Ei hakutuloksia.

Vaaliarpajaisia ja broilereita

Näissä vaaleissa äänestäjällä on tasan kaksi vaihtoehtoa. Joku voi saivarrella, että niitä on muka enemmän, mutta V. Vallaton tietää toki teitä paremmin. Vaihtoehto yksi on äänestää Järjestöjen ääni -nimistä vaalirinkiä, johon kuuluu PresSure, Pörssi&Dumppi, Yhdistyneet kieltenlukijat, Poikkitieteilijät sekä Luonnontieteilijät. Vaihtoehto kaksi on äänestää puoluepoliittisesti sitoutuneita ryhmiä, tai ryhmiä, jotka teeskentelevät olevansa puolueisiinsa sitoutumattomia, mutta todellisuudessa ns. oikeasta politiikasta vastineet näille ryhmille löytyvät. Jos joku ei osaa yhdistää ryhmiä ja niitä vastaavia puolueita, niin V. Vallaton tekee sen tässä teidän rakkaiden äänestäjien puolesta.

Kokoomusopiskelijat = Kokoomus
Keskustaopiskelijat = Keskusta
Grönioni = Vihreät
Jyviva = Vasemmistoliitto
Kristilliset opiskelijat = Kristillisdemokraatit

Jos jotakuta ryhmää ei miellytä yhtäsuuruusmerkkien käyttö tässä yhteydessä, niin voi vaikka imaista V. Vallattoman ekvivalenssia.

No niin, mutta jatketaanpa aiheesta. Punnitaanpa ensiksi vaihtoehtoa yksi eli ehdokkaan äänestämistä Järjestöjen ääni -vaaliringistä. Selitän ensin, mitä tämä vaalirinki käytännössä tarkoittaa. Se tarkoittaa sitä, että kaikki vaaliringin ehdokkaat ovat ikään kuin samaa listaa eli äänet ynnätään yhteen ja sitten lasketaan vertausluku ehdokkaalle. Käytännössä se siis tarkoittaa sitä, että äänestämällä sitä luontoa rakastavaa nappisilmäistä ranskanopiskelijatarta YK:n listalta, saattaakin äänesi hyödyttää sitä Pörssi&Dumpin listan viinanhimoista hyppyritukkaa, jonka mielestä JYYn palju tulisi lämmittää polttamalla kaikki kampuksella pyörivät kulkukoirat. Sama toimii myös päinvastoin eli jos äänestää sitä P&D:n kovaa talousrealistisia, niin ääni saattaakin ajaa sellaisen ehdokkaan läpi toiselta listalta, joka tahtookin luoda lisää mukatärkeitä ja rahoja tuhlailevia suojatyöpaikkoja JYYn alle. Koska kyseessä on poliittisesti sitoutumattomat ryhmät, niin myös ryhmän sisällä saattaa arpaonni napsahtaa aivan erilaisia pohtivalle tyypille kuin äänestämäsi edustaja oli. Uskallatko lähteä mukaan vaaliarpajaisiin, valitsetko Järjestöjen äänen?

Onko puolueita vastaavien ryhmien äänestäminen sitten parempi? No, ainakaan arvomaailmarulettissa ei tarvitse koittaa onneaan. Vaarana on kuitenkin listoilla vaanivat poliittiset broilerit: nuo paskantärkeät wannabe-poliitikot, jotka tahtovat mukavia CV-merkintöjä, vähän huomiota ja mahdollisuuden päteä. JYYn asiat ei oikeastaan kiinnosta hittoakaan, mutta opiskelijapolitiikka on mukava ponnahduslauta matkalla sinne niitä oikeasti tärkeitä virkoja ja titteleitä. Pestejä ja vastuualueita otetaan hoidettavaksi enemmän kuin oikeasti keretään hoitaa, jotta ns. virtuaalisen politiikkakikkelin pituus kasvaisi mahdollisimman paljon. Henkilövalinnoissa kompetenssi on olennaista vasta siinä vaiheessa, jos henkilö tunnustaa oikeaa väriä.

Joten lähdetkö mukaan vaaliarpajaisiin (Järjestöjen ääni) vai valitsetko arvot ja mahdolliset pyrkyrit siihen kaupan päälle? Yksi on kuitenkin varma: äänen antaminen on helpointa silloin, jos voi äänestää itseään. Vaaleissa on siis ainakin 288 äänestäjää, joiden ei tarvitse arpoa! Paitsi jos ei luota edes omiin arvoihinsa.

