Jyväskylän yliopiston ylioppilaskunta nosti varattomien ja tietokoneettomien opiskelijoiden asian esille yliopiston kanssa, joka sitoutui lopulta osoittamaan 15 000 euron tuen JYYlle varattomien opiskelijoiden auttamiseksi.

Tuen maksimi on 150 euroa per henkilö ja sitä voi hakea myös takautuvasti 16.3. (etätöihin siirtymisen aloituspäivä) jälkeen ostettujen koneiden rahoittamiseksi. Hakemuksia aletaan käsitellä 9.4. alkaen. Lomake löytyy tästä.

Käytännössä tämä siis tarkoittaa, että jos opiskelijalla ei ole läppäriä/tietokonetta jolla tehdä etätöitä tällä hetkellä, voi anoa JYYn jakamaa yliopiston rahaa 150 euroa sellaisen ostaaksesi.

“Ethän vie tukea sitä eniten tarvitsevalta”, huomauttaa kuitenkin rahan hakemisesta JYYn toiminnanjohtaja Minna Oinas, sillä tukirahaa on kuitenkin maksimissaan vain sadalle ihmiselle tällä hetkellä.

JYY ei kuitenkaan mitenkään tarkasta ihmisen varallisuutta, vaan luottaa opiskelijan rehellisyyteen ja vastuullisuuteen.

Tukea voi pyytää maksimissaan 400 euron arvoisen tietokoneen ostamista varten

JYYn jäsenpalvelu- ja järjestösihteeri Ismo Puhakka kertoo, että ylioppilaskunta on saanut jonkin verran yhteydenottoja.

“Hei jäsenpalvelu-Isse, rahat on ollut tiukilla ja olen sinnitellyt paskalla tietokoneella jolla juuri ja juuri pääsee nettiin. Sitten tuli korona ja etäopinnot. Ei ole rahaa ostaa uutta konetta ja nyt sinnittelen älypuhelimella” -tyylisiä viestejä on tullut, Puhakka antaa esimerkin.

“On ollut huoli siitä onko kaikilla opiskelijoilla riittäviä laitteita kotona. Monethan ovat opiskelleet kirjastolla tai esim ylioppilaskylän opiskelutiloissa joissa on ollut koneet.”

Aika lailla joka paikan mentyä kiinni koneettomien opiskelijoiden tilanne on muuttunut melko mahdottomaksi. Kännykällä opintojen suorittaminen on käytnnössä mahdotonta.

”Nämä opiskelupaikat on nyt kiinni. Samoin kaupungin kirjasto. Eli jos omaa konetta ei ole, niin sitten ei ole mitään”, Puhakka kuvailee koneettomien ja varattomien opiskelijoiden tilannetta.

“Huomaathan, että tuki voi vaikuttaa toimeentuloosi ja verotukseen”, Puhakka mainitsee.

Esimerkiksi toimeentulotuella elävällä on mahdollista, että tuki katsottaisiin tuloksi, mikä vähennetään perustoimeentulotuesta.

”Eli jos omaa konetta ei ole, niin sitten ei ole mitään”

Rahan anomisessa on kuitenkin jonkin verran ehtoja: Tukea voi pyytää maksimissaan 400 euron arvoisen tietokoneen ostamista varten, eli jos ostaa esimerkiksi tasan 400 euron läppärin, voi siihen saada 150 euroa avustusta ja omavastuu jää 250 euroon. Rahat maksetaan tilille kuittia vastaan, joka pitää lähettää viimeistään kaksi viikkoa anomuksen jälkeen

“Tuen tarkoituksena on mahdollistaa vähävaraisten opiskelijoiden välttämättömiä tietokonehankintoja, ei arvokkaita investointeja”, perustelee Oinas hintarajoitusta.

Rahaa myönnetään myös käytettyjen koneiden hankkimista varten, mikä voikin käytettävissä olevan rahan huomioon ottaen olla järkevää. Käytettyjä tietokoneita on netti pullollaan, mutta Jyväskylästä löytyy myös useampi kivijalkakauppa jotka myyvät käytettyjä koneita.

Tuki on tarkoitettu perustutkinto-opiskelijoille eikä koske myöskään vaihto-opiskelijoita. Hakijan tulee olla myös ilmoittautuneeksi läsnäolevaksi kevätlukukaudelle 2020 ja hakijalla tulee olla jyu.fi -päätteinen sähköpostiosoite.

Tietoteknisissä kysymyksissä voi kääntyä yliopiston digipalvelujen puoleen, JYY suosittelee tiedotteessaan asiasta.