Ei hakutuloksia.

Maatalous on kidutusta

Broilerit nokkivat toisiaan, niiden luut ja jänteet eivät kestä jalostettua liian nopeaa kasvamista. Euroopan unionin alueella 330 miljoonaa pikkukukkoa silputaan elävältä vuosittain, koska niitä ei tarvita munatehtaissa.
Broilereita on yhdessä kasvattamossa kymmeniä tuhansia, yhdellä eläinten keskitysleirin vangilla on vajaa A4-arkin verran tilaa elää. Sellaista on todellinen maatalous.

Eläinten hyvinvointi on kaukana siitä maailmasta, mitä meille kuluttajille halutaan tarjota. ”Hyvää Suomesta” -kampanjat eivät ole mitään muuta kuin kuluttajien harhauttamista.
Jos hyvinvoinnista oltaisiin oikeasti kiinnostuneita, eläimille tarjottaisiin mahdollisuus lajityypilliseen käyttäytymiseen eikä niiden ainoa funktio olisi päätyminen ruokapöytään. Miksi me ylipäänsä käytämme ravinnossamme eläintuotteita, kun emme sellaisia tarvitse?

Eläinoikeusjärjestöjä syytetään usein ihmisten tahallisesta järkyttämisestä. Oikeutta eläimille on jo muutaman vuoden ajan julkistanut kuvamateriaalia tehomaatalouden todellisuudesta.
Kuvamateriaalin julkistamisen jälkeen tilat ovat tarkastettu, mutta suuria puutteita ei ole havaittu.
Maataloudessa eläinsuojelurikkomusten laillisuuden raja on yksinkertaisesti liian korkealla. Laki sallii kidutuksen, joten kidutus on sallittua.

Olen kyllästynyt maa- ja metsätalousministeriöön ja suomalaisiin. Syömme yhä enemmän lihaa, mutta silti eläinten olot vain pahenevat. Ihmiset haluavat halvempaa ja halvempaa lihaa, mutta eivät ole valmiita maksamaan eläinten hyvinvoinnista.

Suurin ongelma on kuitenkin keskusta, ja erityisesti maa- ja metsätalousministeri Sirkka-Liisa Anttila. Entisenä sikafarmarina hän ei ole kiinnostunut parantamaan eläinten surkeita oloja.
Sika-Anttila on yksinkertaisesti kiinnostunut vain omien äänestäjiensä voiton maksimoinnista – samasta syystä hän ei halua suojella sitovilla toimenpiteillä sukupuuttoon kuolevaa saimaannorppaa. En usko, että hän tajuaa olevansa eläintenvihaaja, hän ei vain yksinkertaisesti välitä.

Kyösti Hagert

Kirjoittaja on puheviestinnän opiskelija.

 1. valoaalto

  Täysin samaa mieltä, hyvä kirjoitus. Olemme etääntyneet alkutuotannosta , ikäänkuin broilerit kasvaisivat idätettyinä jossain ruukuissa, nykyään eläinten teurastuksestakin käytetään niinkin etäännytettyä nimitystä kuin ”eläinten käsittely” sama sanamuoto tulee pian koskemaan vanhuksia, ja mitä onkaan saanut aikaan tuo orwellimainen linstituutio : HyvinVoinnin jaTerveyden Laitos jonka kapteenina heiluu kalman enkelli julistamassa milloin minkäkin lääketehtaan edun mukaisia totuuksia . Rouva Anttila pyörähtelee valssin tahdissa presidentin linnassa, mutta kuinka kauan kestää kuluttajien sokeus nähdä Kariniemen fileeksi muuttuneiden herttaisten kananpoikien exitus ja exodus lautaselle./ kiitos Kyösti !

  Ilmoita asiattomasta kommentista

 2. itujako susille

  Esimerkki toisesta ääripäästä tuli Ranskasta, jossa vegaanivanhemmat tuomittiin lapsen kuoltua aliravitsemukseen.
  Äkkikäännöksiä vegaaniuden suuntaan kannattaa siis ainakin lapsiperheiden keskuudessa jarrutella. Ehkä pitäisi myös uudelleen lähentyä sitä alkutuotantoa niin, että näkisi ”herttaisessa kananpojassa” myös ravinnon lähteen. Tuotantoeläinten olot paranevat hiljalleen arvojen muuttuessa yheiskunnassa. Mitään radikaalia muutosta tuskin nähdään – demokratiassa kun eletään toistaiseksi.
  Historian heiluri heiluu laidasta toiseen. Aikuistuttuaan voivat nyt syntyvät lapset olla vanhempiensa kauhuksi todellisia pihveillä ja siipikarjalla herkuttelijoita, eikä vierailulle tuleville vanhemmille muuta tarjotakaan.

  Ilmoita asiattomasta kommentista

 3. ei näin

  Hienosti ituja susille syöttävä kirjoittaja ottaa yhden esimerkin (toki niitä löytyy kaivamalla useampakin idioottivegaanivanhempia, aivan kuten uskovaisissa ja homeopaateissakin löytyy niitä jotka eivät vie lääkäriin), ja asettaa tämän yhden esimerkin tilastollisesti merkittävää massatuotantoa vastaan.

  Hienosti failattu, sherlokki!

  Ilmoita asiattomasta kommentista

 4. Joonas Könttä

  Aihe ja asia on erittäin tärkeä, mutta sitä on käsitelty mielestäni melko pintapuolisesti jolloin toki tekstistä tulee mukavan napakka ja löytyyhän kaikelle yksiselitteisesti myös syyllinen. Näin mustavalkoinen asia ei kuitenkaan mielestäni ole. Tehomaataloudessa on paljon ongelmia mitä tulee juuri eläinten kohteluun. Muun muassa kirjoittajan mainitsema elintila-ongelma on asia, johon tulisi puuttua välittömästi. Lisäksi muun muassa monet hygienia-ongelmista johtuvat epidemiat johtuvat juuri tehomaataloudesta – on yksinkertaisesti pakko tuottaa esimerkiksi lihajalosteita markkinoiden asettamaan hintaan, jolloin ongelmista monesti muodostuu niin sanottu lumipallo-efekti.

  Kuten tässäkin kirjoituksessa ja nimimerkin ”itujako susille” kommentissa, kaikista asioista on mahdollista löytää se ääriesimerkki ja näitä varmasti löytyy pilvin pimein. Muistuttaisin kuitenkin, että on olemassa myös luonnonmukaisuuteen pyrkiviä yrittäjiä ja kuluttajia, jotka eivät halua halvempaa ja halvempaa lihaa, vaan välittävät oikeasti eläinten oikeuksista ja niiden elinoloista. Olisiko kasvissyönti sitten oikea ratkaisu? Mielestäni jokainen tehköön tämän päätöksen itsenäisesti.

  Entä onko sitten keskusta ja maa-ja metsätalousministeri Anttila kaiken pahan alku ja juuri? En tunne Anttilaa, enkä voi hänen puolestaan puhua. Jotkun hänen toimensa/toimettomuutensa varmasti ansaitsevat runsastakin kritiikkiä. Suomen maa-ja metsätalousministerillä on paljon valtaa tässä kohtaa, mutta on myös huomioitava muun muassa EU:n sisäiset markkinat ja yhteiset sopimimukset – suurista linjoista tässäkin asiassa päätetään EU:n päätöksenteko tasolla, johon tosin Anttilakin on päässyt aikanaan osallistumaan. Muistuttaisin myös, että Lipposen hallituksessa 90-luvun lopun aina vuoteen 2003 maa-ja metsätalousministerinä ei toiminut keskustalainen.

  Ilmoita asiattomasta kommentista

Kommentointi suljettu.