Videopelit

Virtuaalisen tarinan synty

Pelien fiktiiviset hahmot tekevät pelaajan kautta valintoja, jotka vievät juonta kohtauksesta toiseen kohti yhtenäistä tarinaa. Videopelien tarinallisuus on Marras Mustosen intohimo. Hän on pelikäsikirjoittaja.

Ihmiset

22.3.2024

”Kaikki pelaavat”, sanoo pelitutkija – Katso Next Level -peliohjelma: Millaisia sosiaalisia ulottuvuuksia videopeleissä on ja miten pelien kehittäminen on muuttunut

Suurin osa suomalaisista pelaa jotain peliä ainakin joskus. Ohjelmassa keskustellaan pelien sosiaalisista ulottuvuuksista ja pelaamiskulttuurista.

Ilmiöt

13.4.2023

Videopelit valloittavat jo museoita – Kokemuspisteitä-näyttely esittelee videopelitaiteen tyylilajeja

Videopelit ovat taidemuotona vielä suhteellisen tuntemattomia. Jyväskylän yliopiston opiskelijoiden suunnittelema näyttely esittelee pelien taiteellista ulottuvuutta Jyväskylän taidemuseossa.

Kulttuuri

27.2.2022

Pienet peliyhtiöt ovat videopelien kulttuurisen muutoksen edelläkävijöitä – Viimeisimpiä trendejä ovat mielenterveyden häiriöitä ja riippuvuuksia käsittelevät tarinat

Viime vuosina peleissä on alettu käsitellä mielenterveyttä. Myös hahmogalleria on laajentunut. Itsenäiset pelistudiot ovat muutoksessa edellekävijöitä.

Kulttuuri

9.11.2021

Pelianalyysi: Japanilaisen Shin Megami Tensein uusimmassa versiossa pelaaja päättää, mihin suuntaan maailma muuttuu, mutta suurin kysymys on, mikä on lopulta oikein

Roolipelisarjan Shin Megami Tensein uusin, viides osa julkaistaan nyt marraskuussa. Sarja edustaa JRPG-genreä, jonka kulta-aika on takana. Vaikka peliä on kehitetty, pystyykö se saavuttamaan pelaajien suosion?

Kulttuuri

9.11.2021

Disco on kuollut, Disco Elysium elää ja voi hyvin — omintakeisesta roolipelistä ilmestyi paranneltu versio

Disco Elysium ilmestyi vuonna 2019 ja puhdisti pöydät palkinnoista. Pelistä ilmestyi 30.3.2021 uusi Final Cut-versio lisäsisällöllä.

Kulttuuri

6.4.2021

Peliin häviäjät: digipeliriippuvuus on pian virallisesti sairaus, vaikka sitä on tutkittu vähän ja suppeasti

Liiallinen Runescapen hakkaaminen voi pian aiheuttaa merkinnän Omakannan diagnoosiluetteloon. Tutkijat ovat erimielisiä siitä, voiko digipeliriippuvuuden luokitella sairaudeksi.

Ilmiöt

1.2.2021

Siirry takaisin sivun alkuun