Jyväskylän yliopiston ylioppilaskunta pysyy vuonna 2011 vihervasemmistolaisen koalition hallinnassa. Jyväskylän yliopiston vihreän vasemmiston, Jyvivan Joonatan Virtanen nappasi torstaina 2. joulukuuta pidetyssä edustajiston kokouksessa JYYn hallituksen puheenjohtajan paikan. Muut hallituksen jäsenet ovat Jyvivalta Jukka Ruokanen, Demariopiskelijoilta Heidi Kirkonpelto, Virve Särkkä ja Mikko Punkari sekä Grönionilta Fatim Diarra, Heini Wiik ja Joachim Kratochvil. Jäsenten vastuualueet jaetaan hallituksen ensimmäisessä kokouksessa.

Edustajiston kolme vihervasemmistolaista ryhmää, Demariopiskelijat, Jyviva ja Grönioni päätyivät muodostamaan hallituksen keskenään, vaikka myös Pörssi & Dumpilla ja Keskustaopiskelijoilla oli omat hallitustyrkkynsä. Kokouksessa P&D:n Juha Lintula esittikin kokoonpanoa, jossa Särkän sijaan hallitukseen olisivat nousseet Keskustaopiskelijoiden Petri Toivola ja P&D:n Kalle Jokinen. Kokoonpano kuitenkin kaatui, sillä muut hallituksen jäsenet ilmoittavat olevansa käytettävissä vain alkuperäisellä, jo aiemmin hallitusneuvotteluissa sovitulla listalla.

Lopulta edustajisto äänesti kahden tyysti eri listan välillä, joista toisella olivat P&D:n Juha Lintula, Aarne Töllinen, Hanna Kauppila, Kalle Jokinen ja Elina Rintala, Kokoomusopiskelijoiden Ali Abdullah sekä Pressuren Samppa Erkkilä sekä Keskustaopiskelijoiden Petri Toivola. Virtasen hallituskokoonpano voitti Lintulan johtaman kokoonpanon äänin 25–16.

Uuden hallituksen tuore puheenjohtaja kiitti oppositioon joutuneita ryhmiä hyvästä vastuksesta.
”Kaikki keskustelevuus- ja yhteistyötarjoukset ovat voimassa. Kun haluatte tehdä politiikkaa, mun ovi on auki”, Virtanen kiitteli.

Ylioppilaskunnan edustajiston puheenjohtajana toimii ensi vuonna Grönionin Antti Yli-Tainio, joka voitti äänin 22–18 ”Jyväskylän vihaiset ämmät”-ryhmän nimissä samalle paikalle pyrkineen P&D:n edustajana toimineen Kati Kukkosen. Varapuheenjohtajaksi valittiin Demariopiskelijoiden Juho Suortti, jota vastaan Kukkonen hävisi äänestyksen 24–16.

Asukasneuvostoa edustajisto täydensi vaalein valitun neljän lisäksi viidellä jäsenellä, jotka ovat Jarkko Kekki, Ville Qvist, Jukka Torikka, Tiina Ahola ja Joachim Kratochvil.

Kokouksessaan edustajisto hyväksyi myös ylioppilaskunnan ja Kortepohjan ylioppilaskylän ensi vuoden budjetin. Varsinaisen toiminnan puolella muun muassa kulttuuritoiminnan, kansainvälisen toiminnan, kehitysyhteistyötoiminnan, ympäristötoiminnan sekä jäsen- ja järjestöpalveluiden menojen arvioidaan hitusen kasvavan. Ympäristötoiminnan menoja kasvattaa ylioppilaskunnalle ja ylioppilaskylälle suunniteltu ympäristösihteeri, joka olisi yhteinen yliopiston ja yliopiston rakennukset omistavan Suomen yliopistokiinteistöjen kanssa.

Tuloja ylioppilaskunta saa jäsenmaksujen lisäksi muun muassa lounasravintola Ilokivestä, jonka odotetaan parantavan tulostaan entisestään. Opiskelija-aterian hintaan saattaa kuitenkin tulla alennusta, sillä valtio suunnittelee ateriatukeen korotusta. Mikäli tuen korotus menee eduskuntakäsittelyssä läpi, ruoka-annoksen hinta olisi ensi vuonna 2,50 euroa.

Ylioppilaskylässä vuokria nostetaan lähinnä yksiöissä noin prosentilla. Vehkakujan asuntojen vuokria ei aiota nostaa. Lisärahaa tarvitaan muun muassa uusiin jääkaappehin, liesiin, lavuaareihin ja wc-istuimiin. Lisäksi kylässä aiotaan peruskorjata kylpyhuoneita ja keittiöitä sekä hissejä. Suurin investointi on kuitenkin H- ja J-talojen rakentaminen, joka on jo aloitettu ja joiden kustannusarvio on 11,7 seitsemän miljoonaa. Siitä edustajisto on kuitenkin tehnyt erillisen päätöksen.

Ylioppilaskunnan jäsenmaksu lukuvuodelle 2011–2012 pysyy nykyisellä tasollaan eli 92,30 eurossa. Kahdeksan viime vuoden aikana kokonaisjäsenmaksu on noussut noin viisi euroa, kun esimerkiksi jäsenmaksuun sisältyvä Ylioppilaiden terveydenhoitosäätiölle menevä maksuosuus on noussut liki kymmenen euroa.

Marja Honkonen
paatoimittaja(at)jyy.fi