Alle parin viikon päästä edessä olevat edustajistovaalit näkyvät vähitellen jo yliopistolla. Parin vuoden horroksesta herätetty Jylkkärin vaalibloggari V. Vallaton säntäsi innoissaan vertaamaan uusia vaalijulisteita.

Vaaliryhmät ovat saaneet ripustaa vaalijulisteitaan jo reilun viikon ajan. Vallatonkin kävi Kortepohjan Rentukan edustalla arvioimassa, miltä tämänkertaiset julisteet näyttävät.

Jyväkylän yliopiston vihreä vasemmisto
Jyväskylän yliopiston vihreä vasemmisto

Jyväskylän yliopiston vihreä vasemmisto (Jyviva)

Jyvivan juliste saa Vallattoman epäilemään omaa värinäköään. Jos ryhmä on vihreä, niin miksi sen juliste on kokonaan punainen? Punavihervärisokeiden kiusaksi vihreä vasemmisto ilmoittaa vieläpä kuuluvansa JYYn punaiseen vaalirenkaaseen. Jotta väripaletti leviäisi vielä pahemmin, on ehdokasnumeroissa käytetty vähän kaikkia värejä turkoosista keltaiseen ja pinkkiin. Otapa tästä nyt sitten tolkkua.

Vaalisloganissaan Jyviva lupaa tekevänsä ”radikaalia politiikkaa” ekologisen, tasa-arvoisen ja sivistyneen yliopistoyhteisön puolesta. Vallaton jää miettimään, millä vuosikymmenellä vähän kaiken kivan lupaaminen kaikille on kuulostanut erityisen radikaalilta.

+ Osassa kuvia hieno liitutaulutausta
+ Ehdokkaiden omat terveiset varoittavat reptiliaaneista ja oikeistosta
  Punavihervärisokeiden trollaaminen

Luonnontieteilijät

Luonnontieteilijät

Luonnontieteilijöiden vaalijuliste häviää Jyvivalle koossa, mutta informaation määrässä se on voittaja. Heti ylimpänä ja täten kai tärkeimpänä vaaliteemanaan luonnontieteilijät nostavat esiin ”hyvien käytänteiden jakamisen”. Vallaton ei ymmärrä, mitä tuo lause tarkoittaa, mutta kieltämättä kuulostaa hyvin tärkeältä. Ilmeisesti luonnontieteilijöiden vaalijuliste on suunnattu erityisen fiksuille äänestäjille, sillä ryhmän lyhennekin on kirjoitettu pelkästään binäärikoodilla.

Luonnontieteilijöiden itsevarmuudesta henkii se, että yhtä lukuun ottamatta kaikki ehdokaskuvat on otettu ”menestyksen linnakkeen” eli Agoran marmoriaulassa. Yleisilmeeltään juliste jää kuitenkin hieman sottaiseksi, kun taustalle on vielä läntätty sumennettu kuva Mattilanniemen sillasta. Toisaalta epäselvä ja vaikeasti hahmotettava otos sai Vallattoman katsomaan julistetta tarkemmin.

+ 01000010011010010110111011100100111001000111001001101001
01110100011011110110100101101101011010010110100100101110
+ Ei pidä äänestäjää tyhmänä (vaikka ehkä kannattaisi)
Turhan hämärä ja tuhnuinen

JYYn vihreät opiskelijat

JYYn vihreät opiskelijat

Vihreät opiskelijat korostavat ympäristöystävällisyyttään julisteen yläkulmaan läntätyllä suurella kierrätysmerkillä. Käytännön ympäristötekoja voikin jo nähdä julisteen kiinnityksessä. Mainos on kehystetty paikoilleen niin runsaalla kontaktimäärällä, että kontaktimuoviin vaadittavan öljyn kerääminen on vaatinut varmasti kuukausien poraukset Antarktiksella.

Vihreiden juliste onnistuu vihreää vasemmistoa paremmin siinä, että sen juliste on oikeasti hyvin vihreä. Ylioppilaskunnankin logo istuu erinomaisesti vaaliryhmän värien sekaan. Jopa kuvat on otettu luonnon helmassa. Lisäksi Vallaton kiittelee vihreitä siitä, että nämä ovat selkeästi merkinneet julisteeseensa vaalipäivät.

+ Vihreä on selkeästi vihreä
+ Vaalipäivät näkyvillä
 Kontaktimäärä tuhoaa maailmaa

JYYn demariopiskelijat

JYYn Demariopiskelijat

Seuraavaksi Vallaton onkin vaikean paikan edessä. Kortepohjasta ei löydy enempää vaalijulisteita, vaan muiden vaaliryhmien julistepaikoilta löytyy vain niille osoitetut paikat. Tasapuolisuuden nimessä Vallaton päättää arvioida paikkalaput siinä missä muutkin julisteet.

Demariopiskelijoiden lappu luottaa pelkistettyyn ja siistiin ilmaisuun. Teipinpalat on leikattu tyylitellen viistosti ja kiinnitetty lapun päihin. Lappu on jopa saksittu tarkasti niin, että tekstin ylä- ja alapuolelle jää yhtä paljon tyhjää tilaa. Yksinkertaista ja toimivaa.

