Vaasa yliopistossa opiskelija pulittaa ylioppilaskunnan jäsenmaksua 110 euroa – 15 euroa enemmän kuin pari vuotta sitten. Jyväskylässä maksu on noussut vain noin kahdella eurolla samassa ajassa.

JYYn jäsenmaksu on keskikastia verratessa muihin Suomen ylioppilaskuntien jäsenmaksuihin. Perusopiskelijan jäsenmaksu on 92, 30 euroa vuodessa. Korkeinta jäsenmaksua, 110 euroa, perii Vaasan yliopiston ylioppilaskunta. Kakkosena seuraa ÅÄS (Åbo Akademis Studentkår), jossa jäsenmaksu on 106 euroa.
Jäsenmaksut ovat nousseet. Esimerkiksi lukuvuonna 2008–2009 opiskelija pulitti Jyväskylän yliopiston ylioppilaskunnalle 90, 80 euroa vuodessa. Joissain yliopistoissa jäsenmaksu on pompsahtanut yli kymmenellä eurolla. Esimerkiksi Vaasan yliopiston ylioppilaskunnan jäsenmaksu oli pari vuotta sitten 95 euroa.

Jyväskylässä nousu ei onneksi ole huima. JYYn pääsihteeri Minna Oinas selittää eroja ylioppilaskuntien erilaisilla taloustilanteilla.
” Olemme koittaneet hoitaa taloutta vakaasti ja mennä rauhallisesti eteenpäin. Emme ole onnistuneet sössimään mitään”, Oinas kertoo.
Jäsenmaksun nousuun ovat vaikuttaneet muun muassa YTHS:n korotukset. Nyt niihin menee 46 prosenttia maksuista. YTHS:n saama osuus oli esimerkiksi vuonna 1998 34 prosenttia.
”YTHS:n saama osuus on noussut aika paljon, eli meille on jäänyt jäsenmaksusta aina vähemmän käytettäväksi JYYn toimintaan. Vuonna 1998–99 meille jäi 55,67 euroa ja vuonna 2010–11 50, 30 euroa per opiskelija.”
Asenne jäsenmaksujen korotuksiin on JYYssä silti kielteinen.
Vuonna 1999 yli 10 000 jäsenmaksun maksavan opiskelijan raja rikkoutui ensimmäistä kertaa. Vuonna 2007 heitä oli yli 12 000. Viimeiset neljä vuotta määrä on ollut yli 11 000.
”Nyt näyttää siltä, että määrä on hieman laskenut edellisvuodesta.”
Pienimmän jäsenmaksun, 70 euroa, perivät Teatterikorkeakoulun ylioppilaskunta ja Snellman-korkeakoulun ylioppilaskunta. 90 euron kieppeillä kiikkuvaa jäsenmaksua perivät muun muassa myös Tampereen yliopiston ylioppilaskunta (94 euroa), Tampereen teknillisen yliopiston ylioppilaskunta (94,20), Aalto-yliopiston ylioppilaskunta (92 euroa) ja Kuvataideakate-mian ylioppilaskunta (90 euroa).


Elina Mäenpää

toimittaja@jyy.fi