——-

JÄLKIHUOMAUTUS: V. Vallaton ei vaalihuuruissaan ollut ilmeisesti täysin käsittänyt edustajistovaalien vaaliliiton merkitystä. Oskari R. korjasi Vallattoman väärinkäsityksen kommenttiosiossa. Oikea laskentamalli menee Oskaria lainatakseni, jotta:”

Vaaliringin tuloksia ei ynnätä yhteen samalla tavalla kuin valtiollisten vaalien vaaliliitossa, vaan vaaliliittojen (=ehdokaslistojen) muodostamassa vaaliringissä ehdokkaat järjestetään ensin järjestykseen heidän omissa vaaliliitoissaan saamiensa vertauslukujen perusteella. Lopulliset vertausluvut koko vaalirenkaan äänipotista lasketaan vasta sen jälkeen.

Tarkemman ja pilkuntarkan selityksen kertovat myös JYYn säännöt. Toimitus pahoittelee tapahtunutta erhettä.

 1. Tero Uuttana

  Minusta puoluepoliittisesti sitoutumattomat ryhmät eivät ole kuitenkaan mitenkään immuuneja tuolle pyrkyryydylle tai sille, että äänestetään kavereita/oman aatteen edustajia. Monet ainejärjestötaustaisetkin toimijat ovat selkeästi johonkin kallellaan sillä poliittisella akselilla, vaikka nimellisesti olisivatkin sitoutumattomia. Puoluepoliittinen sitoutumattomuus ei ole yhtä kuin poliittinen sitoutumattomuus. On esimerkiksi aika hankala kuvitella kenenkään äärivasemmistolaisen pyrkivän edariin esim. P&D:n listoilta, joka ainakin viime vaalien vaalikoneanalyysissä oli monin paikoihin hyvin lähellä Kokoomustua, kun vertailtiin ehdokkaiden vastauksia.

  Ja kuten joskus tonne toisaallekin kommentoin, niin kyllä puoluesidonnaisissa ryhmissäkin osataan nähdä kompetenssi, ei vain väriä. En tosin sano, etteikö sitä joskus ilmenisi, mikä on toki ikävää.

  -Tero

  Ilmoita asiattomasta kommentista

 2. Oskari R.

  Nyt on kyllä yleensä niin viiltävän analyyttinen V. Vallaton mennyt erehtymään!

  Vaaliringin tuloksia ei ynnätä yhteen samalla tavalla kuin valtiollisten vaalien vaaliliitossa, vaan vaaliliittojen (=ehdokaslistojen) muodostamassa vaaliringissä ehdokkaat järjestetään ensin järjestykseen heidän omissa vaaliliitoissaan saamiensa vertauslukujen perusteella. Lopulliset vertausluvut koko vaalirenkaan äänipotista lasketaan vasta sen jälkeen.

  Tästä johtuen vaalirenkaan vaalimatemaattinen merkitys on aika pieni. Se voi nostaa jonkun vaalirenkaaseen kuuluvan ryhmän ehdokkaan edustajistoon vaalirenkaaseen kuulumattoman ehdokkaan ohi, jos renkaaseen kuuluvat ryhmät saavat paljon ”ylimääräisiä ääniä”. Oikeissa olosuhteissa luontoa rakastavan nappisilmäisen ranskanopiskelijattaren ääni saattaa siis kyllä hyödyttää viinanhimoista hyppyritukkaa, mutta ei aivan niin radikaalisti, kuin mr. Vallaton esittää.

  Ilmoita asiattomasta kommentista

 3. Antti Väisänen

  Vastaanpa täällä nyt tuohon perinteiseen ad hominem -hyökkäykseen eli sittarikommenttiin.

