YLIOPPILASTALO ILOKIVEN toiminta on suurennuslasin alla.

Opiskelijaravintolan liikevaihto on laskenut viime vuosien aikana, eikä alakerrassa sijaitsevan Ilokivi Venuen toimintaa ole saatu toivotulle tasolle.

Jyväskylän Seminaarinmäellä sijaitseva Ilokivi on osa Jyväskylän yliopiston ylioppilaskunta JYYn liiketoimintakokonaisuutta eli Soihtua.

Ilokiven kehittäminen puolestaan oli yksi kuluvan vuoden JYYn hallituksen toimintasuunnitelman projekteista. Tavoitteena oli tarkastella ylioppilastalon palveluja ja liiketoimintaa sekä ideoida, kuinka Venuen ja ravintolan kannattavuutta voisi parantaa.

Projektin työryhmään kuului hallituksen jäsenten lisäksi Venuen, ravintolan ja Soihdun henkilökuntaa.

JYYn edustajisto merkitsi hallituksen toimintasuunnitelman tiedoksi kokouksessaan toukokuussa 2022.

 

LOUNASRAVINTOLASSA on 230 asiakaspaikkaa ja päivittäin ruokailijoita keskimäärin yli seitsemänsataa.

Ravintolan asiakasmäärän vähenemiseen on vaikuttanut erityisesti koronapandemian myötä yleistynyt etäopiskelu sekä opiskelijahintaisia lounaita tarjoavien ravintoloiden kilpailu. Uudistunut Rentukka avasi ovensa vuonna 2018, ja syksyllä 2021 ravintola Taide aloitti remontoidussa yliopiston kirjastossa.

Ilokiven kannattavuudelle keskeisintä on opiskelijoiden houkuttelu.

”Olemme miettineet, miten uudet opiskelijat löytäisivät meidät. Toiveena on ollut, että syksyn aikana tuutorit kertovat uusille opiskelijoille [ravintolan] toiminnasta”, Ilokiven ravintolapäällikkö Kati Lemiläinen sanoo.

Toimintasuunnitelman mukaan Ilokiven ravintolan toiminnassa pyritään korostamaan sen ilmastovastuullista toimintaa, jotta se erottuu kilpailijoistaan.

Suunnitelma ei ole vaikuttanut ruokaan, sillä ilmastoystävällisiä vaihtoehtoja on tarjoiltu jo parin vuoden ajan. JYYn edustajisto hyväksyi marraskuussa 2020 ilmastokestävyyden tiekartan, jonka mukaan Ilokivessä muun muassa vähennetään liha- ja maitotuotteiden käyttöä vuosittain. Tavoite on, että vuoteen 2025 mennessä kasvis- ja vegaanivaihtoehdot ovat Ilokiven myydyin lounasvaihtoehto.

Ilokivessä on vähennetty naudanlihan käyttöä keväästä asti siten, että sitä on ollut tarjolla korkeintaan kerran viikossa. Marraskuun jälkeen naudanlihaa ei tarjota enää lainkaan.

Lemiläinen uskoo, että Ilokiven suurimpia vahvuuksia on sen maine hyvänä kampusravintolana.

”Meillä on laaja pankki vuosien aikana hyviksi todettuja reseptejä. Saamme ruoasta paljon hyvää palautetta opiskelijoilta.”

Vaikka syksyllä ravintolatoiminta on lähtenyt käyntiin paremmin kuin aiempina pandemiavuosina, koronaa edeltävälle asiakastasolle ei ole kuitenkaan yletetty.

”Tulemme tuskin pääsemään talvellakaan samalle tasolle kuin vuonna 2019, mutta ruokailijoiden määrät tulevat todennäköisesti olemaan parempia kuin koronan aikana. Olen toiveikas myös kevään suhteen.”

 

ILOKIVI VENUEN toiminta käynnistyi syyskuussa 2020. Aiemmin samana vuonna JYY osti Ilokivessä toimineen Maailmanlopun Ravintola Oy:n liiketoiminnan. Kauppaan sisältyivät Ilokiven alakerran baarikalusteet sekä ääni- ja valotekniikkaan liittyvät laitteet. Osapuolet eivät julkistaneet kaupan hintaa.

Syyskuussa aiemmin keikkapaikkana ja tapahtumatilana toimineen alakerran aukioloajat laajenivat myös arkipäiville. Alakerrassa ryhdyttiin tarjoamaan kahvilapalveluita, anniskelua sekä oleskelu- ja työskentelytilaa. JYYn tavoitteena oli laajentaa palveluitaan ja asiakaskuntaa sekä vahvistaa Ilokiven asemaa kampuksella.

