Heti aluksi on todettava, että JYYn hallituksen kokoonpano harvoin noudattelee edustajistovaalien lopputulosta. Käytännössä hallituksen valinta on erittäin kaukana politiikasta. ”Hyvän jengin” kokoaminen painaa enemmän kuin poliittiset erimielisyydet.

Vaalivoittaja Pörssi & Dumppi pitää omat hallitusehdokkaansa yleensä salaisuutena aivan loppuun asti. Vallattoman korviin ei marraskuun keskivaiheilla ollut kuulunut oikein mitään juoruja siitä, keitä P&D olisi hallitukseen asettamassa. Periaatteessa kuka tahansa edustajistoryhmästä voi asettua ehdolle. Vallaton veikkaa P&D:n ehdokkaiksi ainakin Jaska Vepsäläistä, Antti Lassilaa ja Jasmin Luukkoa. Myös Siiri Haapakoski saattanee olla yksi ehdokkaista.

Alvarin Unioni on tällä hetkellä ainoa ryhmä, joka on julkisesti nimennyt omat tyrkkynsä hallitukseen. JYYn hallituksesta löytyy aina joku, joka haluaa jyystää ylioppilaskunnan asiakirjoja kahden vuoden ajan, ja tänä vuonna nakki napsahti Teemu Vasamalle. Toisena ”one more year” -ehdokkaana Vallaton olisi itse pitänyt keskustaopiskelijoiden Arttu Karilaa, mutta mies valittiin jo oman järjestönsä valtakunnallisen järjestön puheenjohtajaksi. JYYn hommat jäävät siis Karilan osalta yhteen vuoteen.

Unionin toinen ehdokas on Riikka Rintala, joka on toiminut kopo-valiokunnan puheenjohtajana vuoden. Unioni ehdottaa hallitukseen myös Irina Hasalaa, joka on tuttu lähinnä kulttuurivaliokunnan toiminnasta ja haluaa tyrkkyfaksinsa mukaisesti profiloitua myös siihen. Luonnontieteilijöiden ehdokas hallitukseen on Vallattoman arvion mukaan todennäköisesti Laura Lammi tai Juho Siitari.

Edarivaalien henkisesti suurin voittaja JYYn vihreät opiskelijat jäi vuoden 2016 hallituksessa vain kahteen paikkaan. Vaalien äänikuningatar Bella Forsgren oli vaihdossa ulkomailla, mutta saattaa nyt asettua ehdolle. Paljon riippuu kuitenkin siitä, valitaanko Forsgren Vihreiden nuorten ja opiskelijoiden liitto ViNon puheenjohtajaksi. Valinta tehdään ensi viikonloppuna. Eiköhän Forsgren kuitenkin ensi vuonna jonkinlaisen hallituksen penkkiä kuluta. Vihreiden opiskelijoiden muiksi tyrkyiksi Vallaton veikkaa Juuli Kärkistä ja Joni Oksasta. Yhtenä vaalivoittajana Vihreät haluaa varmasti myös edustajiston puheenjohtajan paikan nyt itselleen, ja Vallaton veikkaa ehdokkaaksi vuonna 2016 hallituksessa ansioitunutta Emilia Lakkaa.

Jyviva asettanee ehdolle Sonja Karppisen ja Aatu Puhakan. Edustajistossa paljon äänessä ollut kaksikko lienee melko helppo istuttaa hallitukseen, oli kokoonpano millainen vain. Kokoomusopiskelijoista ehdokasta tuskin nousee, niin vaikeaa on ollut edustajistoon porukankin saaminen ollut. Mutta jos nousee, niin vaikeaa on hallitukseen pääsy. Myöskään keskustaopiskelijoilla ei ole ehdottaa hallitukseen samanlaisia poliittisia broilereita kuin esimerkiksi Karila viime vuonna. Keskustaopiskelijoiden ainut ehdokas on todennäköisesti Klaara Tapper.

JYYn hallituksen ehdokasasettelu päättyy keskiviikkons kello 12.