Ilokiven alakerta ei ole ehkä syntynyt uudestaan, mutta ainakin ehostunut. Aiemmin hyvin pelkistettyä ja tummanpuhuvaa tilaa on remontoitu viihtyisämmäksi päiväkäyttöä silmälläpitäen. Entisen mustan laatikon tilalla on nyt säkkituoleja ja vaaleampia värisävyjä.

Alakerrasta löytyy runsaasti paikkoja työskentelyä sekä myös prokrastinaatiota ja rentoutumista varten.

”Pienemmille ainejärjestöille on ehkä vähän huonosti sellasia hengailutiloja. Toivoisin, että tästä tulisi kohtauspaikka, josta voisi löytää kavereita”

Christina Liutu (vas.), Jessica Hurme sekä Lotta Konttinen olivat avajaispäivänä paikalla ensimmäisten joukossa.

Liikunnanopettajiksi opiskelevat Christina Liutu ja Lotta Konttinen sekä viestinnän opiskelija Jessica Hurme saapuivat avajaispäivänä haistelemaan uuden tilan tunnelmaa.

”Tultiin tsekkailemaan paikkoja ja katsomaan, voisiko täällä itse viihtyä. Nähtiin mainos tuossa Ilokiven edessä ja mielenkiinto voitti”, Konttinen kertoo.

Kolmikko on yhtä mieltä siitä, että uusi konsepti on tervetullut lisä kampukselle. Heidän mielestään tila uusine palveluineen on kiva, yhdistävä tekijä yliopisto-opiskelijoille.

”Pienemmille ainejärjestöille on ehkä vähän huonosti sellasia hengailutiloja. Toivoisin, että tästä tulisi kohtauspaikka, josta voisi löytää kavereita”, Hurme sanoo.

”Voisi olla aika kiva jatko Ilokiven lounaalle tulla alakertaan kahville”, Konttinen sanoo ja lisää, että tila toiminee hyvin myös vähän rennompana opiskelu- ja ryhmätyöskentelytilana. Myös tapahtumatarjonta houkuttelee.

”Ilokiven leffaillat kiinnostavat. Ei ole vielä tullut käytyä, joten on hauska nähdä, mitä tämä tila antaa niille”, sanoo Liutu. Kolmikko naureskelee, ettei alkoholitarjonta hirveästi houkuttele vielä näin varhain päivällä, mutta on hyvä lisä leffailtoihin.

”Mielestäni olemme vastanneet aika moneen toiveeseen”

Olohuonemaista konseptia on hiottu viimeiset puoli vuotta yhteistyössä tilan käyttäjien kanssa.

”Toukokuisessa JYYn jäsenkyselyssä tulivat esille opiskelijoiden toiveet tilasta, jonne voisi vain mennä, jossa voisi työskennellä ja josta saisi kaljaa ja punaviiniä. Mielestäni olemme vastanneet aika moneen toiveeseen”, kertoo tyytyväisenä Kati Lemiläinen, Ilokiven ravintolapäällikkö.

Ravintolapäällikkö Kati Lemiläinen on tyytyväinen siihen, että Ilokivi on nyt aiempaa yhtenäisempi kokonaisuus.

Päiväkäyttöä varten permannolle tuodut kalusteet on helppo siirtää tarvittaessa pois tieltä. Alkuviikon elokuvailtoja varten pöydät siirtyvät valkokankaan taakse ja säkkituoleille löytyy paikka lavan alta.

”Haluttiin että teatteri jatkaa, että on stand-uppia ja burleskia. Mistään vanhasta ei haluttu luopua, mutta mietittiin, miten ne saadaan yhdistettyä uuteen konseptiin”, Lemiläinen summaa.

Alakerran toiminta on pitkään ollut JYYlle tappiollista. Lemiläisen mukaan voittoja ei ole kuitenkaan tarkoitus nyhtää opiskelijan selkärangasta, vaan kahvilan hinnat aiotaan pitää opiskelijaystävällisinä. Tuotto olisi tarkoitus saada tapahtuma- ja juhlapalvelutoiminnasta. Lemiläisen mukaan tila sopisi hyvin esimerkiksi hää- tai yritysjuhlakäyttöön.

”Yläkerrassa virallinen osuus ja ruokailu, alakerrassa jatkot. Mielestäni Jyväskylässä ei ole toista rakennusta, jossa olisi vastaavat puitteet.”

Vitriinistä löytyy vaihtuva valikoima kahvilatuotteita. Tarjontaa kehitetään asiakkaiden toiveiden mukaan. Myös vegaaneille löytyy hyvin syötävää.

Koronatilanne asettaa luonnollisesti omat haasteensa uuden tilan tulevaisuudelle.

”Totta kai me pelätään, pystytäänkö suunniteltuja iltatapahtumia järjestämään. Viikko kerrallaan mennään”, sanoo Lemiläinen.

Päiväkäytön haasteena on Lemiläisen mukaan enemmänkin se, ettei tilan päiväkäytöllä ole aiempaa historiaa. Avajaispäivänä asiakasvirta oli tasainen, joskin vielä hieman vaatimaton.

”Varmasti vie aikansa, että päiväkäyttö lyö läpi. Näen, että se voi olla alussa koronarajoituksia suurempi haaste.”