+ Pelkistetty ja tyylikäs
+ Paperin kupruisuus luo kauniisti aaltoilevan pinnan
 Ehdokasnumerot puuttuvat

Jyväskylän Keskustaopiskelijat

Jyväskylän Keskustaopiskelijat

Jyväskylän Keskustaopiskelijoiden paikkalappu on selvästi hutaistumpi viritelmä kuin demareiden vastaava. Teipinpalat on revitty epätasaisesti, ja oikeasta alanurkasta selvästi puuttuu kolmas pätkä maalarinteippiä.

Toisaalta pieneenkin lappuun on saatu ujutettua hienoa symboliikkaa. Puolueen nimen mukaisesti tekstit on aseteltu tarkkaan paperin keskelle. Lisäksi päällekkäiset sanat voivat tuoda mieleen vallan pyramidin, mikä lienee aivan tarkoituksellista.

+ Hieno asettelu
 Viimeistelemätön toteutus ja puuttuva kolmas teippi

kokoomus

Jyväskylän Kokoomusopiskelijat

Jyväskylän Kokoomusopiskelijoiden julistepaikka on asetettu telineen vasempaan laitaan, mikä voi monien mielestä olla väärä paikka oikeistopuolueelle. Kokoomusopiskelijat ovat kuitenkin tiedostaneet ja ratkaisseet tilanteet yllättävän hienovaraisesti: julisteen paikkalappua on selvästi oikealle kallellaan.

Kokoomus kärsii paikkalapussaan hieman samasta huolimattomuudesta kuin keskustakin, vaikka teippejä onkin riittävästi. Taivaisiin kurkottava ylin teippi viittoo myös puolueen tietä kohti menestystä.

+ Kaltevuus kertoo oikeistolaisuudesta
Epätasaiset teipinpalat

Jyväskylän Akateemiset Perussuomalaiset

Jyväskylän Akateemiset Perussuomalaiset (Japsu)

Perussuomalaisten paikkalappu luottaa vakiintuneeseen teippien kolmikantamalliin, mutta erottuu massasta suurella koollaan. Aivan ylälaitaan aseteltu teksti kuvastaa uuden ryhmän pyrkimystä suoraan vallan huipulle.

Varjopuolena perussuomalaisten paikkalapussa on varsin paljon tekstiä kun ajattelee, että lapussa on sanoja yhtä paljon kuin ryhmällä ehdokkaita. Tuntuisi oudolta ajatella, että esimerkiksi Pörssi&Dumpin vaalijulisteen paikkalappuun olisi ahdettu viittäkymmentä sanaa.

+ Henkii itsevarmuutta
+ Paikkalapuksi erottuva
 Hieman liiankin radikaali asettelu

porssidumppi

Pörssi&Dumppi

Pörssi&Dumppi ovat sulautuneet niin tiiviiksi yksiköksi, ettei sanojen väliinkään mahdu enää välilyöntejä. Hieman alas asetettu teksti kuvastaa ryhmän pitkään säilynyttä kannatusta, jonka perusteella P&D voikin sanoa olevansa varsin vakaalla pohjalla.

Välilyöntien lisäksi Pörssi&Dumppi on onnistunut säästämään teippiä, sillä julistepaikka on kiinnitetty paikoilleen vain kahdella kulmiin asetellulla, ohuella teippisuirulla. Yksinkertaisesti nerokasta.

+ Välilyönnitovatturhia
+ Pelkistetty toteutus
 Puualustan pultit varastavat osan huomiosta

Alvarin Unioni

Alvarin Unioni

Näihin vaaleihin perustettu Alvarin Unioni luottaa brändiinsä niin vahvasti, ettei julistepaikalle ole jätetty paikkalappua ollenkaan. Tietoinen riskinotto voi kannattaa ja luoda samalla Unionista kuvan itsestäänselvänä menestyjänä, joka ei esittelyjä kaipaa.

Laputtomuus antaa tilaa Kortepohjan julistetelineen kauniin puupinnan kuvioille. Alvar Aallon tavoin puun syyt herättävät opiskelijoiden piilotajunnasta esiin isänmaallista ylpeyttä ja voimakasta kansallistunnetta.

+ Laputtomuus on itsevarma ratkaisu
+ Kaunis puupinta
Luottaako liikaakin tunnettavuuteen?

Kortepohjan jälkeen Vallaton yritti katsoa loppuja julisteita Agoran aulassa. Valitettavasti vaalijulisteet oli viety pois nanotiedepäivien tieltä.
Kortepohjan jälkeen Vallaton yritti katsoa loppuja julisteita Agoran aulassa. Valitettavasti vaalijulisteet oli viety pois Nanotiedepäivien tieltä.

Juttua päivitetty 23.10. klo 10.43: JYYn vihreiden opiskelijoiden juliste on kiinnitetty kontaktimuovilla, ei pakkausteipillä.