Ei hakutuloksia.

Teksti  Suvi-Tuulia Nykänen

En komppaa, osa 2

JYYn edarivaaleissa ehdokkaana olevat poliittiset järjestöt julkaisivat yhteisillä nettisivuillaan tekstin, jossa he ottivat kantaa Jylkkärin toimittajan En komppaa -kolumniin sekä V. Vallattoman blogikirjoitukseen. Tässä selvennys kolumnini jättämiin kysymyksiin.

Kirjoitin kolumnissani En komppaa muun muassa siitä, miten Jyviva suhtautuu yritysyhteistyöhön positiivisesti. Tästä tulkittiin, että olisin väittänyt yritysyhteistyön olleen ristiriidassa Jyvivan vihreän ja vasemmistolaisen arvopohjan kanssa. Se ei ollut esimerkkini tarkoitus.

Tarkoitukseni oli tämän esimerkin kautta selventää pointtiani, että näissä edarivaaleissa on hyvin vaikea löytää eroja ehdokkaiden ja vaaliliittojen välillä. Vaaliliitot tuntuvat olevan samaa mieltä lähes kaikesta, ja yhtenevät linjaukset tekevät äänestäjän roolin entistä hankalammaksi.

En siis sanonut, että olisi sinänsä huono asia, että Jyviva kannattaa yritysyhteystyötä. Tämän tein myös kolumnissani selväksi. Äänestäjänä kaipaan vain vaihtoehtoja ja selvennystä siihen, miten vaaliliitot sitten oikeasti eroavat toisistaan.

Otin tekstissäni myös kantaa vaalipaneeleihin ja siihen, miten Kokoomusopiskelijoiden Veera Ylimaunu ja Demariopiskelijoiden Noora Luukka edustivat vaaliliittojaan molemmissa viime viikon paneeleissa. Sama oli myös Keskustaopiskelijoilla, joiden edustajana sekä maanantain Puolue Ry:n että tiistain JYYn paneelissa toimi Lasse Heikkilä.

Vaalipaneelit ovat tavalliselle äänestäjälle vaalikoneen lisäksi ainoa matalan kynnyksen paikka yrittää ottaa ehdokkaista selvää. Uskallan väittää, että teltoilla ei välttämättä kauhean pitkään jakseta politiikasta jauhaa ainakaan tällä säällä. Minun mielestäni on harmi, etteivät vaaliliitot löydä enempää ehdokkaita puhumaan julkisesti liittonsa puolesta. Edustajistossa ja JYYn toiminnassa jo aikaisemmin aktiivisesti mukana olevat tuntevat kyllä vanhat kyrmyt ja nuoretkin ovat varmasti ajautuneet vaaliliittojen sisään oikein hyvin, mutta tavalliset opiskelijat eivät tätä tiedä. Ketä minä äänestän, jos en tiedä Kokoomusopiskelijoista kuin sen vaaleatukkaisen tytön, joka istui maanantaina kirjastolla?

Toisaalta tämä on outoa myös siksi, että edarivaaleissa äänestetään nimenomaan ehdokasta. Minä en ainakaan voi antaa ääntäni sellaiselle ihmiselle, jota en ole edes nähnyt. Kunnia siis Ylimaunulle, Luukalle, Heikkilälle ja kaikille niille, jotka paneeleissa tentattavana istuvat.

Vaalipaneeleista puheenollen, seuraava sellainen alkaa Mattilanniemessä ihan kohta. Suosittelen lämpimästi.

 

 1. Jylkkärin sekoiluun kyllästynyt

  ”Minun mielestäni on harmi, etteivät vaaliliitot löydä enempää ehdokkaita puhumaan julkisesti liittonsa puolesta.”

  mistä toimittaja tietää, että kyse on tuosta? ala-arvoista journalismia.

  ”Ketä minä äänestän, jos en tiedä Kokoomusopiskelijoista kuin sen vaaleatukkaisen tytön, joka istui maanantaina kirjastolla?”

  Jylkkärikin voisi sopeutua 2000-luvulle ja olla tytöttelemättä ihmisiä. mitä väliä ihmisen hiustenvärillä on (ellei haluta sanoa, että ihminen on tyhmä, koska on blondi)?

  ”Toisaalta tämä on outoa myös siksi, että edarivaaleissa äänestetään nimenomaan ehdokasta. Minä en ainakaan voi antaa ääntäni sellaiselle ihmiselle, jota en ole edes nähnyt.”

  no jospa vaikka menet sitten tutustumaan ihmisiin teltoilla? kampuksilla kampanjoidaan lähes joka päivä viimeiset 2-3 viikkoa. jos et jaksa ottaa selvää, niin turha siitä on syyttää ehdokkaita ja listoja

  Jylkkärin edustajistovaaliuutisointi on ollut tänä vuonna luokattoman huonoa!

  Ilmoita asiattomasta kommentista

 2. Suvi-Tuulia

  Kiitos palautteesta.

  Itse tiedän, että tietyillä vaaliliitoilla on ollut vaikeuksia saada ihmisiä paneeleihin edustamaan ja kertomaan asioista. Tämä ei tietenkään koske kaikkia vaaliliittoja.

