vallaton

Jylkkärin vaalibloggari V. Vallaton analysoi yllätyksellisten edarivaalien tulokset ja jälkilöylyt.

”[Pääsihteeri] Tuomas Viskari lupasi 2007 vaalien aikana, että seuraavissa edarivaaleissa Jyväskylässä äänestetään sähköisesti.” – V. Vallaton 4.11.2009

Vuosi 2015, vaalit on valvottu ja äänet laskettu. Käsin, totta kai. JYYssä on siis jo miltein 10 vuotta odotettu uudistusta. Tarvetta siirtymiseen varmasti on yhä. JYY jäi kansallisessa vertailussa pakan pohjimmaiselle sijalle äänestysaktiivisuudessa, kun muissa ylioppilaskunnissa äänestettiin jo sähköisesti.

Yksi hyvä puoli käsin laskennassa kuitenkin on. Jännitys vaalin tuloksesta välittyy autenttisesti sellaisenaan kun laskeminen edistyy. Loppuuko JYYssä myös vaalivalvojaiset, kun sähköinen äänestäminen otetaan käyttöön? Napin painallus ja meillä on tulos! Vallaton ottaa vakavaan harkintaan tehdä uudelle edarille esityksen, jolla edustajisto torppaisi koko sähköistämishankkeen! Onhan tämä vaarallista. Vaalikulttuurin nimissä Vallaton on valmis nousemaan barrikadeille!

Entä ne itse vaalitulokset? Mitä yllätyksiä oikeastaan JYY koki edarivaaleissa 2015? Vallaton listasi yllätykset ja ne ennakkoarvelut, jotka osuivat oikein.

 

Yllätykset

 

Vihreät, vihreät ja vihreät. Kolme kertaa se on toistettava, koska kolme suurinta äänipottia meni vihreiden ehdokkaille Bella Forsgren (68), Juuli Kärkinen (55) ja Irina Tuokko (50). Entinen Gröniöni ja nykyinen JYYn vihreiden kummisetä Touko Aaltokin pääsi aikoinaan parhaillaan “vain” 60 äänen saldoon. Joten kaukaa ei liene ole haettu sekään, että meillä voi hyvinkin olla kolme uutta Aaltoa JYYssä.

Vihreät ponnistivat ja kovaa, mutta P&D:n junaa se ei kiinni saanut. P&D otti ykköspaikan (11 paikkaa) ja Vihreät (8) nousivat toiselle sijalle. Hämmästyttävää kyllä, P&D:ltä ei yksikään ehdokas rikkonut 30 äänen rajaa, mikä on ehkä pienoinen yllätys näin kovalla paikkamäärällä. Tosin 20-29 ääntä saaneita ehdokkaita oli paljon (9 kpl). Pitkän listan turvin P&D:lle heltisi voitto tänä vuonna.

Alvarin unioni oli kolmas merkittävä voittaja näissä vaaleissa. Lista ei ollut erityisen pitkä, mutta ehkä tasalaatuisin kaikista ryhmistä. Alle kymmenen ääntä saaneita oli ainoastaan kaksi. Humanistien yhteislista löysi siis äänestäjänsä. Aiemmin tätä virkaa toimitti Poikkitieteilijöiden lista, joten tilausta listan luomiselle selvästi oli. Nähtäväksi jää, lähtevätkö Alvarin unionin edaattorit tekemään itsenäistä politiikkaa, vai jäävätkö he odottamaan käskyjä muilta Järjestöjen ääni -vaalirenkaan konkariryhmiltä?

 

Yllätykseksi voi nimetä myös nuo ”fossiilit”. Nämä ylioppilaskuntaa ja opiskelijaelämää jo vuosia haistelleet, maistelleet ja kokeneet olivat yllätyksiä täynnä. Osa heistä veti hurjia tuloksia, paikoin mitättömillä kampanjoilla. Kiven koviksi fossiileiksi voisi mainita ainakin Jyvivan kaksi suurinta ääniharavaa Marjukka Huttunen (43 ääntä) ja Samuel Lindholm (29) sekä Mikko “Viides kerta toden sanoo” Viitamäki (P&D) (29). Kyösti Ylikulju (vihr.) sai hänkin arvostettavat 20 ääntä, mutta jäi varaedustajan paikalle “nuorison” painaessa ohi.

