Jyväskylän yliopiston ylioppilaskunnan edustajistovaaleissa otetaan tänä syksynä käyttöön sähköinen äänestys. Tähän asti edustajistovaalit on käyty paperisin äänestyslipuin ja vaaliuurnin. Edustajiston vaali vuosille 2018-2019 järjestetään 6.–8. marraskuuta. Ennakkoäänestys on 2.–3. marraskuuta.

Sähköinen äänestys on käytössä jo monissa muissa ylioppilaskunnissa. Yksi keskeinen syy sähköiseen äänestämiseen siirtymisessä on opiskelijoiden tavoitettavuuden parantaminen.

”JYYn jäsenistä monet ovat muualla kuin Jyväskylässä. Myös he pystyvät nyt käyttämään äänioikeuttaan”, JYYn toiminnanjohtaja Eetu Kreivi kertoo.

 

Sähköinen äänestys toteutetaan Trevean Vakka-nimisellä äänestysjärjestelmällä, joka on käytössä muun muassa Tampereen ja Turun yliopistojen ylioppilaskunnilla. Järjestelmä on myös auditoitu. Sähköisen järjestelmän kustannukset jäävät edustajiston pöytäkirjan mukaan maltillisiksi. Kauppahinta on sovittu salaiseksi.

Käytännössä äänestäminen tapahtuu niin, että opiskelija kirjautuu äänestysjärjestelmään yliopiston tunnuksillaan Haka-kirjautumisen kautta. Äänestää voi kaikilla päätelaitteilla.

Antamaansa ääntä pystyy muuttamaan äänestysajan ollessa voimassa. Näin pyritään ehkäisemään sitä, että toinen henkilö pakottaisi äänestämään tietyllä tavalla.

Äänestää voi äänestyspäivinä kello 8-20. Öisin ei siis ääntään pysty jättämään.

”Vaalijärjestelmä toimii niin, että häiriöiden varalta joku aina päivystää. Yöpäivystys nostaisi kustannuksia merkittävästi.”

 

Edustajisto on JYYn korkein päättävä elin, johon valitaan 41 jäsentä. Äänestää saavat kaikki perustutkinto-opiskelijat sekä jäsenmaksun maksaneet vaihto- ja jatko-opiskelijat.

Edustajiston jäseneksi voi asettua ehdolle jokainen äänioikeutettu ylioppilaskunnan jäsen, joka on kirjoittautunut yliopistoon syyslukukaudeksi 2017.

 

Juttua muokattu 26.9. klo 9.32: Lisätty kellonajat, jolloin voi äänestää.