Perkele! Kuvia Suomesta
Jörn Donner, Erkki Seiro, Jaakko Talaskivi | Suomi 1971 | 104min
Ma 4.12. klo 18

Suomi oli 60-70 -luvun vaihteessa suuren murroksen kourissa. Se onkin mitä mainioin hetki rantautua kaikenlaisen kansan pariin kuvaamaan ajankuvaa Suomesta. Donnerin, Seiron ja Talaskiven ohjaamassa dokkarissa kuvataan suomalaisia ja suomalaisuutta hyvin alastomina, niin kuvainnollisesti kuin konkreettisesti. Haastattelijoille puhuvat ihmiset kertovat ajatuksiaan yllättävän vapautuneesti. Vastaavaa vilpittömyyttä olisi varmasti hankala saada lyhyissä haastatteluissa aikaan tämän ajan Suomessa.

Teos joutui aikanaan myös sensuurin kynsiin sen seksikohtauksista, jotka Donner elokuvaan kuvasi ilmeisesti vain sensuuriviranomaisia provosoidakseen. Ne kieltämättä näyttäytyvät rohkeina vielä lähes 50 vuotta myöhemmin. Erikoismaininnan ansaitsee M.A. Nummisen säveltämät sekä hänen itsensä, että Rauli ”Badding” Somerjoen ja Arja Saijonmaan tulkitsemat loistavat kappaleet. “Tehkää jotakin, tehkää pieniä tekoja, tehkää suuria tekoja, mutta tehkää jotakin” on kertosäe, johon on hyvä lopettaa teos millä tahansa vuosikymmenellä.

Perkele! Kuvia Suomesta on hyvin säilynyt dokumentaarinen ajankuva ja jonka mielenkiinto ei suinkaan vähene ajan myötä vaan pikemminkin kasvaa.

Arvosana: 4/5