Fossiilit yllättivät kuitenkin myös siellä toisessa päässä. Yllättävän vähäisille äänisaldoille jäivät niin Hanna Huumonen (dem., 8 ääntä), Eetu Heiska (kok., 7), Janne Ruuth (Luoti, 5), Kalle Jokinen (P&D, 3) kuin myös Matti Lahdenmäki (jyviva, 1).

Ja tietysti se illan suurin yllätys: Demareiden mätky! Pyöreät nolla paikkaa! Jani Kykkänen (dem.) uskalsi vaalipaneelissakin luvata viinihanoja Sonaattiin, mutta mitä vielä. Äänestäjät sanoivat ”ei kiitos”. Nähtäväksi jää kuinka pitkät jäähyväiset nämä olivat. Demareiden onneksi nyt alkaa kahden vuoden miettimisaika sille, mikä meni pieleen ja mitä tehdä toisin. Mahdollinen nousu on kivinen ja jos sen aikoo tehdä, on parempi aloittaa heti.

Ehkä pienenä yllätyksenä voi pitää myös Kokoomuksen ja Keskustan vaisua tulosta – kumpikin ryhmä ylsi vain kahteen paikkaan. Kokoomuksella Jonna Temonen (40 ääntä) oli ainoa merkittävä hahmo ryhmän äänilistassa. Muut jäivät kauas taakse. Saman voi toistaa Keskustan osalta. Arttu Karila (37) jäi yksin huipulle, muiden keskustalaisten jäädessä kauas taakse.  Karila sai tästä vetovastuusta myös vaalien äänikuninkaan tittelin. Ilman näitä kahta paikkamäärät olisivat olleet lähempänä yhtä.

 

Yllätyksettömät

 

Jyviva oli yllätyksetön (6 paikkaa), mutta teki varmaa puurtamista. Torjuntavoitostakin kuultiin puhuttavan.

Luoti (5) teki sen minkä voi. Ei hirveän paljoa, eikä hirveän vähän. Viisi paikkaa on kuitenkin hyvä suoritus näin kovassa kisassa. Ylistö sai omansa liikkeelle.

Persut (0). Kolme ehdokasta ja hiljainen kampanja. ”Akateeminen perussuomalainen” osoittautui fantasiaksi. Onko tällä idealla mitään toteutuskelpoisuutta Suomen Ateenassa? Nähtävästi ei.

 

Entäs sitten?

 

Puhtaasti laskennallisia hallituskombinaatioita on oikeastaan kolme.

23/41 – P&D, AU, LUOTI: Järjestöjen ääni -vaalirengas.

21/41 – VIHREÄT, AU, JYVIVA: Seminaarinmäen boheemi kansanrintama?

26/41 – P&D, VIHREÄT, AU: Kolme suurinta, mutta erittäin epätodennäköinen. Tästä ei ole pitkä matka viiteen suurimpaan, jolloin JYVIVA ja LUOTI tulisivat myös mukaan (yht. 37/41). Tosin lopputulos muistuttaisi enemmän Grilli 21:n taksariannosta kuin tiukkaa hallitusrintamaa.

JYYssä on kuitenkin perinteeksi muodostumassa se, että kaikki ryhmät tuovat ns. hallitustyrkkynsä pöytään, ja tyrkyistä pyritään löytämään ”paras mahdollinen paketti”. Tämä retoriikka on monta vuotta ollut helppo toteuttaa, koska mitään selviä jakolinjoja vaaleissa ei ole syntynyt. Historian valossa muutos on kuitenkin mahdollinen. Vallattoman mielessä yhä painaa vuoden 2011 hallitusneuvottelut, jolloin edustajiston enemmistö päätti “parhaaksi mahdolliseksi” jyviva-gröniöni-demari -hallituksen, vaikka halukkaita oli enemmänkin). Vähemmistöoppositio väistämättä syntyy, mutta millainen? Sen näemme pian. Hallituspeli on jo varmasti alkanut.


P.S. Onko muuten JYYn vaalikonedata avointa? Kuka tekisi vaalikonedatasta ja läpimenneistä varsinaisista edustajiston jäsenistä analyysin? Miltä todella näyttää uusi edustajisto? Analyysille olisi kysyntää!

 

V. Vallattoman edelliset kirjoitukset:

Vallaton ennustaa vaalituloksen (4.11.2015)

Poliittista vai ei? (3.11.2015)

Ken on ryhmistä fossiilein? (2.11.2015)

Vaalipaneeli paljasti ryhmien eroja (28.10.2015)

Perussuomalaiset konsensusta vastaan (26.10.2015)

Yritimme arvioida edarivaalijulisteet (22.10.2015)