  Viitatessani vaaleatukkaiseen tyttöön kirjastolla tarkoitin siis Veera Ylimaunua. Tämä tiedoksi niille, jotka eivät Ylimaunun ulkonäköä tiedä. Tarkoitukseni oli näillä kuvaavilla termeillä tehdä tämä Kokoomusopiskelijoiden ehdokas tunnistettavaksi. Kyllä, nainen olisi ehkä ollut korrektimpi termi kuin tyttö. Vaaleatukkaisuuden korostamisellakaan tarkoitukseni ei ollut ottaa kantaa Ylimaunun älykkyyteen. Pahoittelen, että sanan konnotaatio aiheutti mielipahaa.

  Teltoilla äänestäjät varmasti juttelevat ehdokkaiden kanssa, mutta tässä tekstissä ja myös sen ensimmäisessä osassa viittasin nimenomaan vaalipaneeleihin. Kuten jo mainitsin, vaalipaneelit ovat minun mielestäni helpompi tapa tutustua ehdokkaan näkemyksiin, kun ehdokkaita on tentissä muitakin. Tätä miettivät varmasti myös ne opiskelijat, jotka eivät niin aktiivisesti seuraa kampanjoita ja asioita.

  Kirjaston vaalipaneeli oli keskeisellä paikalla ja saattoi jopa olla monen opiskelijan ainut kosketus edarivaaleihin. On todella iso kynnys tavalliselle opiskelijalle mennä teltalle tenttamaan ehdokasta vaalilupauksista, joita ei edes tiedä. Siksi korostan vaalipaneeleiden merkitystä (joista esimerkiksi Jylkkäri uutisoi ja tekee ne näin lähemmäs opiskelijaa, joka ei paikalla ollut) ja otin siksi esille sen, miksi tentattavana ovat olleet vain tietyt ihmiset tietyistä vaaliliitoista.

  Ilmoita asiattomasta kommentista

 3. Eetu H.

  Ainakin tänne Kainuun korpeen edarivaalit ovat näkyneet Jylkkärin sivuilla toissavuotista enemmän. Se, että Jylkkärin jutut aiheuttavat keskustelua on mielestäni varsin hyvä asia sekin.

  Harmittavaa mielestäni on, että ennakkoäänestysprosentti oli niinkin alhainen kuin 8. Jotain Rotia (heh) tähän on saatava ja seuraavissa vaaleissa sähköinen äänestys käyttöön, kuten suunniteltua on.

  En tarkkaan tiedä miten aktiivista kampanjointi on kampuksilla ollut, mutta huomenna saavun pääkallon paikalle itsekin viiksineni asian tarkistamaan. Toissavuonna itse ainakin vietin kolmisen viikkoa hyvin tiiviisti ulkotiloissa kohtaamassa ihmisiä ja se tuotti äänten muodossa hyvin tulosta. Ei kovinkaan moni opiskelija silloin(kaan) tuntunut juuri vaaleista tietävän. Passivoivatko kasvavat opintojen suorituspaineet sitten opiskelijoita vai koetaanko muut asiat tärkeämmäksi, vaikea sanoa.

  Toivotan kaikille rohkeille ehdokkaaksi lähteneille paljon tsemppiä loppurutistukseen ja äänestäjät uurnille!

  Ilmoita asiattomasta kommentista

 4. Tommi L

  Jylkkäri oli minusta ihan oikealla asialla sen suhteen, että olisi mukava saada muitakin kuin ne samat naamat näkyviin paneleissa. Meillä oli esimerkiksi jokaisessa kolmessa paneelissa oli eri henkilö, joista kukaan ei ollut aiemmin istunut edustajiston kokouksessa. Kuitenkaan kaikilla ryhmillä ei ilmeisesti ollut yhtä hyvä tilanne panelistien suhteen, enkä usko, että ryhmät olisivat tahallaan suosineet samoja ihmisiä paneeleihin. Ylipäänsä paneelit tuovat enimmilläänkin esiin vain pienen osan ehdokkaista vaikka kaikissa paneeleissa olisikin eri naama.

  Itselläni on kuitenkin yksi parannusehdotus tulevien vaalien suhteen ja tässä heitän pallon ainejärjestöille. Tällä hetkellä ainejärjestöistä vain Puolue järjestää vaalipaneeleita, mutta mikseivät muutkin voisi tähän aktivoitua. Kun kyseessä on ainejärjestön tapahtuma, jossa väittelevät juuri kyseisen ainejärjestön ehdokkaat, voisivat nämä herättää runsaasti mielenkiintoa. Tällä kertaa Puolueen paneeli oli aktiiviselta katsojakunnaltaan ylivoimaisesti suosituin, enkä usko, että tätä selittää täysin edes opiskeluala.

  Muutenkin ainejärjestöjä tulisi aktivoida vaalien suhteen muutenkin kuin sen suhteen, että ”luovuttavat” jäseniään järjestöpohjaisiin vaaliliittoihin. Vaalipaneelit ja esimerkiksi mukana olevista ehdokkaista/ryhmistä tiedottaminen voisi kuulua tulevaisuudessa ainejärjestöjen toimintaan. Tämän asian lobbaaminen ainejärjestöjen suuntaan voisi ottaa seuraavia vaaleja suunnitellessa tavoitteeksi.

  Ilmoita asiattomasta kommentista

 5. Erno M

  Yksi syy, miksi tietyissä ryhmissä on sama henkilö päätynyt edustamaan useammin on ollut sekaannus siinä, saako JYY:n hallituksen jäsen osallistua paneeliin vai ei. Täten panelisteja on jouduttu metsästämään hyvin lyhyellä varotusajalla.

  Ilmoita asiattomasta kommentista

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *