JYVÄSKYLÄN yliopiston ylioppilaskunnan hallituksen puheenjohtaja lähetti viestin: Ehtisitkö vaihtamaan pari sanaa?

Asia koski Ilokiven toimintasuunnitelmaa. Jyväskylän ylioppilaslehti teki siitä juttua.

Haluun vaan varmistaa muutaman asian siihen liittyen, jos käy?

 

ILOKIVEN kehittäminen on ollut yksi JYYn hallituksen kuluvan vuoden toimintasuunnitelman projekteista. Toimintasuunnitelma on ylioppilaskunnan toimintaa ohjaava dokumentti, joka määrittelee, miten JYYtä kehitetään.

Tämän vuoden suunnitelma on asiakirja- ja sääntöpainotteinen. JYYn tulkinnanvaraisia sääntöjä uudistetaan. Lopullinen päätösvastuu on edustajistolla. Se käsitteli esimerkiksi syyskuun kokouksessaan hallituksen sääntötyöryhmän ja edustajiston nimeämän parlamentaarisen työryhmän valmistelemaa JYYn perussäännön päivittämistä. Osa muutoksista hyväksyttiin, osaa ei.

(Esimerkiksi edustajiston kokoa ei pienennetty 41:stä edaattorista 37:ään s. 15, eikä Jylkkärin päätoimittajan valintaa siirretty edustajistolta hallitukselle.)

Toukokuussa hallitus vei edustajistolle tiedoksi toimintasuunnitelman Ilokiven toiminnan ja kannattavuuden kehittämiseksi.

JYYn vuoden 2021 tilinpäätöksen mukaan lounasravintolan ja Ilokivi Venuen vuosi oli haasteellinen tuloksenteon osalta muun muassa koronapandemian vuoksi.

Ilokiven kehittämistä koskevassa suunnitelmassa tarkasteltiin juuri ravintolaa ja Venueta. Siihen oli listattu erilaisia toimenpide-ehdotuksia, yli seitsemäntoista kappaletta.

Aivan suunnitelman viimeisten virkkeiden joukossa todettiin: mikäli ostettujen lounaiden määrä ei palaa entiselleen eivätkä Venuen iltatapahtumat tasapainota syntyvää tappiota, on keväällä 2023 tarkasteltava hankinta- ja henkilöstökustannusten pienentämistä tai ravintolaliiketoiminnan myymistä.

Kun Jylkkärin toimittaja teki toimintasuunnitelmasta juttua, häntä pyydettiin olemaan kirjoittamatta kyseistä kohtaa – vaikka se lukee julkisessa dokumentissa ja vaikka jutussa, kuten myös dokumentissa, kerrotaan, että linjaukset eivät velvoita liiketoimintaa (vaan toimivat tukena).

Huoli virkkeen käytöstä liittyi siihen, ettei henkilöstön haluttu lukevan lehdestä, että heidän selkänsä takanaan on päätetty jotain. Esimerkiksi liiketoiminnan myynti olisi viimeinen toimi (kuten dokumentissa lukee!) ja hyvin teoreettinen sellainen. Mutta koska kyse oli kannattavuuden tarkastelusta, sen sanoittaminen oli olennaista myös edustajistolle.

Pyynnön tarkoitus ei kuulemma ollut ohjata Jylkkärin journalistista linjaa. Virkkeen sai kirjoittaa juttuun (voi kiitos), mutta kyse oli, millainen painoarvo sillä tekstissä on.

Lue lisää: Ilokiven opiskelijaravintolan liikevaihto on laskenut, eikä Venuen toiminta ole saavuttanut odotettua tasoa – Liikevaihdon kehittämiseksi laadittiin tukku suunnitelmia, mutta mitä on luvassa? (Jyväskylän ylioppilaslehti, 21.10.2022)

 

KYSEINEN esimerkki on vain yksi lehden toisinaan saamista ”pyynnöistä” viime vuosina. Siispä lopuksi tiivis kertaus Jylkkärin periaatteista: Lehti noudattaa Journalistin ohjeita. Journalisti on vastuussa ennen kaikkea lukijoille, joilla on oikeus tietää, mitä tapahtuu. Journalistilla on oikeus ja velvollisuus torjua painostus ja houkuttelu, jolla yritetään ohjata, estää tai rajoittaa tiedonvälitystä.

Tiedonvälityksen sisältöä koskevat ratkaisut tehdään journalistisin perustein. Tätä päätösvaltaa ei missään oloissa luovuteta toimituksen ulkopuolelle. ▬

 

Kirjoittaja on Jylkkärin päätoimittaja.

paatoimittaja@jylkkari.fi