vallaton

JYYn edustajistovaalien jälkeen alkaa hallituksen kokoaminen ensi vuodelle. Uusi edustajisto aloittaa kautensa 3.12. järjestämiskokouksessaan, jossa nyt uudet jakolinjat ja poliittiset voimasuhteet pääsevät ensi kertaa koetukselle. Hallitukseen hakevat eli ns. tyrkyt julistetaan varmasti ihan pian. Se ei kuitenkaan tarkoita sitä, etteikö kampuksella kuulu jo huhuja siitä, ketkä voisivat olla hakemassa JYYn hallitukseen.

Eli kuka pyörittää ensi vuonna JYYn arkipäivän toimintaa? Vallaton on vetänyt verkkonsa vesille ja keräsi teille tällaiset vonkaleet vedestä. Joku vonkale pääsi varmasti livahtamaan verkon läpi, mutta sehän kuuluu asiaan. Ketkä siis voisivat olla ne poliittiset pelurit, joiden keskuudesta uusi edustajisto päättää hallituksen?

Varmoja huhuja ei ole kovin montaa, mutta lähdetään sieltä ”varmoista” kuitenkin liikkeelle.

 

Keskusta

Lasse Heikkilä ei varsinaisesti ole pitänyt matalaa profiilia, vaan päinvastoin on kuultu puhuvan hakevansa hallituksen puheenjohtajaksi. Heikkilä haluaa siis jatkaa tämän vuotuista varapuheenjohtajan pestiään ja kukapa ei sitä näin mukavalle miehelle sallisi? Mutta jotta Lasse ei aivan ilman jännitystä selviä, Vallatonta mietityttää se, kuinka keskusta saa pönkitettyä Lassen korkeimmalle paikalle pelkän kahden edaattorinsa turvin. Paljon on myös siitä kiinni, onko Lasselle luvassa haastajaa. Nouseeko Arttu Karila peliin mukaan, vai viekö Lasse vielä tällä kertaa kaiken huomion? Ehkä ensi vuonna sitten?

 

Vihreät

Vihreät pelaavat myös hyvin avoimin kortein. He julkaisivat kuun puolivälissä ensimmäisen hallitustyrkkynsä Facebook-sivuillansa. Edaattorin paikkansa uusinut Emilia Lakka lähtee hamuamaan kirjoituksen perusteella kansainvälisiä ja korkeakoulupoliittisia vastuualueita. Vaalivoittoa nauttivat vihreät voivat kuitenkin pitää muita ”tyrkkykortteja” piilossa. Onko esimerkiksi Fokuksen puheenjohtajan paikalta äänikuningatteriksi äänestetty Bella Forsgren valmis hallitukseen? Vihreiltä voimme varmasti odottaa vielä lisää julkistuksia marraskuun edetessä.

 

Kokoomus

Kokoomusta vaivaa sama ongelma kuin keskustaa. Vähäiset paikkamäärät eivät lupaa mitään, mutta iloisella mielellä voi päästä yllättävän pitkälle. Mikael Nuotio on noussut puheeksi myös yhdeksi todennäköisistä hakijoista. Mutta miten on? Kun kyseessä on näinkin huono vaalitulos kokoomukselle, joutuuko kokoomuksen hallitustyrkky vakuuttamaan edustajiston vielä muustakin asiasta kuin Pepsodent-hymystään? Ehkä se lukukausimaksuttomuus onkin ihan ok juttu?

 

Alvarin unioni

AU:lta voidaan odottaa useampaa tyrkkyä, sen verran hyvään tulokseen ryhmä nousi vaaleissa. Yksi todennäköinen hakija on kopovaliokunnan pj:n paikalta ponnistava Teemu Vasama. Useamman vuoden edustajistokokemusta on myös kertynyt Anneli Tikkaselle, joka hänkin saattaa pyrkiä suurimpiin saappaisiin. Nähtäväksi jää, millaisia lupauksia edustajiston tämän hetkinen puheenjohtaja Taimo Halme on saanut riveistä koottua kokoon.

 

Luonnontieteilijät

Mahdollisuuksia on vaalituloksen myötä vaikka mihin – sikäli kun luotilaiset uskaltaisivat ajatella Ylistön ulkopuolelle. Yksi mahdollisuus tietysti on, että tämän vuoden JYYn hallituslainen Maj Rasilainen jatkaisi hommia. Edustajiston tai hallituksen puheenjohtajuus on varmasti mietinnässä.

 

Jyviva

Jokohan on vihervasemmistoon iskenyt hallituskrapula? JYYn hallituksessa yhtenäisesti pisimpään istunut edustajistoryhmä potee varmasti tiettyä nivelkipua ja päänsärkyä kaikista näistä vastuun vuosista. Toisaalta mikäpä parempi tapa lievittää tätä tuskaa kuin ”uudet nousut”. Jyviva ei varmastikaan hevillä anna paikkaansa pois, eikä tämänhetkinen JYYn hallituksen pj. Selma Vidgren anna sen varmastikaan tapahtua. Mutta kuka tie vaikka hallitusputki nyt ratkeaa. Aatu Puhakka on kuitenkin noussut yhdeksi nimeksi, joka paikkaa saattaisi hakea. Ehkä lisääkin on tulossa, ja kortteja piilotellaan?

 

Pörssi&Dumppi

Entäs suurin vaalivoittaja P&D? Täysi mysteeri. Pihahdustakaan ei ole kuulunut, mikä on jo itseasiassa hieman huolestuttavaa. Kyllä tässä vaiheessa marraskuuta aina joku huhu on tiedossa, mutta nyt on täydellinen radiohiljaisuus. Vai voiko todella olla niin, ettei tyrkkyjä ole? Tuskin. Jos täältäkin katsoo muutaman potentiaalisen nimen, niin toki ainejärjestöjen hallitusten puheenjohtajat saattavat lähteä tyrkylle. Pörssin pj. Jasmin Luukko Dumpin vpj. Tuomas Änäkkälä ja Stimuluksen pj. Heidi Luoma pääsivät kaikki vaaleissa läpi – joten miksipä ei sitten JYYn hallitukseenkin käsky kävisi? P&D:ltä sopii kuitenkin odottaa ihan mitä vain: epj (edustajiston puheenjohtaja), hpj (hallituksen puheenjohtaja) ja vaikka useampi hallituksen jäsen. Mikään ei yllättäisi nyt tällä vaalituloksella. Ei edes se, että Mikko ”Biisoni” Viitamäki hakisi hallitukseen. Eiköhän se talousvastaavan salkku ole jo pörssiläisten kesken jaettu. 

 

V. Vallattoman edelliset kirjoitukset:

Mitä edarivaaleissa tapahtui? (9.11.2015)

Vallaton ennustaa vaalituloksen (4.11.2015)

Poliittista vai ei? (3.11.2015)

Ken on ryhmistä fossiilein? (2.11.2015)

Vaalipaneeli paljasti ryhmien eroja (28.10.2015)

Perussuomalaiset konsensusta vastaan (26.10.2015)

Yritimme arvioida edarivaalijulisteet (22.10.2015)