Blue Jean

Georgia Oakley. Draama. K12, 97 min. Ensi-ilta 22.12.2023

4/5

 

VENETSIAN ELOKUVAJUHLIEN 2022 yleisöpalkinnon voittanut Blue Jean on ohjaaja-käsikirjoittaja Georgia Oakleyn ensimmäinen kokopitkä elokuva. Se käsittelee queer-yhteisön arkea 1980-luvun Britanniassa, jossa konservatiivinen thatcherismi kukoisti.

Päähenkilö Jean (British Independent Film Awardsilla palkittu Rosy McEwen) on newcastlelaisen koulun liikunnanopettaja. Hänet tunnetaan aviomiehestään eronneena ja vetäytyvänä naisena, jolla on aina syy kieltäytyä työporukan illanvietosta. Samaan aikaan kun maan hallitus ajaa läpi homoseksuaalisuuden stigmatisoivaa lainsäädäntöä, Jean tapaa naisystäväänsä Viviä (Kerrien Hayes) homobaarissa, jossa soivat kasarihitit kuten Blue Monday. Eräänä iltana Jean törmää baarissa koulun uuteen oppilaaseen Loisiin (mainio Lucy Halliday). Kaksoiselämän vaikeudet nousevat pintaan. ”Kaikki ei ole poliittista”, Jean sanoo ensin, mutta joutuu pian pohtimaan kantaansa uudelleen.

Muuttuva ilmapiiri kuvataan tarinan pahiksena. Se luo kontrastia korostettuun, lähes nostalgiseen hempeyteen. Ohjauksen maltillisuus mukailee passiivista päähenkilöä, joka kamppailee ulkopuolisten katseiden ja omien paineidensa alla. McEwen onnistuu tuomaan esille hahmonsa Jeanin epävarmuuden.

Elokuvan hahmot eivät aina sano, mitä todella ajattelevat, ja paikoin kitkaista dialogia heidän välillään on jopa turhauttavaa seurata. Yksinkertaisen tarinan kauneimmat hetket ovat kuitenkin juuri todenmukaisista kanssakäymisissä.

Kotimaassaan Britanniassa elokuva sai kehuja kuvatessaan merkittävää aikaa vähemmistöjen historiassa – vaikka tarina on toki ajankohtainen edelleen myös kansainvälisesti. British Independent Film -palkinnon debyyttiohjauksestaan ansaitusti voittanut Oakley hahmottaa eri lähtökohdista tulevien hahmojen henkilökohtaisen kamppailun, mutta myös näiden vastuun ja roolin toisiaan kohtaan. Blue Jean ei ole suureellinen elokuva. Sen vetovoima perustuu kuvaukseen vastuun kasaantumisesta valmiiksi heikommassa asemassa olevan harteille, kun ympärillään olevaan yhteiskuntaan ei voi nojautua. ▬