Raamattu on kristinuskon pyhä kirja. Kuva: Unto Luoto
Raamattu on kristinuskon pyhä kirja. Kuva: Unto Luoto

Uskonto nousee harvoin esiin lounaskeskusteluissa. Monelle uskonto on kuitenkin tärkeä osa jokapäiväistä elämää. Jylkkäri kysyi kolmelta opiskelijalta heidän suosikkikohtiaan Raamatusta.

Tommi Parikka, 21,
biologia

1. Tess. 5:21Koetelkaa kaikkea ja pitäkää se mikä on hyvää.

”Usko Jeesukseen ei merkitse aivojen heittämistä sokeasti narikkaan, vaan uskovan on nimenomaan hyvä ajatella kriittisesti ja koetella sekin, mihin uskoo. Esimerkiksi Raamattua on aikojen saatossa kyseenalaistettu lähes kaikilla mahdollisilla tavoilla, mutta se on kestänyt ja historiantutkimus ja arkeologia ovat jatkuvasti vahvistaneet sen luotettavuutta. Vaikka ihmisjärjellä on omat rajansa, myös Raamatun yliluonnollisen puolen voi koetella käytännön elämässä.”

 

Ps. 86:5Sinä, Herra, olet hyvä, sinä annat anteeksi, runsain mitoin sinä jaat armoasi kaikille, jotka sinua avuksi huutavat.

”Kenellä tahansa on tasapuolinen oikeus kääntyä Jumalan puoleen milloin tahansa, koska Jeesus kuittasi kärsimyksellään velkamme Jumalaa kohtaan. Enää ihmisen luontainen pahuus ei siis ole esteenä sille, että voimme sekä huutaa Jumalaa avuksi että saada apua. Kaikki tuskin kokevat tarvitsevansa väärien tekojensa anteeksiantoa ja siitä seuraavaa rauhaa, mutta itse olen oppinut arvostamaan tätä huikeaa mahdollisuutta.”

 

Room. 8:28Me tiedämme, että kaikki koituu niiden parhaaksi, jotka rakastavat Jumalaa ja jotka hän on suunnitelmansa mukaisesti kutsunut omikseen.

”Jos Jumala todella on se rakastava Isä, jollaisena Raamattu hänet esittää, vastoinkäymisetkin saavat hyvän tarkoituksen uskovan elämässä. On lohdullista ajatella, että Jumala kääntää jopa pahimmat epäonnistumisemme parhaaksemme, on kanssamme niiden kohdatessa ja kasvattaa meitä niiden kautta. Sen, joka kulkee Jumalan suunnitelmassa, ei siis lopulta tarvitse murehtia mistään – vaikka en itse pysty joka hetki näkemään Jumalan tarkoituksia, voin hänen lupaustensa pohjalta silti luottaa niiden hyvyyteen.”

 

Linda Nyblom, 21,
liikuntapedagogiikka

Matt. 6:33–34Etsikää ennen kaikkea Jumalan valtakuntaa ja hänen vanhurskasta tahtoaan, niin teille annetaan kaikki tämäkin. Älkää siis huolehtiko huomispäivästä, se pitää kyllä itsestään huolen. Kullekin päivälle riittävät sen omat murheet.

”Jos stressaa ja elämässä on paljon asioita mielen päälle, niin mun ei tarvitse sitä miettiä vaan voin antaa sen Jumalalle. Minä etsin häntä ja jätän muut huolet Jumalalle. Usein opiskeluissa on paljon deadlineja ja muuta stressiä, mutta tämä kohta auttaa minua keskittymään tähän päivään.”

 

Jes. 41:10Älä pelkää, minä olen sinun kanssasi! Älä arkana pälyile ympärillesi — minä olen sinun Jumalasi. Minä vahvistan sinua, minä autan sinua, minä tuen sinua vakaalla, lujalla kädelläni.

