Näissä vaaleissa äänestäjällä on tasan kaksi vaihtoehtoa. Joku voi saivarrella, että niitä on muka enemmän, mutta V. Vallaton tietää toki teitä paremmin. Vaihtoehto yksi on äänestää Järjestöjen ääni -nimistä vaalirinkiä, johon kuuluu PresSure, Pörssi&Dumppi, Yhdistyneet kieltenlukijat, Poikkitieteilijät sekä Luonnontieteilijät. Vaihtoehto kaksi on äänestää puoluepoliittisesti sitoutuneita ryhmiä, tai ryhmiä, jotka teeskentelevät olevansa puolueisiinsa sitoutumattomia, mutta todellisuudessa ns. oikeasta politiikasta vastineet näille ryhmille löytyvät. Jos joku ei osaa yhdistää ryhmiä ja niitä vastaavia puolueita, niin V. Vallaton tekee sen tässä teidän rakkaiden äänestäjien puolesta.

Kokoomusopiskelijat = Kokoomus
Keskustaopiskelijat = Keskusta
Grönioni = Vihreät
Jyviva = Vasemmistoliitto
Kristilliset opiskelijat = Kristillisdemokraatit

Jos jotakuta ryhmää ei miellytä yhtäsuuruusmerkkien käyttö tässä yhteydessä, niin voi vaikka imaista V. Vallattoman ekvivalenssia.

No niin, mutta jatketaanpa aiheesta. Punnitaanpa ensiksi vaihtoehtoa yksi eli ehdokkaan äänestämistä Järjestöjen ääni -vaaliringistä. Selitän ensin, mitä tämä vaalirinki käytännössä tarkoittaa. Se tarkoittaa sitä, että kaikki vaaliringin ehdokkaat ovat ikään kuin samaa listaa eli äänet ynnätään yhteen ja sitten lasketaan vertausluku ehdokkaalle. Käytännössä se siis tarkoittaa sitä, että äänestämällä sitä luontoa rakastavaa nappisilmäistä ranskanopiskelijatarta YK:n listalta, saattaakin äänesi hyödyttää sitä Pörssi&Dumpin listan viinanhimoista hyppyritukkaa, jonka mielestä JYYn palju tulisi lämmittää polttamalla kaikki kampuksella pyörivät kulkukoirat. Sama toimii myös päinvastoin eli jos äänestää sitä P&D:n kovaa talousrealistisia, niin ääni saattaakin ajaa sellaisen ehdokkaan läpi toiselta listalta, joka tahtookin luoda lisää mukatärkeitä ja rahoja tuhlailevia suojatyöpaikkoja JYYn alle. Koska kyseessä on poliittisesti sitoutumattomat ryhmät, niin myös ryhmän sisällä saattaa arpaonni napsahtaa aivan erilaisia pohtivalle tyypille kuin äänestämäsi edustaja oli. Uskallatko lähteä mukaan vaaliarpajaisiin, valitsetko Järjestöjen äänen?

Onko puolueita vastaavien ryhmien äänestäminen sitten parempi? No, ainakaan arvomaailmarulettissa ei tarvitse koittaa onneaan. Vaarana on kuitenkin listoilla vaanivat poliittiset broilerit: nuo paskantärkeät wannabe-poliitikot, jotka tahtovat mukavia CV-merkintöjä, vähän huomiota ja mahdollisuuden päteä. JYYn asiat ei oikeastaan kiinnosta hittoakaan, mutta opiskelijapolitiikka on mukava ponnahduslauta matkalla sinne niitä oikeasti tärkeitä virkoja ja titteleitä. Pestejä ja vastuualueita otetaan hoidettavaksi enemmän kuin oikeasti keretään hoitaa, jotta ns. virtuaalisen politiikkakikkelin pituus kasvaisi mahdollisimman paljon. Henkilövalinnoissa kompetenssi on olennaista vasta siinä vaiheessa, jos henkilö tunnustaa oikeaa väriä.

Joten lähdetkö mukaan vaaliarpajaisiin (Järjestöjen ääni) vai valitsetko arvot ja mahdolliset pyrkyrit siihen kaupan päälle? Yksi on kuitenkin varma: äänen antaminen on helpointa silloin, jos voi äänestää itseään. Vaaleissa on siis ainakin 288 äänestäjää, joiden ei tarvitse arpoa! Paitsi jos ei luota edes omiin arvoihinsa.

——-

JÄLKIHUOMAUTUS: V. Vallaton ei vaalihuuruissaan ollut ilmeisesti täysin käsittänyt edustajistovaalien vaaliliiton merkitystä. Oskari R. korjasi Vallattoman väärinkäsityksen kommenttiosiossa. Oikea laskentamalli menee Oskaria lainatakseni, jotta:”

Vaaliringin tuloksia ei ynnätä yhteen samalla tavalla kuin valtiollisten vaalien vaaliliitossa, vaan vaaliliittojen (=ehdokaslistojen) muodostamassa vaaliringissä ehdokkaat järjestetään ensin järjestykseen heidän omissa vaaliliitoissaan saamiensa vertauslukujen perusteella. Lopulliset vertausluvut koko vaalirenkaan äänipotista lasketaan vasta sen jälkeen.

Tarkemman ja pilkuntarkan selityksen kertovat myös JYYn säännöt. Toimitus pahoittelee tapahtunutta erhettä.