Kokemus vastasi aivojen räjähtämistä: aivan kuin olisi astunut vanhaan elokuvaan. Lavalta yleisöön tuli ihan mahtava vapauden ja vallan fiilis.

Näin kuvailee ensimmäistä burleskikokemustaan Pepper Sparkles. Taiteilija Betty Blackheart oli somen kautta lähettänyt kaveripyynnön ja kutsun tapahtumaan, joka oli ensimmäinen Helsinki Burlesque Festival.  Ensihämmennyksestä huolimatta burleskista täysin tietämätön nuori gootti lähti katsomaan. Tuolloin oli 2008, ja seuraavana vuonna katsojasta oli kuoriutunut esiintyjä.

”Betty todella muutti elämäni”, Pepper toteaa.

Pepper Sparkles päätyi burleskin pariin vuonna 2008.

Vajaa kahdeksan vuotta myöhemmin, lauantaina 14. tammikuuta, Pepper ja monet muut burleskitaiteilijat ympäri Suomea tarjosivat vastaavan elämyksen Tanssisali Lutakossa. Katsomo oli täysi ja yleisö haltioissaan.

Ice Breaking Burlesque -tapahtumaa on edeltänyt usean vuoden työ burleskikulttuurin edistämiseksi Jyväskylässä. Järjestäjä ja itsekin Georgina CatMintinä lavalle noussut Johanna Kinanen kertoo, että aika oli nyt kypsä.

”Olen seurannut kehitystä tämän parin vuoden ajan, ja nyt uskallan järjestää tällaisen tapahtuman, johon kutsumme esiintyjiä muualta. Tässä noustaan taas yksi taso ylöspäin”, Kinanen toteaa.

Oman burleskiheräämisensä Kinanen koki noin kolme vuotta sitten, kun Ilokiven ravintoloitsijat pyysivät häntä järjestämään burleskitapahtuman. Aiemmin omannäköisiään, taidepainotteisia tankotanssiesityksiä tehnyt Kinanen koki yleisössä ahaa-elämyksen.

”Tajusin, että tätähän olen tavallaan tehnyt. Minulle avautui kokonainen uusi maailma, kun ymmärsin, että burleskia harrastetaan laajasti ympäri Suomea.”

Georgina CatMint eli Johanna Kinanen on ollut järjestämässä kymmentä burleskitapahtumaa Jyväskylässä.

Sittemmin Kinanen on syventynyt lajiin lisää ja järjestänyt Jyväskylässä noin kymmenen burleskitapahtumaa. Niistä suuri osa on ollut vielä harrastustason tapahtumia, ja myös Lutakossa lavalle nousi yksi ensikertalainen. Valtaosa esiintyjistä oli kuitenkin ammattilaisia, jotka keikkailevat ulkomailla asti.

Yksi heistä on muun muassa 1920-luvusta inspiraatiota ammentava Pepper. Kysyntää on, sillä kuluvalle vuodelle on varattu jo kolme esiintymistä ulkomaille.

”Niitä ei ole onneksi tarvinnut edes etsiä, sillä sain tapahtumiin kutsun”, hän iloitsee.

Esiintymisten ohella Pepper järjestää myös työpajoja ja toimii Suomen burleskinstituutin opettajana. Ice Breaking Burlesque -tapahtuman myötä sellaiseen pääsivät jyväskyläläiset harrastajat. Taiteilijan mukaan lajin parissa vallitsee vahva yhteisöllisyys.

”Ihmiset ovat parasta, mitä olen tämän kautta saanut. Usein puhutaan jopa burleskiperheestä. Tuntuu etuoikeutetulta, että saa jakaa elämää näin luovien ja kannustavien ihmisten kanssa, sanoo poikaystävänkin lajin kautta löytänyt Pepper.

Toinen burleskin avaintekijä on sekä Kinasen että Pepperin mielestä sen vapaus.

”Suomalaisilla tuntuu usein olevan tunne siitä, ettei saisi olla esillä tai näyttävänä. Burleskista tullaan hakemaan voimaa, jonka myötä voi todeta, että kyllähän saa”, Kinanen toteaa.

