Hilkka Kemppi, Teppo Suominen, Mari Kröger, Pia Kuosmanen, Joel Kuuva ja Hanna Huumonen osallistuivat maanantain paneeliin.

SYLin periferiatapaamisessa Jyväskylässä järjestettiin eilen paneeli SYLin puheenjohtajaksi pyrkiville Mari Krögerille (JYY), Piia Kuosmaselle (AYY) ja Joel Kuuvalle (LTKY) sekä SYLin hallitukseen halajaville Teppo Suomiselle (JYY) sekä Hilkka Kempille (LYY). Lisäksi paneelissa tentattiin OLL:n puheenjohtajakilvassa tällä hetkellä ainoana ehdokkaana olevaa Hanna Huumosta (JYY).

Paneelin alussa grillattiin Huumosta. Hänen mielestään OLL:n pitäisi tällä hetkellä keskittyä enemmän matalan kynnyksen korkealiikunnan tarjoamiseen opiskelijahuippu-urheilun sijaan. Muiksi tärkeiksi tavoitteiksi hän nimesi esimerkiksi liikunnan esteettömyyden, kuntavaikuttamisen myös liikunnan saralla sekä opiskelijaliikunnan hallintomallien- ja rakenteiden kehittämisen. Lisäksi hän tahtoo seurata tarkasti, miten ammattikorkeakoulut alkavat hoitaa korkeakoululiikuntaa AMK-lain suositusten mukaisesti.

Huumonen otti myös kantaa siihen, mitä tapahtuisi, jos SYL eroaisi OLL:sta. Hänen mukaansa ero vaikuttaisi negatiivisesti molempiin osapuoliin. Hänen mielestään yhteistyö on kannattavaa myös SYLille, jonka muuten pitäisi järjestää liikuntasektorinsa yksin.

OLL:n seuraava puheenjohtaja valitaan ensi perjantaina OLL:n liittokokouksessa. Lisäksi valitaan kaksi varapuheenjohtajaa.

SYLin puheenjohtajaksi hakevat Kröger, Kuosmanen ja Kuuva sekä hallitustyrkyt Suominen ja Kemppi pääsivät omassa paneelissaan muun muassa kertomaan omat suosikkikohtansa SYLin tulevan kauden toimintasuunnitelmasta sekä ne kohdat, jotka olivat heistä vähiten tärkeitä. Kuosmanen painotti korkeakoulutuksen laatua ja Kröger taas tasa-arvoista koulutusta. Kuuva nosti esiin kansainvälisyyden, kuten myös Kuosmanen. Hänen mielestään Suomeen tuleville kansainvälisille opiskelijoille tulisi tarjota mahdollisuus työllistyä ja elää Suomessa. Myös Suominen piti kv-opiskelijoiden puolen pitämistä tärkeänä, ja Kemppi ehdotti jopa suomen kielen opettamista työpaikoilla.

Ensimmäistä kertaa SYLin toimintasuunnitelmaan kirjattu kohta perustulosta jakoi panelistien mielipiteitä. Perustuloon suhtauduttiin myönteisesti, mutta sekä Kuosmanen että Kemppi pohtivat, voisiko kohdan irrottaa suunnitelmasta omana kirjauksenaan.

Puheenjohtajaehdokkaiden paneelissa keskityttiin paljon ehdokkaisiin henkilöinä. Suurimmaksi saavutuksekseen johtajana Kröger nimesi oman JYY-hallituksensa ryhmäytymisen ja Kuosmanen AYY:n profiilinnoston kuntapolitiikassa sekä Otaniemen alueen kehittämisen. Kuuva piti saavutuksenaan SYLin hallitusvuotta sekä toimimistaan siellä työelämäsektorin johdossa.

Kaikki kolme puheenjohtajaehdokasta ilmoittivat paneelissa, etteivät ole käytettävissä hallitukseen, mikäli eivät tule valituiksi sen johtajaksi.

Myös hallitukseen ehdolla olevia Suomista ja Kemppia puhutettiin erikseen. Esimerkiksi panelin vetäjien kysymykseen ”Minkä asian hoitaisit ensimmäisenä, jos heräisit työministeri Ihalaisen vierestä” Suominen vastasi haluavansa eniten ratkaisuja akateemiseen työttömyyteen Kempin korostaessa akateemisen yrittäjyyden merkitystä.

Siihen, miten pelkästä kandin tutkinnosta tehtäisiin työmarkkinoilla houkuttelevampi, ei Suominen keksinyt suoralta kädeltä vastausta. Hänen mukaansa tilannetta on vaikea ryhtyä muuttamaan näillä rakenteilla. Kemppi sen sijaan sisällyttäisi pakollisen harjoittelun ja ainakin mahdollisuden siihen jokaiseen tutkintoon. Molemmat hallitustyrkyt olivat sitä mieltä, että yliopistot voisivat monessa asiassa ottaa mallia ammattikorkeakouluilta.

SYLin uusi hallitus ja sen puheenjohtaja valitaan SYLin liittokokouksessa marraskuun lopussa.