  Se, että meillä on sitoutumaton ryhmä, tarkoittaa sitä että ryhmämme on puoluepoliittisesti sitoutumaton. Tuo painotus on tässä kontekstissa on tärkeä. Kaikki Järjestöjen äänen ryhmät ovat puoluepoliittisesti sitoutumattomia, mutta kaikki ovat kuitenkin sitoutuneita omiin vaaliteemoihinsa. Jokaisella ryhmällä on oma arvomaailmansa, ja äänestämällä kyseistä ryhmää tiedät kyllä saavasi kyseisiä teemoja ajavan henkilön. Ryhmien ehdokkaat edustavat kaikki omia alojaan, ja vaikka käytössä onkin suhteellinen vaalitapa, äänestämällä henkilöitä omasta pääaineestasi ja kaveripiiristäsi (lue: listaa, joka koostuu pääosin tällaisista ihmisistä) saat luultavasti edustajistoon ihmisen, joka ajattelee samoin kuin sinä. Vaaleissa sitten ehdokkaat asetetaan suosion mukaan ryhmässä järjestykseen, ja se menee läpi, joka sai eniten ääniä. Tämä on minusta edustuksellista demokratiaa parhaimmillaan, ja antaa parhaan vasteen äänestäjän antamalle äänelle.

  Ilmoita asiattomasta kommentista

 4. Santtu Viitanen

  Jep,

  Käytännössä Järjestöjen ääni vaalirenkaan (eli ei vaaliliiton) merkitys on siihen kuuluville ryhmille noin yhden paikan verran. Äänestäjän antama ääni menee ensisijaisesti ehdokkaalle ja hänen edustamalleen ryhmälle. Blogikirjoitukset ylioppilaslehden nettisivuilla voivat vaikuttaa hyvinkin monen ihmisen äänestyskäyttäytymiseen, joten toivoisin että otettaisiin faktoista ensin selvää.

  Ilmoita asiattomasta kommentista

 5. Miika H.

  Tekstistä pitäisi kyllä yliviivata virheellinen tieto, huomautusta ei nopeasti tuolta pohjalta huomaa.

  Ilmoita asiattomasta kommentista

 6. Antti Yli-Tainio

  Antti: ad hominem hyökkäyksistä puheenollen, sittareit voisivat lopettaa nuo perusteettomat hyökkäykset arvopohjaisia listoja kohtaan. Kukaan edes puolueeseen kuuluva (kuten minä) ei ota määräyksiä tai edes neuvoja puoluetoimistolta, vaan poliittisesti aktiivinenkin henkilö tekee päätökset tasan tarkkaan omien arvojen pohjalta. Yhteinen arvopohja helpottaa keskustelua ja helpottaa ratkaisujen löytämistä vaikeissakin asioissa. Jokainen ehdokasryhmä joka ottaa johonkin kantaa, vaikka sitten WLAN:iin, on poliittinen. Samoin se että otetaanko vaikka tasa-arvoon kantaa on poliittinen, ja arvolautunut päätös, nimitti sitä miksi vaan.

  Oikea termi ”poliittisiksi” kutsutulle listalle on arvopohjainen lista. Pärjäsit muuten Antti V. tosi hyvin tänään vaalipaneelissa!

  Ilmoita asiattomasta kommentista

 7. Antti Väisänen

  Itse en tietääkseni ole syyllistynyt tuohon hyökkäilyyn, mutta itselleni on ihan liian monesti esitetty tuo väite siitä etten edusta mitään arvoja sitoutumattomana niin halusin kerrankin kirjoittaa auki perustelut sille miksei se päde. Minusta tähän asti Luonnontieteilijöistä kaikki ovat ajaneet positiivista kampanjaa ja perustaneet toimintansa sille, ettei kukaan meistä kampanjoi toisia ryhmiä vastaan.

  Minusta olisi hienoa kerrankin päästä väittelyssä siihen, että keskusteltaisiin esim. vaaliteemojen realistisuuksista eikä lähdettäisi liikkeelle siitä, että meidät leimataan heti kättelyssä ”epäpoliittiseksi toimijaksi”. Kaikki edustajistovaaleissa mukana olevat ryhmät ovat poliittisia toimijoita, mutta kaikki eivät ole puoluepoliittisia toimijoita. Itse en ainakaan rinnasta politiikkaa ja puoluepolitiikkaa samaksi asiaksi. Uskoisin että keskustelussakin päästäisiin ihan uudelle tasolle heti kun tuosta kädenväännöstä luovuttaisiin ja lakattaisiin tekemästä tuota keinotekoista erottelua ja eripuraa jokaisen ryhmän välille. Kaikilla on kuitenkin sama tavoite parantaa ylioppilaskuntaa ja edustajistossa päätökset tehdään yhteisesti, miksi siihen on pakko yrittää väkisin saada väliin riitelyä ryhmien välille.