”Se on mahdollisuus tehdä ja olla mitä vain haluaa”, Pepper komppaa.

Handsom Stark toi Lutakkoon boylesque-esityksen.

Mahdollisuuksien kirjo näkyi myös Lutakon show’ssa. Joissain esityksissä korostui akrobaattisuus, toisissa sensuaalisuus. Numeroissa nähdyt hahmot ulottuivat opettajasta meduusaan, ja mukaan mahtui myös yksi boylesque-esitys. Esityksiä yhdisti oikeastaan vain vaatteiden väheneminen hämmästyttävän sulavalla ja taiteellisella tavalla sekä musiikin taidokas käyttö.

Yhtä lailla vaihtelevia olivat esiintyjien asut. Näyttävistä vaatteista valtaosa on käsintehtyjä. Lutakon lavalla puvuissa oli kaikkea silkistä ja sametista led-valoihin ja höyheniin.

”Kunnolliseen esiintymisasuun voi upota satoja tai jopa tuhansia euroja”, Pepper paljastaa.

Hieman toisenlaiset, mutta yhtä lailla tarkkaan mietityt, asut löytyivät pick-up-esiintyjien päältä. Jyväskylän sirkuskoulun ja Parkour-akatemian aktiivien esittämät hahmot siivosivat lavan riisutuista vaatteista ja toivat iltaan aimo annoksen huumoria ja paikallisväriä. Lavalla kävivät niin yllättäen notkistuvat mummot kuin lyhythameiset cheerleaderitkin.

Molly Moonstone

Jyväskyläläisiä kävi kiittäminen myös tapahtuman yleisestä tunnelmasta. Vain muutama kuukausi sitten perustetun Jyväskylä Burlesquen talkooporukka oli koristellut Lutakon näyttävästi teeman mukaiseksi. Yleisö taas oli pukeutunut näyttävästi lajia kunnioittaen eikä säästellyt ääntään esiintyjille hurratessaan.

”On mahtavaa, että tapahtumaan pukeutuminen on yleistynyt Jyväskylässäkin”, järjestäjä Kinanen toteaa.

Konkaritaiteilija Pepperin mukaan Suomessa yleisö usein tietää, mitä on tulossa katsomaan. Kaikkialla tämä ei kuitenkaan pidä paikkaansa, ja lajista liikkuu myös vääriä käsityksiä.

”Esimerkiksi yksityistapahtumissa on joskus ollut hämmennystä. Joku tilaaja on esimerkiksi puhelimessa ihmetellyt, että ’ai, te riisutte?’”

Pepper toteaa myös, etteivät kaikki ymmärrä esitysten vaatimaa valmistautumista.

”Joku on joskus tokaissut, että tehän olette lavalla vain viisi minuuttia, voisin pyytää jonkun tutun tekemään saman. Silloin ei kuitenkaan muisteta, että taiteilijalle maksetaan kaikesta, mikä lavalla näkyy, sekä kartutetusta ammattitaidosta”, Pepper sanoo.

Molly Moonstone

Lutakon esityksiä katsoessa tämä tuntui ilmiselvältä. Esitykset sulautuivat musiikkiin täydellisesti, ja asut istuivat kuten kantajalleen räätälöityjen vaatteiden kuuluukin. Koko illasta huokui ammattimaisuus.

Ice Breaking Burlesque -tapahtumassa nähdystä uudesta tasosta huolimatta Kinanen painottaa, että aloittelijoille ja harrastajille tullaan jatkossakin antamaan mahdollisuuksia. Lajin kokeilemisesta haaveileville hän suosittelee Jyväskylä Burlesque -yhdistyksen Facebook-sivun seuraamista.

”Pelkkä kiinnostus riittää. Tässä lajissa ei ole mitään rajoituksia”, Kinanen tiivistää.

Handsom Stark
Jazzy NaNa
Georgina CatMint
Dixie Feathers
Miss Acrolicious
Miss Acrolicious

 

Kiss Kiss Forbid´n
Georgina CatMint