Ylioppilaskunnan hallituksen muodostamisesta politiikkaa saa etsiä. Tänäkään vuonna edustajistoryhmien neuvottelijat tuskin ajattelevat vain omia intressejään. Tärkeämpää on, että porukasta saadaan mahdollisimman hyvä.

Mielenkiintoisen keskiviikkona pidettävistä neuvotteluista tekee se, että hallitustyrkkyjen joukossa on tänä vuonna myös yksi edustajistoryhmien ulkopuolinen hakija. Iki-JYYläinen V. Vallaton ei muista, että todella moneen vuoteen näin olisi tapahtunut. Ilmeisesti haun mainostaminen Facebookissa on tuottanut tulosta.

Joonas Haggren on Fokuksessa ja JYYn liikuntavaliokunnan sihteerinä. Lisäksi edustajistoryhmien kovan ytimen ulkopuolelta tulee Jyvivan varaedaattori Ville Larkkonen, joka on mukana ainejärjestö Puolueen toiminnassa. Vallattoman tietojen mukaan ainakin toisella hakijalla on oma neuvottelija keskiviikon neuvotteluissa. Todennäköisesti toinen heistä myös nousee hallitukseen. Paperilla kovemmalta luulta (lähinnä hienoisen JYY-kokemuksen takia) vaikuttaa Haggren, jonka hakemat sektorit (liikunta, järjestöt, yo-kylä) eivät myöskään ole tänä vuonna niin suosittuja kuin Larkkosen hakemat kunta ja kulttuuri.

Tämän vuoden hakijoista sosiaalipolitiikkaan on eniten hakijoita. Hakijat ovat myös kovia: sektorikseen sopon ovat nimenneet JYYn vihreiden opiskelijoiden Bella Forsgren, Jyvivan Aatu Puhakka ja Keskustaopiskelijoiden Klaara Tapper. Forsgren hävisi valtakunnallisen Vihreiden Nuorten puheenjohtajavaalin viikonloppuna, ja nousee nyt lähes varmasti JYYn hallitukseen. Keskustaopiskelijoiden Tapperilla taas olisi annettavaa varsinkin kuntasektorille.

Jyvivan Aatu Puhakka on kysymysmerkki. Syksyllä edaattoriksi noussut Puhakka on käyttänyt edustajiston kokouksissa monta hyvää puheenvuoroa. Ennen vuoden 2015 edustajistovaaleja Puhakka oli kuitenkin mukana kohupaneelissa, johon sitoutumattomat ryhmät eivät olleet tervetulleita ollenkaan. Puhakka oli yksi niistä kommentoijista, joilla oli kärkkäimmät mielipiteet ei-poliittisista ryhmistä. Ovatko esimerkiksi P&D ja Alvarin Unioni unohtaneet nämä kommentit?

Koulutuspolitiikan ovat valinneet pääsektorikseen Jyvivan Sonja Karppinen ja Alvarin Unionin Riikka Rintala. Rintalan valintaa puoltaa se, että hän on toiminut kopo-valiokunnan puheenjohtajana tänä vuonna. Kopo-sektori on jo useamman vuoden ajan ollut jaettuna kahdella henkilöllä, ja näin käynee tänäkin vuonna.

P&D:n hakijoista Jaska Vepsäläinen (konserni, viestintä) ja Siiri Haapakoski (järjestöt, työelämä) ovat hyvin todennäköiset hallitukseen painelijat. Alvarin Unionin villi kortti on Irina Hasala, joka on valinnut sektoreikseen kulttuurin ja viestinnän. Hasala on ollut aktiivinen kulttuurivaliokunnassa, ja se kertonee aidosta kiinnostuksesta JYYn kulttuurielämän kehittämiseen. JYYn vihreiden opiskelijoiden Ronja Karkinen hakee ympäristöä ja kehyä, ja ne hän myös todennäköisesti saa. KV-sektorille varsinaista hakijaa ei ole, mutta esimerkiksi Karkiselle tai Hasalalle tätä viittaa voidaan sovitella.

Hallituksen puheenjohtajaksi hakevat Tuomas Nurmi (ex-Mitävittua-kerho) ja nykyisen JYYn hallituksen varapuheenjohtaja Teemu Vasama (Alvarin Unioni). Vasama on heistä enemmän kiinni tämänhetkisessä opiskelijapolitiikassa, joten valinta lienee melko selvä.

Edustajiston puheenjohtajan valinta onkin sitten kinkkisempi. Sekä Emilia Lakka (JYYn vihreät opiskelijat) että Eyüp Yilmaz ovat päteviä puheenjohtajaksi. JYYn hallituskaudella heistä näkyvämpi ja aikaansaavampi on ollut Yilmaz. P&D voitti ainakin paperilla myös edarivaalit, joten Yilmazin valinta edustajiston puheenjohtajaksi voisi olla myös sitä vaalipolitiikkaa, joka JYYn hallituksen muodostamisesta tänäkin vuonna puuttuu.

Vallattoman hallitus muodostuu näin: Teemu Vasama (hpj), Jaska Vepsäläinen, Siiri Haapakoski, Bella Forsgren, Joonas Haggren, Irina Hasala, Sonja Karppinen, Riikka Rintala, Ronja Karkinen, Klaara Tapper.

Edustajiston puheenjohtaja: Eyüp Yilmaz.

Juttua päivitetty 29.11.2016 klo 16.50: Ville Larkkonen ei tule edustajistoryhmien ulkopuolelta vaan on Jyvivan varaedaattori. Emilia Lakka ei ole aiemmin hakenut edustajiston hallituksen puheenjohtajaksi, kuten jutussa virheellisesti väitettiin. V. Vallaton pyytää anteeksi, pukeutuu säkkiin ja linnoittautuu nurkkaan suorittamaan katumusharjoituksia.

Klo 17.30: Korjattu korjaukseen edustajiston puheenjohtajan paikka hallituksen puheenjohtajan paikaksi. Emilia Lakka hakee siis nyt edustajiston puheenjohtajan paikkaa, eikä hän ole koskaan hakenut hallituksen puheenjohtajaksi. Vallaton kaataa vielä tuhkat päälleen ja syventyy häpeäänsä.