vallaton

Aave kummitelee JYYn yllä –­ Akateemisten perussuomalaisten aave! Jotkut meistä saattavat vielä muistaa viime edustajistovaalien aikana PresSuren & Poikkitieteilijöiden yhteislistalta kuuluneen huhun: JYYn edustajistovaaleissa on Suomen Ateenassa ehdolla ihka oikea persu! Nyt perussuomalaisilla on jo oma listansa ja ehdokkaiden määrä on noussut kolmeen.

Näppärimmät jo tietenkin kysyvät, että “Hei Vallaton, käsittelit jo asian viime vaaleissa, joten miksi enää? Mitä ihmeellistä tässä enää on?” Kyllä kyllä, persuja tulee Jyväskylään ­ myös yliopistoon ­ onhan heillä omat listansa muillakin yliopistokampuksilla. Olisi päinvastoin vain outoa jos Jyväskylä jäisi paitsi tästä akateemisen maailman todelliselta mitä vittua -kerholta (ks. P.S.).

Jyväskylän akateemisten perussuomalaisten (JAPSU) syntyminen JYYhyn on tärkeä seikka useammastakin syystä.

Ensinnäkin tämä protestiliike on näyttävästi kaikkea sitä vastaan, mistä JYYn “vanhoilla puolueilla” löytyy konsensus. Ylioppilaskunnan ”pakkojäsenyys” pois! Lukukausimaksut EU- ja Eta-maiden ulkopuolisille opiskelijoille nyt ja heti! Onko kummitus jopa niin pelottava, että edustajiston kaksi suurinta ryhmää liittoutuvat keskenään? Siinä on postmodernia rakkaustarinaa kerrakseen, kun pörssi&dumppilainen riistokapitalistikoodari yhdistää voimansa jyvivalaisen kulttuurimarxistivegaanin kanssa. Mutta riittääkö se pelastamaan JYYtä tältä möröltä?

Perussuomalaisten vaalitavoitteista ei ole paljoa tietoa saatavilla, joten Vallaton jää vielä odottamaan maanantain vaalipaneelia (26.10. klo 15:30). Sen verran persujen ehdokasasettelusta voi kuitenkin sanoa, että listalta löytyy viime vaaleista tuttu Aleksi Hernesniemi​, joka vaikuttaa myös perussuomalaisten puoluehallituksessa. Montako muuta valtakunnan tason hallituspuolueen puoluehallitusedustajaa on ehdolla JYYssä? ­Aivan. Hiljaiseksi vetää.

Toiseksi, ehdokasasettelu pitää Vallattoman mietteliäänä. Miltä vaalit näyttävät äänestäjän kannalta, joka haluaisi muutosta? Valittavana on yksi ainoa ryhmä, joka selvästi eroaa muiden ryhmien vaalitavoitteista, mutta heidän listansa on niin lyhyt, ettei sillä voi JYYssä edes teoreettisesti tehdä muutosta, vaikka kaikki sen ehdokkaat pääsisivät läpi.

Kaikki edustajistovaaleja hieman pidempään seuranneet tietävät, että suuret listat jyräävät näissä ylioppilaskuntien “kaverivaaleissa”. Tänä vuonna pisimmän ehdokaslistan toi pääsihteerin toiminnanjohtajan pöytään P&D hulppealla 50 nimen listalla. Muut vaaliliitot (Japsun kolmea lukuunottamatta) jäivät pituudeltaan 14­-26 ehdokkaan listoiksi.

Jos kerran vaaleissa ehdokaslistan pituus on tärkeintä, voiko siitä ennustaa vaalituloksen?

Eihän nämä olisi vaalit jos ei Vallaton saisi vähän spekuloida. Tämä ei ole vielä Vallattoman varsinainen vaalituloksen arvaus vaan pelkästään laskelma, joka perustuu vaalihistoriaan. Miltä edustajiston kokoonpano näyttäisi näillä ehdokaslistoilla, jos jokaisen ryhmän vaalihistoria määrittäisi paikkamäärän? Vallaton laski teidän iloksenne viimeisten kolmen vaalin tuloksia (2013, 2011, 2009) ja sai ryhmille (hyvin tieteellisen) edaattori/ehdokas (ed./ehd.) ­lukeman. Lukema kertoo kuinka monta edaattoria on mennyt jokaista ehdokasta kohtaan viime vaaleissa läpi. Jos et ymmärtänyt niin ei se mitään, Vallaton ei oikein itsekään tiedä miten päätyi lopulliseen tulokseen. Vaalikalja maistui aamun pikkutunneille ja kaava paljastetaan heti kun Vallaton saa selvää omista merkinnöistään. Tässä kuitenkin lähtöasetelmat vaaleihin.

vallatontaulukko

Persujen paikkamäärän arviointi on siis vielä täysin tämän tarkastelun ulkopuolella. Todelliseksi vaaraksi JYYn vanhoille vaaliliitoille ei persuista kuitenkaan vielä ole. Vaikka tulisi millainen JYYtky, ei vaalilistalta voi mennä läpi kuin maksimissaan nuo kolme ehdokasta. Sillä pääsee ehkä JYYstön makuun, mutta muutosta sillä ei tehdä.

P.S. Niin, mutta mitä vittua tapahtui Mitävittua-­kerholle? Tämä nelihenkinen kööri Tuomas Nurmen ​johdattelemana ei enää palannut edustajistokentille. Eivätkö he ymmärtäneet, että edari on elämän parasta aikaa? Facebook­-sivuillaan he ovat ilmoittaneet syyskuun lopulla syyksi:

”Tulevan suunnitelmakauden toiminnan keskipisteet ovat kyykkä, humppa ja uhkapelit. Onnistuneita työmaita teille ja tietämättömille!”

Vallaton jää odottamaan Mitävittua­kerhon paluuta vuodelle 2017. Ettehän te pojat valmistu sitä ennen, ettehän?