  Ilmoita asiattomasta kommentista

 8. Mikko Punkari

  ”Minusta tähän asti Luonnontieteilijöistä kaikki ovat ajaneet positiivista kampanjaa ja perustaneet toimintansa sille, ettei kukaan meistä kampanjoi toisia ryhmiä vastaan. ”

  ”Kaikilla on kuitenkin sama tavoite parantaa ylioppilaskuntaa ja edustajistossa päätökset tehdään yhteisesti, miksi siihen on pakko yrittää väkisin saada väliin riitelyä ryhmien välille.”

  Ja kuitenkin Järjestöjen ääni-renkaan vaalimainoksessa lukee kuitenkin ”Pää pois puolueesta.”

  Olen huomaavinani ylläolevissa sanomissa ristiriitaisuuksia, mutta mulla on tosiaan vielä logiikan kurssi käymättä, joten saattaapi olla, että joku selventää minulle asiaa.

  Ilmoita asiattomasta kommentista

 9. Miika H.

  Ovatko nämä ”perusteettomat hyökkäykset” siis niitä tilanteita, joissa olemme pyrkineet selventämään sitä, ettei puoluetaustaisen/arvopohjaisen/minkälie listan äänestäminen ole ainut vaihtoehto?

  Mainossloganiksi päätyi tuo humoristinen heitto ihan sen mahdollistaman näkyvyyden vuoksi; emme sentään väittäneet olevamme Jyviva 😉

  Ilmoita asiattomasta kommentista

 10. Miika H.

  Ennen kun joku jyvivalainen pääsee kommentoimaan, olisi pitänyt oikeastaan sanoa ”vihervahemmisto”.

  Ilmoita asiattomasta kommentista

 11. Ville Qvist

  Punkari siististi sivuuttaa koko Väisäsen viestin pihvin ja tarttuu täysin epäoleelliseen asiaan. Onko oikeasti mahdotonta keskustella asioista ilman, että koko ajan heitellään asiaan kuulumattomia kommentteja?

  Ilmoita asiattomasta kommentista

 12. Tero Uuttana

  Tässä on asiaankuulumaton kommentti: KYRPÄ!

  Jatkakaa.

  -Tero

  Ilmoita asiattomasta kommentista

 13. Kalle Jokinen

  Voisitteko vaikka, molemmat Antti ja Mikko kertoa missä Järjestöjen Ääni ”hyökkää” puoluepoliittisesti sitoutuneita ryhmiä vastaan? Siis tuon vaalimainoksen sangen humoristisen heiton lisäksi. Uskon puhuvani kaikkien Järjestöjen Ääni-renkaan ryhmien puolesta sanoessani, että myös puoluepoliittisilla ryhmillä on oma tärkeä paikkansa JYY:ssä. Samaan aikaan kuitenkin, myös meillä sitoutumattomilla tulee olla oikeus ja mahdollisuus olla vaikuttamassa. Mun henkilökohtainen mielipide on, että paras tulos saadaan yhdistelemällä molempia porukoita.

  Ilmoita asiattomasta kommentista

 14. JLintula

  Kalle puhuu ihan asiaa. Tämän kommenttiosion kaltaisia kiihottumisia on jokaisten edustajistovaalien aikaan nähty, kun tunnelma alkaa olemaan kiihkeä näin vaalipäivien aikaan.

  Se ei kuitenkaan poista sitä tosiasiaa, että niin poliittis-ideologisilla ryhmillä kuin ’sittareilla’ on paikkansa ylioppilkasunnassa. Hyökkäily tai hyökkäilystä syyttely on mielestäni ihan tarpeetonta. Ainakin järjestöjen ääni-ryhmät pyrkivät vain kertomaan keitä he ovat, omista lähtökohdistaan käsin. Ei se automaattisesti tarkoita, että vastustaa toisten olemassaoloa.

