Jyväskylän yliopiston ylioppilaskunnan silloinen pääsihteeri Tuomas Viskari lupasi 2007 vaalien aikana, että seuraavissa edarivaaleissa Jyväskylässä äänestetään sähköisesti. Asiaa varten perustettiin yo-kuntamaiseen tapaan työryhmä, ja kaiken piti edetä sujuvissa merkeissä. Olihan monissa pienemmissäkin ylioppilaskunnissa jo äänestetty sähköisesti. Ja tulos oli suoraan nähtävissä edarivaalien kohonneena äänestysprosenttina.

No, nyt on sitten niiden seuraavien vaalien aikana. Ja meillähän on sähköinen äänestys, totta vie! Eikun siis… No ei, vaan ne perkeleen vaneripöntöt ovat edelleen siellä kirjaston ja laitosten auloissa varustettuna hommaansa tympääntyneillä vaalivirkailijoilla.

Mikä on tulos? No varmaan taas joku kakkosella alkava äänestysprosentti ja helvetillinen työ laskea ääniä. Tulokset venyvät, keskusvaalilautakunta juopuu, vaalivalvojaisten väki juopuu ja kaikkia vituttaa – varsinkin, kun kaiken sen kitatun viinan jälkeen Rentukan kankaalle heijastuvat oman ryhmän tappiosta viestivät numerot.

V. Vallaton kysyi ennen vaaleja ylioppilaskuntien pääsihteereiltä sähköpostitse muun muassa sähköisistä äänestysmahdollisuuksista ja veikkauksista edarivaalien äänestysaktiivisuudesta. Suorastaan hävettävän huonosta vastausprosentista johtuen tulos jäi laimeaksi, mutta ne harvat veikkaukset eivät 30 prosenttia kummempaa aktiivisuutta arvailleet. JYYn pääsihteeri Minna Hautamäki jätti vastaamatta koko kyselyyn – siis myös siihen, miksi Jyväskylän edarivaaleissa ei vieläkään äänestetä sähköisesti. Siksi kysymys joudutaan nyt esittämään julkisesti tässä. Eikä ole ensimmäinen kerta.

Mitä tapahtui sille sähköistä äänestystä valmistelleelle työryhmälle? Kaikkea vaaditaan nykyään verkkoon, yliopiston opetustakin viedään verkkoon, mutta sähköistä saati nettiäänestystä ei edarivaaleihin saada.

Ehkä taustalla on valtaa pitävien salaliitto. He tietävät, että ehdolla olevat ja heidän kaverinsa äänestävät perinteiselläkin tavalla. Sähköinen äänestyshän helpottaisi äänen antamista, jolloin vaaleja saattaisi tulla sekoittamaan ihan rivi-jyyläisiä. Sehän voisi vaikuttaa tulokseen ties millä tavalla!

Vanha tapa olkoon siis parempi kuin netillinen uusia.