Ilokiven remontti alkaa ensi vuoden keväänä. Kuva: Tatu Onkalo

JYYn kulttuuritilan eli niin sanotun Ilokiven black boxin tuleva sijainti on jälleen tapetilla.

Viime keväänä pidettiin melko varmana, että tila siirtyisi keväällä 2015 alkavan Ilokiven remontin alta pysyvästi Opinkiven kellariin. Edustajisto päätti tällöin aloittaa Ilokiven peruskorjauksen valmistelun Opinkivi-suunnitelmien pohjalta. Nyt mahdollisuutta pysyä Ilokivellä selvitellään jälleen, ja asia on esillä edustajiston iltakouluissa tulevina viikkoina.

Kulttuuritilan sijoittamista Opinkivelle perusteltiin viime vuonna muun muassa sillä, että uusittava ilmastointijärjestelmä haukkaisi Ilokiven alakerrasta liian suuren osan. Nyt arviot ovat muuttuneet, joten black box saattaisi sittenkin saada riittävästi neliömetrejä myös nykyisessä paikassaan.

Viime kevään suunnitelmissa black boxin tilalle kaavailtiin Ilokiven ruokalan laajennusosaa. Jos kulttuuritila jäisi vanhalle paikalleen, ruokala laajentuisikin pääosin nykyisessä kerroksessaan.

JYYn kulttuurisihteeri Anniina Hartikainen suhtautuu Ilokivelle jäämiseen varovaisen positiivisesti, mutta piirustuksia näkemättä hän ei uskalla ottaa asiaan sen enempää kantaa. Ongelmatonta Ilokivellä pysyminenkään ei ole, sillä jos kulttuuritila jää vanhaan paikkaansa, sen toimintaan tulee remontin ajaksi vuoden tauko.

 

Keskustelun uudelleen avaaminen on herättänyt kulttuuritoimijoissa ja edustajistossa hämmennystä. Asian esiin nostanutta JYYn toimitusjohtajaa Marko Huttusta on syytetty omavaltaisuudesta ja edustajiston ohittamisesta, koska hän nosti suunnitelmissa kakkossijalle jääneen Ilokivi-vaihtoehdon uudelleen pinnalle edaattoreita informoimatta ja heiltä asiasta kysymättä.

Huttunen perustelee toimintaansa sillä, että kulttuuritilaa varten suunniteltujen ratkaisujen uudenlainen tarkastelu toi esiin hyviä puolia Ilokivellä pysymisessä.

”Tämä kuuluu minun työhöni, en voisi jättää tuomatta näitä asioita esiin”, hän toteaa.

Kummastusta on herättänyt myös se, että kulttuuritilan paikasta on ylipäänsä vielä aikaa keskustella. Päätöksen tekemistä pidettiin kiireellisenä jo viime keväänä.

 

Aiheesta aikaisemmin:

https://www.jylkkari.fi/2013/01/jyyn-kulttuuritila-ehka-opinkivelle/