  *Rauhaa*

  Ilmoita asiattomasta kommentista

 15. Tero Uuttana

  Tää on vaan mun henkilökohtainen persereikä, siis mielipide, mutta mun mielestä esim. näissä P&D:n blogauksissa on aika selkeää vastakkainasettelua luettavissa rivien välistä ja riveiltäkin, jossa Järjestöjen ääntä ja puoluepoliittisia toimijoita asetetaan vastakkain:
  http://porssidumppi.blogspot.com/2011/09/p-mukaan-jarjestojen-aani.html

  Tuossa myös esim. väitetään asioita tapahtuneen puoluepoliittisten toimijoiden ollessa vallankahvassa, jotka eivät edes pidä paikkaansa.

  Myös seuraavassa tekstissä kritiikki on suunnattu myös aika selkeästi poliittisia broilereita ja puoluesidonnaisia ryhmiä vastaan, vaikka yleisellä tasolla puhutaankin:
  http://porssidumppi.blogspot.com/2011/09/henkilovalintasoppa.html

  Jotta asia ei mene liian vakavaksi, niin tässä olis toinen KYRPÄ!

       ▄█▀█▀█▄
      ▄█▀ █ ▀█▄
      ▄█▀    ▀█▄
      █      █
      █      █
      ▀█▄▄ █  ▄█▀
       █ ▄▀▄ █
       █ ▀  ▀ █
       █    █
       █    █
       █    █
       █    █
       █    █
    ▄█▀▀█▄█    █▄█▀█▄
   ▄█▀▀  ▀      ▀▀█
  █▀           ▀█
  █            █
  █      ▄█▄     █
  ▀█     █▀ ▀█    █▀
   ▀█▄   █▀  ▀█   ▄█▀
    ▀█▄▄▄█▀   ▀█▄▄▄█▀

  Omistan sen Jusalle <3

  -Tero

  Ilmoita asiattomasta kommentista

 16. Kalle Jokinen

  Tuosta Järjen Ääni bloggauksesta en kyllä, näiden mun silmälasien läpi katsottuna, löytänyt mitään hyökkäävää. Minusta tuo on kyllä erittäin neutraali kirjoitus, jossa vain kerrotaan faktat renkaasta ja siitä miksi se on perustettu. Tietenkin vastakkainasettelu syntyy jo siitä, että rengas asettuu poliittisia ryhmiä vastaan vaaleissa, mutta tämä nyt lienee itsestään selvää.

  Mitä tuohon Lintsin kirjoitukseen tulee, niin kieltämättä siinä kritisoidaan nykyistä systeemiä hyvinkin rankasti ja tietenkin tällä hetkellä kohteeksi joutuu vallanpitäjät elikä puoluepoliittiset ryhmät, mutta yhtälailla siinä myönnetään, että samaa esiintyy myös sitoutumattomien ryhmien keskuudessa. Toki voidaan pohtia tekstin tarkoitushakuisuutta ja sitä olisiko sitä julkaistu, jos P&D olisi esim. ollut mukana hallituksessa.

  Nyt sulla on Tero mennyt hieman termit sekaisin (vastakkainasettelu vs hyökkäys). Vaalien alla ja niiden jälkeenkin vastakkainasettelu on luonnollista ja välttämätönkin (minkäs hiton takia me muuten vaivauduttais ees äänestään, jos kaikki on samaa mieltä?) Sen sijaan tapa, jolla tuo vastakkain asettelu luodaan ja argumentoidaan on minusta tärkeä. On aivan eri asia pyritäänkö pääasiallisesti tuomaan esille omaa paremmuuttaan vai keskitytäänkö mieluummin tuomaan esiin kilpailijoiden tekemiä virheitä ja heikkouksia. Ainakin minusta kaikki Järjestöjen Ääni ryhmät ovat keskittyneet tuohon ensin mainittuun ja pyrkineet tuomaan esille itseään omien vahvuuksiensa kautta. Sen sijaan, että olisimme pyrkineet järjestelmällisesti hyökkäämään minkään puoluepoliittisen tai muunkaan ryhmän linjauksia tai arvomaailmaa vastaan.

  Ja ettei nyt tosiaan menis täällä Vallattoman alla aivan liian vakavaksi, heitetään kehiin myös TISSIT! (joo tiedän Kokoomus käytti tätä jo eilen oon copycat)

  Ilmoita asiattomasta kommentista

 17. Ville Qvist

  Nyt vittu oikeesti! Tää on nyt tätä samaa paskaa, mitä on ollut edarikin jo useamman vuoden: Keskustellaan keskustelusta keskustelun takia ja unohdetaan ne oikeat asiat! Tässä ei ole mitään järkeä. Lopetetaan siis tämä pelleily ja keskustellaan niistä vaaliteemoista ja muista ihan oikeista asioista, kuten Väisänen jo toivoi viestissään.

