Ei hakutuloksia.

V. Vallaton on tyly kaikille

Jylkkärin vaaliblogin keskiviikkona aloittava V. Vallaton soimaa edustajistoa vääriin asioihin keskittymisestä.

Jyväskylän yliopiston ylioppilaskunnassa kuhisee muiden ylioppilaskuntien tapaan tänä syksynä, sillä kaksi vuotta palvellut edustajisto vaihdetaan vaaleilla uuteen marraskuun alussa. Samalla pidetään myös Kortepohjan ylioppilaskylän asukasneuvoston vuosittaiset vaalit.
Vaikka ehdokasasettelu päättyy vasta maanantaina 12. lokakuuta, eri edustajistoryhmien vastaavat ovat yrittäneet haalia uusia ehdokkaita jo syyskuun alun fuksiaisista lähtien.
Vuoden 2007 vaalisyksynä 41 edustajistopaikkaa kalasteli 252 ehdokasta 11 vaaliliitosta.
Edariin ryhmistä päätyi suurimmalla paikkamäärällä Grönioni sekä Pörssi & Dumppi, Demariopiskelijat, Kokoomusopiskelijat, Keskustaopiskelijat, Kristilliset opiskelijat, Maltillinen äärivasemmisto, Poikkitieteilijät, PresSure ja Sosialistiopiskelijat. Äänestysprosentti jäi kuitenkin tavalliseen tapaan alhaiseksi, vain 22,8 prosenttiin.
Keskusvaalilautakunnan puheenjohtaja ja itsekin Keskustaopiskelijoiden riveistä edariin pyrkivä Michaël Vanamo toivoo, että opiskelijat kiinnostuisivat vaaleista aikaisempia vuosia enemmän.
”Toivoisin äänestysprosentin nousevan. Edustajisto päättää monista opiskelijoille tärkeistä asioista.”
Edustajistokautena 2010–2011 esityslistalle on odotettavissa Vanamon mukaan todennäköisesti lisää rakennuspäätöksiä. Myös vähenevien opiskelijamäärien myötä vähenevät varat tekevät rahanjaosta aikaisempaa tärkempää.

Jylkkärin verkkosivuilla vaaliblogin keskiviikkona aloittava nimimerkki V. Vallaton toivoo niin ikään, että äänestysinto ja kiinnostus ylioppilaskuntaa kohtaan kasvaisivat.
”Onhan se vähän huolestuttavaa, jos ensimmäisen vuoden opiskelija kysyy vielä kevätlukukaudella, että mikä ylioppilaskunta”, Vallaton sanoo.
Viime kauden ehdokastulvan Vallaton ei uumoile toistuvan. Tuolloin eduskuntavaalien läheisyys aktivoi erityisesti poliittisia ryhmiä, nyt valtakunnan politiikan tukala tilanne tuskin kannustaa aktiivisuuteen.
Vallaton soimaa myös nykyisiä edustajistoryhmiä siitä, etteivät nämä ole käyttäneet saamaansa valtaa juuri mihinkään.
”Vaalivoittaja Grönioni on keskittynyt viherpiipertämiseen. Eikä sekään ole niiltä oikein onnistunut”, Vallaton lataa.
”Edustajisto keskittyy soutuveneisiin, kun ohi lipuu ruotsinlaivoja.”
Vallattoman oma puoluekanta ja mielipiteet ovat herättäneet arvailua edariin tyrkyllä olevien keskuudessa jo etukäteen. Muutama ylioppilaskunta-aktiivi on myös päivitellyt sitä, että kun kirjoittaja pysyy nimettömänä, pitää kohta varoa kaikkia kavereitakin.
Kirjoittaja itse ei lähde vakaumustaan määrittelemään: tarkoitus on olla tasapuolisen tyly kaikille.
”Arvionsa puoluekannastani voi tulla esittämään blogin kommentteihin”, Vallaton sanoo.
”Ja jos V. Vallatonta joutuu varomaan, ei ylioppilaskunnan edustajistokaan ole oikea paikka toimia.”

Äänestämään edustajistovaaleissa päästään ennakkoäänien osalta keskiviikkona 28. ja torstaina 29. lokakuuta. Varsinaiset vaalipäivät ovat tiistai 3. ja keskiviikko 4. marraskuuta. Lisätietoa ehdolle asettumisesta voi tiedustella keskusvaalilautakunnan puheenjohtajalta ja edustajistoryhmiltä.

Marja Honkonen
paatoimittaja(at)jyy.fi

V. Vallaton aloittaa vaaliblogin Jylkkärin verkkosivuilla keskiviikkona  7. lokakuuta.

  1. Heli Hämäläinen

    Odotan innokkaasti V. Vallattoman kirjoituksia. Soutuvene- ja ruotsinlaivajutut olivat ainakin osuvia ja tuoreita, joten voinemme odottaa uusia ajatuksia myös varsinaisen kirjoitussarjan alkaessa. Erityisen kiinnostuneena kuulen tulevaisuudessa, mihin asioihin nykyisen edustajiston olisi pitänyt keskittyä (vrt. alaotsikko).

    V. Vallattoman henkilöllisyys on mielenkiintoinen arvoitus. Nimimerkin taakse kätkeytyminen on yhtäältä ikävää – kuka tahansa kehtaa huudella pseudonyymin turvin -, mutta toisaalta Jylkkärin puolueettomaan linjaan sopii mainiosti naamioituneen oikeuden puolustajan sanallinen sivalteltu. Toivottavasti V. Vallattoman ilmoitettu tylyys ei ilmene vain öykkäröintinä vaan myös jokseenkin rakentavana kritiikkinä.

    Rima lienee korkealla. Lukijat odottavat paljon. Toivon, että V. Vallattoman kaltaisen henkilön kirjoitukset valottavat ylioppilaskuntapolitiikkaa myös niille opiskelijoille, jotka eivät ole aiemmin juuri olleet järin innostuneita siitä. Eikö kritiikin tärkein tavoite ole saada aikaan keskustelua, kiihotusta ja kiinnostusta?

    Ilmoita asiattomasta kommentista

Kommentointi suljettu.