään noin viidentoista sivun verran.

Kirjoitus on sanojen kiihkeää vyöryntää. Aleniuksen teos tarjoaa kuvan siitä, kuinka tyhjää ja banaalia elämämme kilpailuun ja suorittamiseen perustuvassa yhteiskunnassa on ja herättää lukijan mielessä kysymyksen: mitä tälle kaikelle oikein tulisi tehdä. Siihen Alenius tarjoaa vastaukseksi kollektiivista järjestäytymistä vallitsevia oloja vastaan. ▬