  Ilmoita asiattomasta kommentista

 18. Mikko Punkari

  Käsitin tämän V. Vallattoman tekstin keskittyvän nimenomaan arvopohjaisten ja järjestöpohjaisten listojen välisiin eroihin. Siksi tämä on mielestäni hyvä paikka aiheeseen liittyville kommenteille ja keskustelulle. Jos vallattoman kirjoitus olisi koskenut jonkin ryhmän tai kaikkien ryhmien vaaliteemoja, kommenttini liittyisivät varmasti niihin.

  Vastakkainasettelua tapahtuu varmasti molemmin puolin ja kuten Kalle taisi sanoa, on varmasti myös äänestäjän etu, että ryhmäkohtaisia eroja (ovat ryhmät sitten minkä taustaisia tahansa) tuodaan esille. Aiemmassa kommenttissani tartuin lähinnä siihen, että Väisäsen sanavalinnat antavat mielestäni liian pyhimysmäisen kuvan heidän toiminnastaan.

  ”Pää pois puolueesta” voi olla jollekin humoristinen heitto, kuten myös ”ryntäät” ja ”sermin takana käynti” saattavat olla sitä jollekin. Kukin punnitkoon itse minkä kokevat hauskaksi, mutta itse en koe kovin humoristisena puolueen rinnastamista perseeseen (”Pää pois perseestä” on varsin tyypillinen lausahdus), vaikka en minkään puolueen jäsen olekaan. (Saattaa tietysti olla, että olen tehnyt myös virhepäätelmän siitä, onko slogan johdettu tuosta tutummasta lausahduksesta.)

  Tsemppiä kaikille vaalityöhön. Varmasti niistä teemoista ehditään puhumaan. Mielestäni kaikkien ryhmien (jotka sivullaan ne ovat julkaisseet) teemojen joukosta löytyy hyviä ja tärkeitä asioita.

  Ilmoita asiattomasta kommentista

 19. Tero Uuttana

  Kalle Jokinen:
  ”Tuosta Järjen Ääni bloggauksesta en kyllä, näiden mun silmälasien läpi katsottuna, löytänyt mitään hyökkäävää.”

  Ehkä se ”Myös suoraan opiskelijoille ja järjestöille suunnattu aika sekä resurssit ylioppilaskunnan toiminnassa ovat laskeneet viime vuosina” -väite oli minusta hyökkäävä, koska siinä luodaan mielestäni valheellista kuvaa siitä, mitä viime hallitukset ovat saaneet aikaan järjestösektorilla. Tähän väitteeseen myös tartuttiin kommenttiosiossa ja mitä minä olen asiaa vierestä seurannut, niin todellisuus on päinvastainen. Mutta tällaisella väitteellä luodaan nykyisistä ja edellisistä hallitustoimijoista kuva, ettei niitä kiinnosta järjestöjen asiat tai niiden kehittäminen, joten minusta tuon voi tulkita hyökkäykseksi.

  Minusta keskustelu keskustelun takia on aika viihdyttävää, mutta jos siitä ei pidä, niin ei sitä kannata harrastaa 🙂 Ei mua mitkään vaaliteemat kiinnosta, kaikillahan on keskimäärin kuitenkin sellaiset vaaliteemat, jotka kaikki voisivat ihan yhtä hyvin allekirjoittaa.

  Mulle ei ole kauhean selvää, että missä tuo ”pää pois puolueesta”-slogani edes ilmenee, mutta samaa mieltä Punkarin kanssa siitä, että kyllä sen jonkinlaisena loukkauksena voi tulkita puoluesidonnaisia ryhmiä kohtaan. Itse en ole kauhean kova loukkaantumaan.

  Ja jos jollekulle on epäselvää, niin minusta on hyvä, että vaaleissa on uusia ainejärjestöpohjaisia listoja eikä minulla ole mitään Järjestöjen ääni -vaaliliittoa vastaan. Tartuin vain siihen, mihin tarttua pystyi.

  -Tero

  Ilmoita asiattomasta kommentista

Kommentointi suljettu.