Kampus Kino, Jyrock ja muu ylioppilaskunnan kulttuuritarjonta saattaa löytyä pian uudesta osoitteesta. Ilokiveä aletaan peruskorjata reilun kahden vuoden päästä, ja nyt mietitään, pitäisikö kulttuuritoiminta siirtää jo ennen remonttia uuteen kotiin Opinkiven kellariin.

Toinen vaihtoehto on etsiä kulttuuritoiminnalle väistötilat remontin ajaksi ja palata sen jälkeen Ilokiven black boxiin.

 

JYYn kulttuurisihteeri ja asiaa pohtivan Ilokivi-työryhmän jäsen Anniina Hartikainen suhtautuu muutokseen rauhallisesti.

“Itsellä on tosi hyvä fiilis, kahdesta hyvästä vaihtoehdosta keskustellaan”, hän sanoo.

Opinkiven kellari on tällä hetkellä yliopiston museon varastona. Kulttuuritoiminnalla olisi siellä käytettävissään noin puolitoista kertaa nykyisen black boxin kokoinen sali sekä pienempi tila sen yläkerrassa. Jälkimmäiseen suunnitellaan kahvila-baaria.

Kellari on rakennettu autohalliksi, mutta käytännön syistä sitä on käytetty alusta lähtien muihin tarkoituksiin. Tilassa kun ei ole auton kuljettavaa sisäänkäyntiä.

Kellarin remontointi kulttuuritilojen käyttöön maksaisi alustavien arvioiden mukaan noin miljoona euroa, joten tilapäiseksi väistötilaksi sitä ei kunnostettaisi. Opinkivelle pitäisi rakentaa muun muassa uusi sisäänkäynti.

 

Opinkiveen muuttamisessa olisi paljon etuja. Kulttuuritoiminta pystyttäisiin todennäköisesti aloittamaan siellä jo ennen Ilokiven remonttia, eikä siihen siis tulisi ainakaan pitkää keskeytystä korjaustöiden vuoksi.

Ilokiven alakerta puolestaan vapautuisi remontin jälkeen vaikkapa lounasravintolan keittiötilaksi. Jos toiminta jäisi Ilokiveen, väistötilojen löytäminen etenkin klubitoiminnalle saattaisi olla haastavaa. Lisäksi Ilokiven black box pienentyy remontissa, sillä ilmanvaihtojärjestelmä nirhaisee tulevaisuudessa osan käyttötiloista.

Opinkiveltä löytyisi myös enemmän erillisiä tiloja kulttuuritoimijoiden käyttöön. Näin esimerkiksi teatterilaisten ei tarvitsisi korjata lavasteitaan jokaisen esityksen jälkeen.

 

Toisaalta Ilokiven alakerta on luontevasti samassa rakennuksessa JYYn muiden palveluiden kanssa, ja paikalla on vakiintunut asema kulttuuritoiminnan kotina.

Opinkivellä olisi myös Ilokiveä vaikeampi pitää Jyrockin kaltaisia kahden kerroksen bileitä, sillä sen yläkerta on todennäköisesti liian pieni.

“Niin isokokoisia tapahtumia ei ehkä pystyttäisi järjestämään”, Hartikainen sanoo.

Hopeareunus tosin löytyisi Opinkiveen suunniteltavasta kahvila-baarista, joka saattaisi Ilokiven alakerrasta poiketen olla auki myös tapahtumailtojen ulkopuolella.

Hartikainen näkee uusia mahdollisuuksia.

“Voisi käydä vaikka päiväoluella.”

 

Kulttuuritilojen tulevaisuus on tällä hetkellä kahdeksanhenkisen Ilokivi-työryhmän käsittelyssä. Asiasta toivotaan edustajiston päätöstä kevään aikana.

Niin kauan kuin kulttuuritilan tulevaisuus on auki, muu remontin suunnittelu on hankalaa.

“Kulttuuritila on tällä hetkellä se solmu. Kun se saadaan auki, saadaan suuntaviivoja jatkolle”, työryhmän jäsen Kalle Jokinen sanoo.

 

Ilokiveä on remontoitu viimeksi 1990-luvun puolivälissä. Tällöin ylioppilaskunnan talous oli tiukalla, ja parantamisen varaa jäi. Ilokiven toimistot ja varastot ovat liian pieniä ja ylioppilaskunnan hallitus joutuu puurtamaan alakerran ikkunattomassa kabinetissa.

“Nyt tehdään laajemmin ja paremmin, että tilat vastaisivat nykytarpeita”, Jokinen sanoo.

 

Ruokalan tulevaisuus on auki

Vaikein kysymys Ilokiven remontissa on opiskelijaravintolan sijainti korjaustöiden aikana.

“Kampuksen tilanne on hankala, ei ole liiaksi ravintoloiksi soveltuvia tiloja”, ylioppilaskunnan pääsihteeri Sami Tuori valittelee.

Ilokiven edellisen remontin aikana ravintola jouduttiin sulkemaan ja työntekijät lomauttamaan. Nyt etsitään muunlaista ratkaisua, mutta mitään vaihtoehtoa ei ole suljettu pois. Tuorin mukaan lounasravintola saattaa sulkea ovensa puoleksitoista vuodeksi, jos järkevää väistötilaa ei löydy ja näyttää siltä, että opiskelijat saavat vatsansa täyteen kampuksella ilmankin Ilokiveä.

Kun remontti aikanaan valmistuu, opiskelijoille on joka tapauksessa tarjolla entistä ehompi ruokala. Tuorin mukaan Ilokiven lounasravintolaan on suunnitteilla lisää asiakaspaikkoja, enemmän keittiötilaa ja kaksi linjastoa.

 

Korjaustyöt

  • Remontin on tarkoitus alkaa keväällä 2015. Tavoitteena on saada tilat uudelleen käyttöön syksyllä 2016.
  • Tämän vuoden puolella selvitellään uudistuksen suuria viivoja. Seuraava vuosi on varattu konkreettisten suunnitelmien teolle.
  • Ilokiven yläkerta ja toinen pääty ovat tällä hetkellä vuokrattuina yliopistolle. Remontin jälkeen koko rakennus palaa todennäköisesti Jyväskylän ylioppilaskunnan käyttöön.