Pandemian aikana tehdyt muutokset alakertaan eivät kuitenkaan kasvattaneet JYYn liikevaihtoa suunnitellusti. Siksi Venuen kohdalla suunnitelmassa tavoitellaan korkeampaa käyttöastetta sekä opiskelijoiden että yliopiston ulkopuolisten toimijoiden keskuudessa. Tavoitteisiin on kirjattu esimerkiksi tilan tunnettavuuden lisääminen.

Jotta alakerran liiketoiminnallista kannattavuutta voi parantaa, toimenpiteessä esitetään tuottavien tapahtumien – kuten keikkojen, juhlien, sitsien, vuosijuhlien – asettamista ilmaisten iltatapahtumien edelle.

Ilokiven tilojen päiväkäytön osalta toimintasuunnitelmassa todetaan, ettei siitä ole mahdollista tehdä kannattavaa, ja että tila toimii ”enemmänkin jäsenpalveluna niin kauan, kun se ei vaadi ylimääräistä henkilöresurssia”.

Venuen toimintaan lukeutuu tällä hetkellä elokuvailtoja, keikkoja sekä erilaisia tapahtumia. Jyväskylän ylioppilasteatteri JYT käyttää tilaa harjoitus- ja esitysnäyttämönään.

Nyt syksyllä päivätoiminnassa on nähty pieniä kehityksen merkkejä.

”Alakertaan on päivästä riippuen ilmestynyt kymmenestä kahteenkymmentä ihmistä”, Venue manager Laura Partamies sanoo.

Hänen mukaansa syksyn tilanne ”näyttää aika hyvältä”, vaikka ”tapahtumien ennustaminen on haastavaa, koska ennakkolippuja myydään nykyään vähemmän”.

Päivätoimintaa jatketaan ja Venuen muuta toimintaa kehitetään.

”Olemme saaneet hyvän otteen fukseihin. Täällä [Venuella] on pidetty ylioppilaskunnan infot. Haluamme lisäksi selkeyttää varausten tekemistä nettisivuilla ja jatkaa tapahtumien markkinointia”, Partamies sanoo.

”Haasteita kuitenkin on. Esimerkiksi hintojen nousu saattaa vaikuttaa. Haluamme pitää hinnastomme opiskelijaystävällisenä.”

 

 

TOIMINTASUUNNITELMAN mukaan JYYn tavoite on Ilokiven näkyvyyden vahvistaminen Jyväskylän kaupunkikuvassa sekä laajan yleisön tavoittaminen.

Kesällä 2022 Ilokiven palvelukokonaisuuden markkinointiin palkattiin markkinoinnin harjoittelija. Kuluvana vuonna JYY on ollut aiempaa enemmän yhteydessä esimerkiksi ainejärjestöihin.

Suunnitelmaan on kirjattu myös, että mikäli opiskelijalounaiden määrä ei palaa entiselleen eivätkä Venuen iltatapahtumat tasapainota tappiota, on keväällä 2023 tarkasteltava hankinta- tai henkilöstökustannusten pienentämistä, kuten mahdollisten ylityökustannusten karsimista, tai Ilokiven ravintolaliiketoiminnan myymistä.

Toimintasuunnitelmaprojektin jäsen, ylioppilaskunnan hallituksen kulttuuri- ja Jylkkäri-vastaava Meri Kärkkäinen sanoo, että toimintasuunnitelma on suuntaa antava, eikä se sido liiketoimintaa. Esitetyt linjaukset toimivat ennemminkin tukena.

Vaikka Ilokiven toiminta on syksyllä lähtenyt Kärkkäisen mukaan käyntiin lupaavasti, kevät on edelleen suuri kysymysmerkki.

”Ilokiven tilanteen ratkaisemiseksi tehdään koko ajan töitä ja tuleva vuosi on tärkeä suunnannäyttäjä sille, palaavatko opiskelijat kampukselle ja sitä kautta myös Ilokiveen”, Kärkkäinen sanoo.

”Toiveena ja tavoitteena kuitenkin on, että Ilokivi säilyttää paikkansa opiskelijoiden arjessa niin ruokailun, illanviettojen kuin muunkin toiminnan kautta. Ilokiven merkitys ja historiallinen arvo ylioppilaskunnalle on ollut ja on edelleen merkittävä.”