NAUDANLIHAN myynti päättyy Ilokiven lounasravintolassa marraskuun 2022 jälkeen.

Jyväskylän yliopiston ylioppilaskunta hyväksyi hallituksen esittämän toimenpiteen kokouksessaan torstaina 22. syyskuuta.

Taustalla oli Kampuksen punaiset ja vihreät -vaalirenkaan huhtikuun kokouksessa tekemä aloite. Sen mukaan ylioppilaskunnan hallituksen oli tuotava edustajistolle esitys toimenpiteistä, joilla naudanlihasta luovutaan lounastarjoilussa mahdollisimman pian.

Lue lisää: ”Toimi, joka olisi pitänyt tehdä jo kauan sitten” – JYYn edustajisto velvoitti ylioppilaskunnan hallitusta selvittämään, kuinka naudanlihasta voi luopua Ilokiven lounasravintolassa (26.4.2022)

Vaalirenkaaseen kuuluvat Jyviva, JYYn vihreät opiskelijat ja Demariopiskelijat.

 

JYY ON sitoutunut vähentämään lihatuotteiden käyttöä Ilokivessä. Vuonna 2020 edustajisto hyväksyi ilmastokestävyyden tiekartan, jonka mukaan ylioppilaskunnan tavoitteena on saavuttaa hiilineutraalius vuoteen 2025 mennessä.

Lue lisää: Haluttiin ”kunnianhimoinen, mutta realistinen tavoite” – JYY tavoittelee hiilineutraaliutta vuoteen 2025 mennessä, mutta kuinka se onnistuu? (1.12.2021)

Yksi suunnitelman jatkuvista toimenpiteitä ravintolassa on kannustaa asiakkaita valitsemaan kasvipohjainen vaihtoehto. Lyhyen aikavälin tavoitteeksi on kirjattu naudanlihan käytön vähentäminen. Toimille ei ole kirjattu aikarajaa lukuun ottamatta hiilineutraaliustavoite vuodelle 2025.

Vuoden 2019 hiilijalanjälkiraportin mukaan naudanliha on yksi suurimmista ravintolan ilmastopäästöjä aiheuttavista elintarvikeostoista.

Aloitteen tehneen vaalirenkaan mielestä naudanlihasta luopuminen olisi ”kohtalaisen helposti toteutettava ilmastotoimi, jolla toteuttaa […] päätöstä ylioppilaskunnan hiilineutraaliudesta”.

Edustajiston kokouksessa esitelty aloite sai kannatusta, ja se lähetettiin JYYn hallitukselle.

 

HALLITUS käsitteli aloitetta yhteistyössä Ilokiven ravintolan ja Ilokiven toimintasuunnitelmaprojektin työryhmän kanssa.

Kevään toimintasuunnitelmaprojektissa hallitus tarkasteli ylioppilastalon palveluja ja liiketoimintaa yhteistyössä ylioppilaskunnan liiketoimintakokonaisuus Soihdun ja Ilokivi Venuen henkilökunnan kanssa. Yksi projektissa nostettu toimenpide oli, että Ilokivi toteuttaa edustajiston sille määrittämiä ilmastotavoitteita.

Keväästä asti Ilokivessä on vähennetty naudanlihan käyttöä niin, että sitä on ollut tarjolla korkeintaan kerran viikossa.

Edustajisto totesi hallituksen tekemät toimenpiteet naudanliha-aloitteen pohjalta riittäviksi.

 

Jutun otsikkoa ja juttua korjattu 3.10. kello 15.54. Jutussa väitettiin aiemmin, että naudanlihan tarjoilu päättyy lounasravintolassa marraskuussa. Tarjoilu päättyy marraskuun jälkeen.