”Jotenkin etenkin viime vuonna minulla oli tosi paljon pelkoja. Kotoa poismuutto ja kaikki muutkin muutokset siinä ympärillä. En ollut ehkä ihan löytänyt sitä omaa paikkaani. Musta tuli tosi passiivinen ja pelokas. Raamatussa taitaa lukea yli 300 kertaa, että älä pelkää. Jumala auttoi minua selviämään noista peloista.”

 

Ps. 119:37Käännä katseeni kauas kaikesta turhasta, anna minun elää ja kulkea sinun tietäsi.

”Niin usein sitä stressaa ja miettii kaikkea ihan turhanpäiväisiä asioita. Parempi olisi pitää silmät Jumalassa. Tärkeää olisi oppia priorisoida asioita ja arvostaa niitä oikeasti tärkeitä asioita, kuten perhettä ja ystäviä.”

 

Atte Vallinen, 23,
historia

Room. 9:19–21Sinä kaiketi sanot minulle: ’Miksi hän sitten vielä soimaa? Sillä kuka voi vastustaa hänen tahtoansa?’ Niinpä niin, oi ihminen, mutta mikä sinä olet riitelemään Jumalaa vastaan? Ei kaiketi tehty sano tekijälleen: ’Miksi minusta tällaisen teit?’ Vai eikö savenvalajalla ole valta tehdä samasta savensa seoksesta toinen astia jaloa, toinen halpaa käyttöä varten?

”Jumalan kaikkivoipaisuus ja täydellinen valta ihmisen yli on sellainen asia, että se auttaa jaksamaan ja luottamaan Jumalaan sekä olemaan tyytyväinen elämäänsä, vaikka se olisikin vähemmän hohdokas. Tämä jae ja ajatus on myös itselläni auttanut silloin kun elämässä on ollut mustempia jaksoja ja ymmärrystä omille kokemuksille ei ole riittänyt. Roomalaiskirje on evankeliumien ohella Raamatun parasta antia!”

 

Ps. 119:9–11Miten nuorukainen pysyy oikealla tiellä? Siten, että noudattaa sinun sanaasi. 10 Koko sydämestäni minä kysyn sinun tahtoasi, älä anna minun eksyä käskyjesi tieltä. Minä talletan kaikki ohjeesi sydämeeni, etten rikkoisi sinua vastaan.

”Psalmi joka toimii rukouksenani, kun asiat omassa elämässä ja maailmassa ahdistavat. Lohtuna on myös se, että jos syntiä kuitenkin teen niin se on Herrassa pois pyyhitty kun sen tunnustan ja sydämessäni anteeksi pyydän.”

 

Saar. 1:2-3Turhuuksien turhuus, sanoi Saarnaaja, turhuuksien turhuus, kaikki on turhuutta! Mitä hyötyä on ihmiselle kaikesta vaivannäöstä, jolla hän itseään rasittaa auringon alla?

”Saarnaajan, jonka ajatellaan olevan kuningas Salomo, sanat iskivät minuun yläasteella voimakkaasti ja olen makustellut Saarnaajan kirjaa siitä asti. Salomo, Raamatun mukaan viisain koskaan elänyt ihminen, jolla on ollut elämä täynnä vaurautta, kunniaa ja naisia, lopulta toteaa kaiken olevan turhuutta. Valta, raha, tai kuviteltu onnellisuus eivät paina todellisuudessa mitään, vaan kaikki on Jumalassa. Tämä on asia jota pyrin ajattelemaan ja sisäistämään, jottei mikään katoava nousisi itselleni Jeesusta ja lähimmäisiäni tärkeämmäksi (ja olen huomannut, että se ei todellakaan ole helppoa).”

Otteet raamatusta ovat peräisin vuoden 1992 käännöksestä.

 

Lue lisää:

Vastarannan professori (12.2.2015)

Ei mikään peruspappi (29.8.2013)

Usko ulos kaapista (15.3.2010)